fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen en hoe werken ze?

Steeds vaker worden daken in Nederland voorzien van zonnepanelen. En telkens als ik naar die blauwe platen kijk, vraag ik me af: levert dat nou ook echt voordeel op? En: moet je dan niet eerst heel veel investeren voordat je er profijt van hebt? Ook ben ik benieuwd of op alle daken zonnepanelen kunnen liggen. Hoogste tijd dus om het uit te zoeken.

Zonnepanelen België

Ik weet niet of het echt zo is of omdat het komt dat ik er meer oplet, maar ik heb het idee dat steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Op internet lees ik dat Europa twee derde van het wereldwijde totaal voor zijn rekening neemt en dat zonnepanelen het vooral in België en Duitsland goed doen.

Voordelen

Ik ben ik benieuwd wat de voordelen zijn van het hebben van zonnepanelen. Ik kom er achter dat het hebben van zonnepanelen onder meer een hoogwaardige vorm van energie is, dat je er amper onderhoud aan hebt en dat het milieuvriendelijk is. Het duurt ongeveer zeven tot tien jaar voordat je je investering eruit hebt. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de kostprijs van de zonnepanelen, de installatiekosten en de actuele stroomprijs. De zonnepanelen gaan zo’n veertig jaar mee.

Lichturen

Wie denkt dat het altijd stralend mooi weer moet zijn voor zonnepanelen, heeft het mis. Het gaat namelijk om het zonlicht. Zelfs in de winter zijn er voldoende lichturen. Als de zon onder is, dan neemt de energiemaatschappij het van de zon over. Zonnepanelen zijn geschikt voor platte en schuine daken, als er maar genoeg zonlicht op de panelen valt. Is je dak naar het noorden gericht of staat het in de schaduw, dan heeft het installeren van zonnepanelen weinig zin. Een mooie bijkomstigheid is dat de waarde van je huis stijgt door het gebruik van zonne-energie. De energiekosten zijn immers minder.

Verhuizen

Maar als je gaat verhuizen en je wilt de panelen meenemen om op het dak van de nieuwe woning te installeren kan dat natuurlijk ook. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kan de specialist voor je uitrekenen. Omdat zonnepanelen van buitenaf zichtbaar zijn, hebben gemeenten er bepaalde regels voor. Als je daaraan voldoet, kun je de zonnepanelen laten plaatsen. Informeer wel altijd even bij je gemeente wat de regels zijn.

Kosten

Hoeveel betaal je voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak? Je moet je eerst afvragen hoeveel stroom je per jaar wil opwekken. Als je dat weet, kun je simpel uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Stel dat je 500 kilowattuur wilt opwekken, dan hebben de zonnepanelen een vermogen van 588 wp nodig. Dat betekent dat er op je dak twee tot drie platen moeten liggen. Een gemiddeld huishouden heeft 3500 kilowattuur nodig per jaar. Het vermogen van de panelen moeten dan 4000 wp zijn. Met 17 zonnepanelen op het dak, is dat haalbaar. Voor drie zonnepanelen betaal je tussen 900,00 en 1.200,00 euro. Daar komen de installatiekosten nog bij. Reken op zo’n 500 euro. Een gemiddeld huishouden betaalt voor 17 panelen rond de 8.000,00 euro. Tel daarbij op 1750,00 euro voor het installeren. Dit zijn slechts indicaties. Het is altijd handig om offertes aan te vragen en te vergelijken.

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook