fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aantal jaar geleden mocht ik de auto van mijn ouders lenen. Het was een mooie zonnige dag en samen met een vriendin was ik op weg naar een park om daar lekker een kopje koffie te drinken. Wat waren we blij dat we met de auto mochten! Zelf was ik pas net 18 jaar en nog best nerveus. Toen het stoplicht van rood naar groen ging, trok ik op. Kaboem! Een bus die nog net door rood reed, zag mij over het hoofd en raakte mijn achterkant. Zuchtend kwamen er een stuk of tien mensen de bus uit om alsnog met ander vervoer naar plaats van bestemming te gaan. Terwijl de buschauffeur en ik het schadeformulier aan het invullen zijn, denk ik na over je auto verzekeren en wat nou ook alweer het verschil tussen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering is. 

Aansprakelijkheid

Beide verzekeringen gaan over aansprakelijkheid, WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheidsverzekering’. Aansprakelijkheid betekent dat iets door de schuld van een andere partij is gebeurd en dat de “schuldige” dan aansprakelijk gesteld kan worden. Deze moet dan meestal een schadevergoeding betalen.

Verschil tussen WA- en aansprakelijkheidsverzekering

De WA-verzekering is verplicht, mocht jouw auto schade veroorzaken, dan dekt deze verzekering de schade aan de ander. Waar de WA-autoverzekering wettelijk verplicht is en schade die je voertuig veroorzaakt dekt, is dit voor de aansprakelijkheidsverkering niet het geval. Deze is namelijk niet verplicht en geldt alleen als je zelf schade veroorzaakt, dus niet met een voertuig.

Concreet betekent dit dus dat als je met de fiets tegen een geparkeerde auto aanrijdt, je aanspraak kan maken op de aansprakelijkheidsverzekering. Doe je dit met de auto, kan je aanspraak maken op de WA-verzekering. Zeker een aanrader dus om ook de niet-wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering te nemen, want ook deze ongelukken kunnen op hoge kosten uitdraaien.

Aanvullende verzekeringen

Bij het kopen van een auto kan er ook naar andere autoverzekeringen worden gekeken. Naast de WA is er verder geen enkele verzekering verplicht, maar er zijn wel veel andere die misschien verstandig zijn om toch aan te nemen. Denk hierbij aan een inzittendenverzekering (een verzekering voor inzittenden én hun spullen), of bijvoorbeeld een no-claimbeschermer (dit zorgt ervoor dat je autoverzekering niet duurder wordt, ook niet als je schade hebt gereden). Daarnaast zijn er verzekeringen om je te ondersteunen mocht je behoefte hebben aan rechtsbijstand.

Praat mee

Gelukkig zijn bij het ongeluk met de bus geen gewonden gevallen en het heeft me er wel toe gezet om op onderzoek uit te gaan naar verschillende soorten verzekeringen. Kenden jullie het verschil tussen deze verzekeringen al of heb je zelf weleens een beroep moeten doen op de WA- of de aansprakelijkheidsverzekering? Praat mee in de reacties onder dit artikel, vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Een AVP is voor iedereen, zeker mensen met kinderen, aan te raden.

Reageer ook