fb
Damespraatjes Damespraatjes

YouTuber Jiami Jongejan schrijft over haar eetstoornis in Niet wat jij denkt

Zonder dat ik het zelf wist, heb ik nog niet zo lang geleden naar een YouTubefilmpje van Jiami Jongejan gekeken. Ik wilde namelijk weten hoe ik een slordige knot kon maken en kwam bij dit vrolijke meisje uit. Dat ik niet veel later een boek van haar zou lezen, had ik niet kunnen verzinnen. En toch is het zo.

Want vandaag ligt haar boek ‘Niet wat jij denkt’ in de boekhandel. Voor wie niet weet wie Jiami Jongejan is een blogger (jiami.nl), een briljant YouTuber (maakt filmpjes over fashion, beauty en lifstyle en dus ook over hoe je een haarknot moet maken) en programmeert al sinds ze zeven jaar is. Had ik al gezegd dat ze is geboren in 1999 en nu dus 17 jaar is? En oh jah, op Instagram wordt ze gevolgd door 233.000 mensen. Duizelingwekkend allemaal. Als klap op de vuurpijl heeft ze ook nog een boek geschreven.

Anorexia

Ik heb dat boek gelezen. En wist eigenlijk niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Jiami heeft mij bijna 200 pagina’s verrast. Aangenaam verrast. Want wat ik niet wist, is dat Jiami aan een eetstoornis lijdt, die ze nu onder controle heeft. Haar hele leven is Jiami onzeker over haar gewicht. Als ze twaalf jaar is, draait ze de knop om en schrapt snoep en frisdrank uit haar dagelijks menu. Als dat niet genoeg zoden aan de dijk zet, gaat ze een stap verder; ze dumpt haar brood op school in de prullenbak. De complimenten die ze krijgt als ze negen kilo kwijt is, smaken naar meer.  Haar leven bestaat uit sporten om voedsel te verbranden en niet eten.

33 kilo

In haar boek beschrijft ze hoe De Stem (de stem van het anorexia-monster) haar steeds weer vertelt hoe dik ze is. Wat voor een slappeling ze is als ze wel eet. Jiami gaat door. De vakantie die ze met haar familie zou maken naar China (Jiami is half Chinees) moet worden gecanceld omdat ze te zwak is om zover te reizen en omdat ze het risico niet kan lopen om in China ziek te worden. Dan komt het moment dat Jiami te licht is; ze weegt slechts 33 kilo; ze wordt opgenomen in het ziekenhuis. Om te voorkomen dat ze daar sondevoeding krijgt, eet ze. Met tegenzin.

Onder controle

Op haar blog vertelt ze haar volgers over haar eetstoornis. Doodeng vindt ze het om die post te plaatsen. Maar ze doet het. En de reacties van haar lezers voelen als een warm bad. Inmiddels heeft Jiami haar eetstoornis onder controle en als ze een terugval krijgt, zoekt ze onmiddellijk hulp. Jiami is een talent. Op vele fronten. Met ‘Niet wat jij denkt’ steekt ze ongetwijfeld talloze meiden die worstelen met een eetstoornis een hart onder de riem. Ik maak een diepe buiging voor deze moedige dame.

‘Niet wat je denkt’ kost 15,00 euro en is uitgeven door Luitingh-Sijthoff. Onder meer verkrijgbaar bij www.bol.com

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Charlie -

Heb 4 dagen geleden ontdekt dat mijn dochter aan anorexia lijdt. Vreselijk. We hebben op haar eigen verzoek Jiami’s boek besteld. En hopen haar hiermee naast psychologische hulp inzichten te geven. Dank je Jiami! Morgen ligt jouw boek hier in de bus, blij mee ❤️

Loren -

Leuke review, maar doe alsjeblieft iets aan al die spelfouten! Je noemde de auteur twee keer Jiama…

mara -

Bedankt voor je oplettendheid, we hebben het aangepast!

Reageer ook