Anno 2024 zijn er heel veel manieren om intiem te zijn, zonder dat er een zwangerschap kan ontstaan. Doordat er zo veel keuze is, zien veel vrouwen door de bomen het bos niet meer. In dit artikel zetten we kort en bondig de populairste vormen van anticonceptie op een rij. Heb je vragen of twijfel je wat voor jou de beste en meest geschikte methode is? Overleg het dan met je huisarts of verloskundige. Hij of zij kan een advies op maat uitbrengen. Lees je lekker met ons mee?
Anticonceptiepil
De pil is erg populair vanwege de effectiviteit en het gemak van gebruik. Ze moeten dagelijks (eventueel met een stopweek) worden ingenomen en bevatten vaak een combinatie van oestrogeen en progestageen. Belangrijk is wel om hem trouw te nemen en niet te vergeten. Wist je dat je tegenwoordig de anticonceptie pil bestellen online kunt doen? Zo is je nieuwe voorraad altijd op tijd in huis.
Condooms
Zowel mannelijke als vrouwelijke condooms zijn populair omdat ze niet alleen zwangerschap voorkomen, maar ook bescherming bieden tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar, zijn erg betrouwbaar en hebben geen hormonale bijwerkingen.
Spiraaltjes
Zowel koperen als hormonale spiraaltjes zijn populair vanwege hun langdurige effectiviteit en het feit dat ze weinig onderhoud vergen zodra ze zijn geplaatst. De spiraal wordt geplaatst door je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ze kunnen jaren meegaan, afhankelijk van het type.
Hormonale injecties
Deze zijn populair vanwege hun lange werkingsduur (ongeveer drie maanden per injectie) en hoge effectiviteit. Ze zijn handig voor vrouwen die moeite hebben met dagelijkse of wekelijkse methoden. Nadeel is dat de injecties moeten worden gezet in de huisartspraktijk.
Sterilisatie
Zowel mannelijke sterilisatie als vrouwelijke sterilisatie zijn populaire permanente methoden voor mensen die zeker weten dat ze geen kinderen meer willen. Ze hebben een zeer laag faalpercentage en bieden een permanente oplossing.
Andere veelgebruikte methoden
- Hormonale pleisters (zoals de anticonceptiepleister): Deze worden wekelijks vervangen en zijn populair vanwege hun gemak en effectiviteit.
- Hormoonstaafje: Hoewel ze iets minder vaak worden gebruikt dan de bovenstaande methoden, zijn ze ook populair vanwege hun langdurige werking (tot drie jaar) en hoge effectiviteit.
Onbetrouwbare methoden
Steeds meer vrouwen zijn kritisch op het gebruik van hormonale anticonceptie en experimenteren met alternatieve vormen van anticonceptie. Denk hierbij aan het opnemen van de lichaamstemperatuur om de ovulatie te bepalen, periodieke onthouding of coïtes interuptus (voor het zingen de kerk uit). Geen van deze methoden is bewezen effectief tegen het voorkomen van een zwangerschap. Natuurlijk staat het je vrij om hiervoor te kiezen, maar goed is wel om te weten wat de mogelijke gevolgen zijn.
Praat je gezellig met ons mee?
Welke vorm van anticonceptie gebruik jij nu? Ben je hier tevreden over? En wat vind je belangrijk bij het kiezen van anticonceptiemethoden? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden wij altijd heel gezellig!
Wij zijn geen arts of medisch professional. Zoek voor betrouwbare antwoorden op je medische vragen contact met de huisarts.
Afbeelding boven dit artikel: Unsplash+
Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Joris -
“Geen van deze methoden is bewezen effectief tegen het voorkomen van een zwangerschap”. Is het niet zo dat dit bewezen ineffectief is?