fb
Damespraatjes Damespraatjes

Frederiek walgt ieder weekend van haar vriend: “Het is zo ranzig”

walgt van haar vriend

Toen ze nog studeerden lagen Frederiek en haar vriend Erwin regelmatig dronken op bed. “Dan bleven we veel te lang in de kroeg hangen met vrienden en vielen we soms met kleren aan in slaap.” Die tijd heeft ze ver achter zich gelaten en ze kan zich de tijd dat ze dronken was, niet meer heugen. Erwin wel. Hij ligt regelmatig bezopen op bed en Frederiek vindt dat vreselijk. “Dan ligt ie te ruften en snurken, zo ranzig. Ik walg dan echt van hem.”

Toen de kinderen werden geboren, dronken Frederiek en Erwin nauwelijks meer. Soms op een feestje een wijntje, maar echt dronken waren ze nauwelijks. “Het leek alsof Erwin in een soort vervroegde midlifecrisis terecht kwam: hij begon fanatiek met sporten. Liep drie keer in de week hard en tenniste in het weekend. Zijn studenten bierbuik verdween als sneeuw voor de zon en ik vond hem prachtig.” Zelf nam Frederiek geen alcohol meer; aangestoken door de gezondere levensstijl van haar vriend en de slapeloze nachten van de kinderen, vond ze het fijner om nuchter te zijn en minder calorieën in te nemen.

Nu is het echt bal

Inmiddels heeft Erwin zijn goede voornemens laten varen en vervalt in oud gedrag. “Hij heeft het heel lang volgehouden, maar langzaam slopen oude gewoontes er weer in. Hij liep nog maar een keer in de week hard en ging steeds vaker met vrienden naar de kroeg. Hij werd weer zwaarder en als ik daarvan iets zei, wuifde hij dat weg en snauwde dat ik niet zo op zijn huid moest zitten.” Het laatste half jaar is het echt bal en op vrijdag en zaterdag gaat Erwin naar de kroeg en komt lazarus thuis. Hij maakt veel lawaai als hij binnenkomt en elke keer is Frederiek bang dat hij de kinderen wakker maakt. Vervolgens stommelt ‘ie naar boven, trekt als het nog lukt zijn kleren uit en laat zich op bed ploffen.

Zo enorm dronken

“Ik lig dan stijf in mijn bed. Ik vind het zo naar als hij zo dronken is. Ik ben bang dat Erwin moet overgeven en dat vind ik zo smerig. Dat is vier weken terug gebeurd en hij was niet in staat om het zelf op te ruimen dus stond ik om half vier ’s ochtends het bed te verschonen terwijl hij als een zombie boven de wc-pot hing om het laatste restje uit te kotsen.”

Snurken en scheten

Haar zorgen en afschuw heeft ze geventileerd maar ze heeft niet het idee dat Erwin haar begrijpt. Eigenlijk vindt hij dat ze niet zo moet zeuren. “Ik snap ook wel een beetje dat hij dat zegt, hij heeft een drukke baan en in het weekend coacht hij het voetbalteam van mijn oudste. Hoe laat het ook is geworden de avond ervoor, zonder morren staat íe enthousiast langs de lijn.” Waar Frederiek mee worstelt is dat ze hem gewoon steeds minder aantrekkelijk vindt, zeker als hij zo dronken thuiskomt en in bed ploft. “De lucht van knoflook en verschraald bier zijn zo smerig. En dan ligt ie te snurken en scheten te laten… nou dan is het niet de man voor wie ik ooit als een blok viel.

Relatie onder druk

Ik voel dat onze relatie onder druk komt te staan door zijn gedrag en uiterlijk en probeer me daar echt over heen te zetten, maar vind dat moeilijk. Ik heb hem ook gezegd dat ik niet wil dat hij thuis drinkt, omdat ik bang ben dat dan het hek echt van de dam is. Ik vind dat een verkeerd signaal naar de kinderen die juist anti roken en alcohol zijn. Ze hebben nu gelukkig nog niet in de gaten dat hun vader wekelijks dronken thuiskomt. Want dat zou ik echt heel erg vinden.”

