fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zijn kaarsen schadelijk voor je gezondheid?

Nu het buiten weer flink tekeer gaat met regen en wind, is het een feest om het in huis gezellig te maken. Dat betekent voor veel mensen: kachel aan en op zoek naar sfeervolle kaarsen en met een dekentje op de bank. Ik vroeg me laatst ineens af of het branden van kaarsen eigenlijk ongezond is. Op zoek naar het antwoord dus!

Kan het kwaad?

Ik heb vriendinnen die zodra de wintertijd is ingegaan hun huis vol kaarsen zetten. Dat heb ik nooit gedaan. Ik beperk me tot zo nu en dan een kaars bij mijn laptop. Als ik klaar ben met schrijven, blaas ik ‘m uit en kan het gebeuren dat ik ‘m weken niet aansteek. Benieuwd of het ongezond of gevaarlijk is, speurde ik internet af en las verschillende onderzoeken. Conclusie: brand kaarsjes, maar doe het met mate. Daar komt het op neer. Als je een kaars brandt komen hoe dan ook schadelijke stoffen vrij. Maar: het is niet schadelijker dan wanneer iemand naast je een sigaret opsteekt. Aan jou of je je daaraan wilt blootstellen of niet.

Ventileren

Kaarsen worden gemaakt van paraffine en als je dat aansteekt komen er stoffen als aceton en roetdeeltjes vrij die net zo ongezond zijn als uitlaatgassen. Gooi nou niet gelijk je kaars uit het raam, zo erg is het ook weer niet. Je moet kaarsen alleen niet de hele dag branden en als je een raam open zet voor frisse lucht, is er niet zo heel veel aan de hand. Goede ventilatie daar moet je altijd aan denken, ook als je in de woonkamer regelmatig kaarsen brandt.

Altijd schadelijk

In een artikel dat verscheen in de Volkskrant staat:

“Internet staat vol beweringen over de schadelijkheid of onschadelijkheid van allerlei soorten kaarsen’, zegt Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. En die beweringen snijden lang niet allemaal hout. Eigenlijk is de vuistregel simpel: bij het branden van kaarsen – of wat dan ook wat je in de fik zet – komen áltijd schadelijke stoffen vrij. Van alle kaarsen, dus ook die van soja, bijenwas of wat al niet meer. Of kaarsen nou goed of slecht voor je gezondheid zijn, ze zijn in elk geval wel een groot risico voor brand.”

Veiligheid voor alles

Denk als je sfeerlichtjes brandt aan het volgende:

  1. Zet kaarsen niet in de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen.
  2. Laat kinderen nooit alleen met kaarsen. Ook niet om even de deur open te doen of naar de wc te gaan. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor huisdieren.
  3. Kaarsen kun je het beste in een stevige kandelaar of houder zetten op een vlakke ondergrond.
  4. Wees voorzichtig met houders die gemaakt zijn van hout of plastic.
  5. Ventileer je huis goed als je kaarsen hebt gebrand.

Brand jij veel kaarsen? Ook geurkaarsen? Wij zijn heel benieuwd. Laat het ons weten via de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook