fb
Damespraatjes Damespraatjes

Janice laat haar studerende dochter kostgeld betalen: “Ze betaalt elke maand € 300. Het is hier geen hotel!”

dochter kostgeld laten betalen

Kinderen blijven steeds langer bij hun ouders in huis wonen. Waar ik tijdens mijn studie stond te springen om het ouderlijk huis te verlaten, vinden steeds meer jongvolwassenen het fijn om nog even bij papa en mama te blijven hangen. Hier zijn een aantal verklaringen voor te bedenken. Zo is het wonen in veel studentensteden steeds duurder geworden en is het vinden van een betaalbare kamer in Amsterdam zo goed als onmogelijk. Dan is het vaak makkelijker wanneer je rustig bij je ouders woont. 

300 euro per maand

Ook Amira, de studerende dochter van moeder Janice, woont nog bij haar ouders in Weesp. “Ze zit in het tweede jaar van HBO rechten en doet het hartstikke goed. Amira is een ambitieuze meid en wilde daarom niet in Amsterdam gaan wonen. Mijn man en ik vonden het een verstandige keuze, maar willen haar wel leren om met geld om te gaan. Het is hier geen hotel! Om deze reden betaalt ze ons elke maand € 300 kostgeld.”

Verstandig met geld omgaan

Woest was Amira toen haar ouders haar rekeningen begonnen te geven. “Haar thuiswonende vriendinnen hoeven geen kostgeld aan hun ouders te betalen. Zij geven hun verdiende geld van bijbanen uit aan kleding, uitgaan en make-up. Dat is hun goed recht, maar als ze niet bij hun ouders hadden gewoond, hadden ze ook niet zoveel geld aan dat soort dingen uit kunnen geven. Wij willen Amira verstandig met geld leren omgaan en haar dus bijbrengen dat een bepaald deel van je inkomen wordt uitgegeven aan je woning, eten en drinken. Amira werkt in haar vrije tijd in de horeca en houdt best veel over.”

Sparen

Het geld dat Amira aan haar ouders betaalt wordt opgesplitst in twee delen. “De ene helft gaat mee in de huishoudpot. Ze geeft niks uit aan eten, drinken, gas, licht en water en hier gebruiken we dat voor. De andere helft komt op een spaarrekening. Wanneer ze haar eerste huis wil kopen, krijgt ze het geld terug. Eigenlijk is dus slechts € 150 kostgeld en de rest spaart ze. Kinderen van tegenwoordig sparen bijna niet meer en wij wilden dat Amira een potje eigen geld achter de hand heeft. Wij hebben een modaal inkomen en kunnen in de toekomst geen huis voor haar kopen. We hopen dat ze dat op deze manier wel met haar eigen spaargeld kan.”

Nu wel blij mee

Inmiddels is Amira helemaal gewend aan het kostgeld. Ze is er zelfs blij mee! “Mijn vriendinnen kunnen niet met geld omgaan en sparen niks. In het begin was ik boos op mijn ouders, maar nu ben ik blij dat we het op deze manier doen. Al anderhalf jaar lang komt er elke € 150 extra op mijn spaarrekening. Er staat nu al bijna € 3.000 op. Ik ben van plan om tot het einde van mijn studie bij mijn ouders te blijven wonen. Als het goed is heb ik dan meer dan € 7.000 gespaard.”

Wat vind jij?

Wat vind jij van het idee van Janice en haar man om hun dochter kostgeld te laten betalen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

12 reacties

Patricia -

Total logisch en prima! Ben Zwitsers en zelfs zo opgevoed. In Zwitserland ook helemaal normaal. Verantwoording nemen is nooit verkeerd.

Jolanda Smit -

Heel goed! Dat zouden meer mensen moeten doen! Tenzij het werken de studie in de weg staat is dit niet verkeerd! Je leert met geld omgaan, hebt na je studie een potje voor je eerste huis. En je bent gewend dat niet al je geld op kan gaan aan leuke dingen.

loeske -

ai… ik vind het iets te ver gaan als ze nog studeren om dan kostgeld te vragen, ook al wonen ze thuis. 300 euro is best een hoog bedrag. Ik zou daar niet voor kiezen. ( misschien dat de ouders studiegeld en boekengeld, verzekeringen etc…. dat dan voor hun rekening nemen, dan is het anders, maar nog steeds een bedrag die aan de hoge kant zit)
Bij brengen om geld weg te zetten, oftewel sparen is niet erg.

Rieneke -

In 1 woord: BELACHELIJK!!!

Maud -

Ik vind het wel heel ver gaan om een studerend thuiswonend kind kostgeld te vragen. We vragen hier pas kostgeld als ze klaar zijn met de studie en een baan hebben. Zodat ze dan leren wat het is om vaste lasten te hebben. Tijdens hun studie helpen we ook nog mee met het collegegeld. Als ze ervoor kiezen uitwonend student te zijn moeten ze wel zelf hun huur en eten betalen.
Het sparen van de helft van het kostgeld zodat de dochter leert sparen slaat nergens op. Ze spaart niet vrijwillig maar wordt gedwongen. Daar leert ze niet van.

Anna -

Wij vragen geen kostgeld aan onze kinderen. Ze hebben al lang geleerd hoe je moet sparen.
Vanaf komend studiejaar is het oneerlijk om zoveel kostgeld te vragen. Ze is een thuiswonende student en moet betalen alsof ze uitwonend is. Vinden jullie het wel leuk dat jullie dochter nog thuis woont?

Joris -

CORINE, wat denk je van studiefinanciering en een bijbaantje? Die combinatie is niet erg ongebruikelijk onder studenten (en dat bijbaantje al als scholier).

Joris -

Op deze manier wordt dochter gedwongen te sparen. Nu ze het weet, schiet het z’n doel voorbij.

Wat heeft eventuele ambitie in hemelsnaam te maken met de woonplaatskeuze? Alsof er enig verband tussen die twee bestaat.
De meeste ouders kopen geen huis voor hun kind(eren). In het artikel wordt de suggestie gewekt dat dat anders zou zijn.
Kinderen moeten financieel opgevoed worden. Ze moeten leren sparen. Overigens denk ik dar ouders daarmee rijkelijk laat zijn als ze daarmee staren als het kind al studeert of zelfs meerderjarig is. M.i. start je daarmee als je begint met zakgeld (zeg jaar of 5 a 6). Nu ouders het sparen uit handen nemen, ontstaat er wel een spaarpot, maar geen financieel besef. Nu dochter weet dat ouders de helft voor haar sparen, schiet het z’n doel voorbij. De kennis daarvan zorgt ervoor dat ze zelf niet spaart. Overigens gaat die geschatte 7k natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat zijn bij het kopen van een huis.

Rika -

Heel verstandig om afspraken te maken over ‘kostgeld’ of zaken als wat ze zelf moeten/kunnen betalen van hub inkomsten. Zo leren ze met geld omgaan en worden ze prijsbewust.

Corine -

Waar haalt ze in hemels naam 300 euro vandaan als student?

An -

Heel goed, onze kinderen hebben het ook gedaan .En net zoals dit meisje later heel erg blij dat we het zo gedaan hebben.

Karin -

Belachelijk! Je laat je kind wat nog op school zit, toch geen kostgeld laten betalen. ????

Reageer ook