Hoe denk jij dat Frederiek dit kan oplossen? Wat zou jij doen als je zo’n partner hebt? We zijn heel benieuwd naar jullie reactie. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel!

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

9 reacties

Elizabeth -

Een 1persoonsbed bijv op zolder of in de garage waarin hij in zijn eigen ranzigheid kan liggen. En als hij dat niet wil ga jij op kroegavonden lekker in een logeeredje bij je kinderen slapen. In ieder geval mag hij de volgende dag jullie ‘samen’bed verschonen. Maak de consequenties ban zijn gedrag zichtbaar en stop in ieder geval met het opruimen van zijn rotzooi

Mc -

Het is verschaald bier, niet verschraald bier.

Manon -

Ik denk dat je hem een paar keer moet filmen. Zodat hij zichzelf terugziet. Misschien dat dat hem wakker schud. Maar het beste helpt. Eerlijk zijn, niet zeuren, maar praten. Probeer er een leuke avond van te maken en zeg dat je wat belangrijks moet bespreken en dat het je serieus bezig houdt. Dat moet toch ook ogen openen? Het ligt er alleen aan hoe je het brengt

Joris -

Dat zal allemaal wel, PEET, maar ik lees dat hij z’n verantwoordelijkheid gewoon neemt door afspraken na te komen ongeacht hoe laat het is geworden. Ik lees nergens dat ze last heeft van z’n afwezigheid, maar alleen dat ze last heeft van z’n (dreiging tot) kotsen, snurken en scheten (en het minder aantrekkelijk worden). Dat deed hij vroeger ook toen zij nog meedeed en nu is dat opeens een probleem.

Petra van Dorp -

Peet, in hoeverre moet de ‘beschaafde’ partner zich aanpassen aan de partner die zich volledig laat gaan, dronken thuiskomt (en echt no way dat de kinderen daar niets van merken. Ik merkte het ook van mijn vader, hoe laat hij ook thuiskwam), zich wanstaltig gedraagt (hoezo is hij niet in staat om het ondergekotste bed te verschonen? Dat mag zij doen terwijl hij lekker boven de pot hangt..?) en zijn uiterlijk verslonst? Je hebt het over een beetje rekening houden met elkaar, ik lees van de man dat hij nergens rekening mee houdt. Nee, zijn vrouw loopt te zeuren (en zij heeft daar nog begrip voor ook! Het moet niet gekker worden) en hij doet er niets aan. Doet geen moeite om minder te drinken (waarom drinkt hij zoveel?), doet geen moeite om naar zijn vrouw te luisteren (roept meteen dat ze zeurt) etc., etc.. Dit is niet aanpassen of een beetje rekening houden met elkaar. Dit is een ontwrichte relatie in gang gezet door een alcoholist. Dit gaat alleen van kwaad tot erger, dus maak je borst maar nat, Frederiek! Van een verslaving ga je nooit winnen.

Peet -

Joris als er een gezin in je leven komt veranderd het een en het ander. Aanpassen heet dat. Aanpassen aan het gezin. Een beetje rekening houden met elkaar. Daar draait een heel gezin op. En zo hou je het ook het langste uit.

Bob -

Wellicht een compromis. Heb je een logeerbed ga daar dan slapen en laat hem alleen pitten als die dronken is….

Mariel -

Dit drijft een enorm wig tussen jullie en ik vind jouw zorgen terecht. Twee keer per week dronken worden is ook echt niet ok.de vraag is wat hij mist dat hij dit doet… maar hij werkt zo gericht aan een scheiding want intimiteit zal ver te zoeken zijn dus het lijkt mij tijd voor actie. Je vergoeilijkt zijn gedrag in je verhaal maar niet iedereen met een drukke baan gaat in de kroeg staan – dan is sport echt duurzamere uitlaatklep.

Joris -

Dus je walgt ervan dag hij dronken thuiskomt, maar toen jullie dat nog samen deden, was het geen probleem?

Reageer ook