fb
Damespraatjes Damespraatjes

13 tips bij het veilig afsteken van vuurwerk

Waarschijnlijk vertel je je kinderen vaak dat ze moeten oppassen bij het afsteken van vuurwerk, maar weet jij eigenlijk wel hoe je het veilig doet? En draag jij altijd een veiligheidsbril bij het afsteken? En goed voorbeeld doet volgen! Wees op de hoogte van deze 13 tips bij het veilig afsteken van vuurwerk. Zo voorkom je dat de avond een vervelend einde krijgt!

1. Koop je vuurwerk alleen bij officiële Nederlandse vuurwerk verkooppunten. Koop nooit vuurwerk in het buitenland. In het buitenland zijn andere eisen aan de veiligheid en kwaliteit van het vuurwerk, neem dit risico dus niet.

2. Laat vuurwerk nooit via de post naar je huis versturen. Dit is verboden, het is namelijk heel erg gevaarlijk. Zijn er organisaties die dit wel aanbieden? Meld dit dan bij de politie!

3. Bewaar het vuurwerk op een droge, koele plaats en uit het bereik van kinderen. Stop het trouwens ook niet in je broekzak!

4. Ga niet zelf knutselen met het vuurwerk. Veel kinderen vinden het  leuk om ‘bommen’ te maken door vuurwerk bij elkaar te doen en tegelijk af te steken. Dit is heel erg gevaarlijk!

5. Maak gebruik van een veiligheidsbril.

6. Steek het vuurwerk niet aan met een lucifer of aansteker, maar maak altijd gebruik van een veiligheidslont.

7. Maak bij het afsteken van vuurpeilen en ander vuurwerk dat kan omvallen gebruik van een vuurwerk grip. Hier staat het vuurwerk stevig in en kan het niet omvallen tijdens het afvuren.

8. Heb je een mooie wapperende jurk of rok aan? Kleed je dan even om! Los wapperende kleding (een capuchon is dat ook!) kan vuurwerk ‘vangen’ waardoor de ontploffing dan dichtbij je lichaam kan plaatsvinden.

9. Waarschuw de mensen om je heen dat je het vuurwerk gaat afsteken. Soms let iemand niet goed op en ziet het dan niet aankomen.

10. Steek vuurwerk nooit af vanuit je hand, maar altijd op de grond. De ene lont is korter dan de ander en het zou maar zo kunnen dat het dan in je hand ontploft.

11. Ontploft het vuurwerk niet na het aansteken? Loop er dan niet heen om nogmaals aan te steken! Het kan zijn dat hij een lange lont heeft en dus wat meer tijd nodig heeft om te ontploffen. Misschien heb je dan net je hand bij het vuurwerk en ontploft . Gaat het na een paar minuten nog niet af? Gooi er dan een emmer water overheen.

12. Klaar met afsteken? Gooi over al het vuurwerk water.

13. Ruim na het afsteken het vuurwerk op en gooi het weg. Je kan het gewoon bij het huisafval doen.

Lees ook: 

Reageer ook