fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waargebeurd: Tamara’s (44) moeder is jaloers op haar eigen dochter

Als Tamara een moeder en dochter gezellig kletsend en lachend op een terrasje ziet zitten, heeft ze het daar moeilijk mee. “Zo kan het ook, denk ik dan. De keren dat ik met mijn moeder op pad ging, eindigden altijd in een grote teleurstelling. Ze is gewoon hartstikke jaloers op mij en ik word daar zo verdrietig van.”

Tamara groeit op in een gewoon gezin. Haar vader is buschauffeur en haar moeder werkt als gastvrouw bij een omroep. “Ze ziet er altijd perfect gekleed en opgemaakt uit. Het is een prachtige vrouw om te zien en bovendien charmant. Inmiddels weet ik dat dat een rol is die ze speelt, want zo is ze in werkelijkheid helemaal niet. Ze barst van de jaloezie en na jaren zie ik dat nu pas in.”

Toen Tamara vorig jaar met een burn-out thuis kwam te zitten, besloot ze aan zichzelf te werken. Ze wist dat er van alles speelde maar dat ze het allemaal wegdrukte. “De relatie met mama werd steeds minder goed. Ik merkte dat ik me probeerde los te maken van haar, dat ik mijn eigen leven wilde leven want hoewel ik de veertig ben gepasseerd en zelf kinderen heb, bepaalt zij nog steeds een groot deel van mijn leven. Alles moet op haar manier.”

Je bent toch geen slet
Als ze er goed over nadenkt is haar moeder altijd al jaloers op haar geweest. “Ze had vaak kritiek op mijn uiterlijk. Ik heb een lange bos met haar en mijn moeder zei nooit dat ik prachtig haar had, maar borstelde het zo hard dat het zeer deed en ik in tranen uitbarstte. Ze werd dan boos en trok de borstel nog harder door mijn haar. Ook mijn kleding deugde nooit. Rokjes waren te kort, T-shirtjes te sexy. ‘Je bent toch geen slet’ zei ze toen ik zestien was. Ik schrok me rot en kleedde me snel om.” Jongens zwermden om Tamara heen, maar ze durfde niet goed iets met ze te beginnen omdat ze bang was ze mee naar huis te moeten nemen. De keuring zou niet mis zijn. “Daar sloeg ik de plank volledig mis. Mijn moeder had namelijk een andere tactiek: ze was overdreven aardig tegen de jongens die ik voorstelde. Mijn vader knoopte zo’n man tot man-gesprek met mijn vriendje aan, en zij raakte hem steeds aan en lachte overdreven om alles wat hij zei. Vreselijk vond ik dat.”

Flirtende schoonmoeder
Vriendjes nam Tamara dus nauwelijks mee naar huis. Alleen als ze dacht dat de jongen waarmee ze omging een blijvertje was, stelde ze hem voor aan haar ouders. “Bram, mijn huidige man, vond mijn moeder gelijk geweldig. Ze had ons uitgenodigd voor het eten en in de keuken siste ze tegen me: ‘nou ik hoop dat je je best doet om deze te houden, hoewel ik denk dat als hij weet hoe je bent niet lang bij je blijft.’ Mijn mond viel open van verbazing en de tranen sprongen in mijn ogen. Ik stamelde wat en vroeg wat ze bedoelde. Het was zo gemeen.” Bram werd ongemakkelijk van zijn schoonmoeder. Ze zat steeds aan hem en hing om zijn nek. Ze flirtte bijna schaamteloos met haar schoonzoon. “Inmiddels wil Bram niet meer naar haar toe. Niet omdat hij niet kan opkomen voor zichzelf, maar hij vindt het respectloos naar mij. ‘Ik ben niet met je moeder getrouwd, maar met jou’ zegt hij dan. Ik vind het lastig om de banden te verbreken, maar overweeg het wel. Nu pas zie ik hoe jaloers ze op mij is en zichzelf altijd in het middelpunt wil plaatsen. Als ze daar niet staat, wordt ze onuitstaanbaar en gemeen. Ik ben daar klaar mee. Ik ben nu vierenveertig en wil eindelijk mijn eigen leven leiden. Dat mijn moeder daarvan geen onderdeel meer uitmaakt, vind ik verdrietig, maar het is niet anders.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Tirza -

Voor de buitenwereld is dit niet te begrijpen. Iedereen die haar kent, vindt haar lief, aardig en zorgzaam. De andere verborgen kant kennen mijn broer en zus maar al te goed… mijn broer heeft het contact bijna 20 jaar geleden verbroken. Zelf wilt ze niet inzien waar het aan ligt en is ze het slachtoffer. Sinds een paar jaar heb ik een liefdevolle relatie en daar is ze stikjaloers op. Het doet me heel veel verdriet, het contact met haar is hierdoor bijna ondraaglijk geworden. Loskomen lijkt onmogelijk…

Anouck -

Een narcistische moeder hebben is een ramp. Vaak realiseren mensen zich dat pas in de loop van hun leven. Hiervoor is kennis over (verborgen) narcisme vereist.
Het zorgt er tevens vaak voor dat de kinderen zich emotioneel codependent ontwikkelen en dan een eveneens narcistische partner vallen.

Metfan -

Beste tamara ik begrijp het het is hetzelfde hier ik probeer me los te maken hield het 2 jaar vol daarna niet meer ik bkijf proberen misschien geleidelijker niet zo abrupt het contact langzaam afzwakken misschien sterkte

Reageer ook