fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sigrid: “Ik schaam me dat ik mijn kind hier niet bij kan helpen”

Schaam me dat ik mijn kind hier niet bij kan helpen

Zo trots als een pauw was Sigrid toen ze te horen kreeg dat haar dochter Fien de hoogst haalbare score voor haar eindtoets had. “Toen heb ik echt wel een traantje gelaten. Het gekke is: die score hadden we zien aankomen. Fien deed het altijd al enorm goed op school en is heel leergierig. Maar als je die score zwart op wit ziet staan, dan doet dat iets met je. Ze kreeg het schooladvies gymnasium en dat is precies waar ze recent is gestart.”

Heel bijzonder

Dat Fien naar het gymnasium is gegaan, is bijzonder. “Ze is de eerste in onze familie. En waarschijnlijk ook de eerste die naar de universiteit zal gaan. Ik ben pedagogisch medewerker en praktisch geschoold. De vader van Fien, waar ik niet meer samen mee ben, heeft alleen de basisschool afgerond. Het contact tussen hem en mij is niet zo goed, maar toen we dit nieuws kregen, heb ik hem wel een appje gestuurd. ‘Dat wij zo’n slimme dochter hebben weten te maken,’ stuurde ik. We konden er allebei om lachen.”

Steunen en motiveren

Niet alleen Sigrid is trots, Fien is dat ook. “Ze droomt ervan om kinderarts te worden. Nou, ik kan haar daar alleen maar in steunen en motiveren natuurlijk! Geen idee of ze het ook echt gaat worden, maar dat maakt niks uit. Hoe het ook loopt: ik ben trots op haar. Eerst maar eens dat gymnasiumdiploma binnenhalen. En ze is pas net begonnen, dus studeren is nog ver weg.”

Gezonde smoothie

De eerste schoolweken zijn pittig, en Sigrid probeert haar dochter zo goed mogelijk te steunen. “Ik smeer boterhammen voor school en maak elke ochtend een gezonde smoothie. Ze moet best ver fietsen, dus alle energie kan ze goed gebruiken. Verder heb ik gezegd dat ze voorlopig geen baantje hoeft te zoeken. Ik wil dat ze zich lekker helemaal op school kan richten.”

Helpen met schoolwerk

Toch zijn er zaken waar Fien hulp bij nodig heeft, waar Sigrid haar dochter niet bij kan helpen. “Het is echt pittig voor Fien. Vakken als Latijn, wiskunde en Frans gaan niet vanzelf. Ze had zelfs haar eerste onvoldoende al binnen. Op de informatieavond voor de ouders werd opgeroepen de kinderen vooral te helpen met het schoolwerk. ‘Jullie kunnen het niet voor ze doen, maar ga wel samen met ze zitten. Help met het maken van een planning, neem de stof door en help met overhoren. Zeker bij Latijn zien we dat dit belangrijk is,’ kregen we te horen.”

Luiers verschonen

In het lokaal van de informatieavond zitten vooral ouders die zelf ook hoogopgeleid zijn. “De één was arts, de ander advocaat, en weer een ander hoogleraar. Ik moest echt een drempel over om te zeggen dat ik in de kinderopvang werk en luiers verschoon voor de kost. Je merkte aan de vragen die de andere ouders aan de docent stelden dat ze uit een hele andere wereld komen dan ik. Ineens voelde ik me heel klein…”

Op de speaker

Thuis probeert Sigrid elke avond even met haar dochter naar het schoolwerk te kijken. “Ik vraag welke vakken ze heeft gehad die dag en of er huiswerk is. Maar als ze me dan om hulp vraagt, sta ik met mijn mond vol tanden. Ik zou haar wel willen helpen, maar ik kan het simpelweg niet. Daar schaam ik me voor en zeg dan dat ik druk ben met de tafel afruimen of de was, en vraag of ze niet even een vriendin kan appen. Lief als ze is, doet ze dat en krijgt ze hulp. Laatst had ze zelfs de moeder van een klasgenootje op de speaker, die zowel haar eigen dochter als Fien iets uitlegde. Op dat moment kan ik wel huilen…”

Mentor mailen

Sigrid overweegt toch een mailtje te sturen naar de mentor. “Gewoon om even te laten weten dat ik niet zo slim ben en mijn dochter niet kan helpen met haar huiswerk. Ik hoop stiekem een beetje dat er vanuit school wat extra aandacht naar haar kan gaan. Het zou heel oneerlijk zijn als haar klasgenoten het jaar wel halen omdat ze slimme ouders hebben en Fien niet omdat ik haar niet kan helpen. Maar goed, dat is wel iets waar ik het erg lastig mee heb.”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Fiene -

Tja wat is dom? Dom zijn mensen die denken dat MBO alleen maar voor domme mensen zijn..dat je pedagogisch opgeleid bent hoeft niet te betekenen dat je dom bent. Je hebt het alleen de lessen niet in gehad..heeft niets met dom te maken..dat je dochter gymnasium heeft bereikt is hartstikke goed, maar dat je al zo indruk geeft aan je dochter tja onnodig lijkt mij..er zullen heus wel wat dingen zijn die je kan uitleggen. Lees goed de opdrachten en schakel inderdaad hulp in als je er niet uit komt. Denk dat er genoeg filmpjes met uitleg zijn via websites of YouTube. En wacht maar af met paniek mailtjes naar de mentor te sturen ga eerst eens kijken wat je zelf kan doen. Mocht je dochter er niet uitkomen kan ze zelf aan haar leraar vragen hoe het ging of aan een klasgenoot. Genoeg middelen lijkt mij. Dat je iets niet hebt gehad hoeft niet te betekenen dat je dom bent om het te begrijpen. Toon interesse en tijd om er aandacht aan te besteden

Eric Vos -

Allereerst, onzin dat je niet intelligent bent. Je dochter is hoogbegaafd en intelligentie wordt via de moeder doorgegeven. Verder begint je dochter ook bij 0 op een nieuwe school en daarvandaan kun je dus met haar meegroeien. Mijn zoon heeft ook het gymnasium gedaan en is nu vijfdejaars geneeskunde student. Ik heb geen enkele opleiding kunnen doen om gezondheidsredenen, maar help hem wel met voorbereidingen voor toetsen en tentamens. Praat jezelf niet omlaag, maar denk in mogelijkheden. Je kunt het wel, maar je moet het geloven. Succes.

Peer -

Rijtjes overhoren zou je moeten kunnen. Daarnaast zijn de antwoordboekjes van leraren ook ‘gewoon’ te koop. Dan weet je misschien niet altijd waarom iets goed of fout is als je schoolwerk van haar nakijkt maar kun je het wel meegeven aan haar. Zij zal dan slim genoeg zijn haar fouten te beoordelen. Het is niet ideaal, maar zo help je iig een beetje.

Rianne -

Hi moeder,
Gewoon de mentor mailen of bellen en de situatie uitleggen hoor! Niet iedereen is nou eenmaal bekend met klassieke talen en dat is niks om je voor te schamen. School heeft vaak veel mogelijkheden om kinderen wat extra te begeleiden in het “leren leren”. En je hoeft jezelf zeker niet naar beneden te halen door te zeggen dat je niet zo slim bent, dat is niet nodig en ook niet waar. Wees een goed voorbeeld voor je kind en straal in het beroep of het werk dat bij je past: een mooie levensles. Er is meer dan alleen de hoogte van een diploma hoor.

Reageer ook