Een 33-jarige vrouw die nog bij haar vader woont en zelfs met hem op vakantie gaat: je hoort het niet zo vaak. “Mensen vinden er vaak wat van. Zeker het feit dat ik 33 ben en nog steeds thuis woon, leidt regelmatig tot scheve gezichten. Kan ik me niet druk om maken, dit is wat ons gelukkig maakt. Toch is er iets wat ik wél heel vervelend vind. Dit leidt tot zulke ongemakkelijke situaties met mijn vader…”
Nauwelijks contact
Met haar moeder heeft Sannie nauwelijks contact. “Ze heeft genoeg aan zichzelf, laten we het daar maar op houden. Ik ben opgegroeid met een vader die altijd voor me klaarstond en dat nog steeds doet. We hebben een hele sterke band en zijn beste vrienden. Mijn vader was een vader en moeder in één.”
Delen een huis
Sannie werkt voor een marketing- en communicatiebureau in Amsterdam. “Amsterdam is duur en dus ben ik tijdens mijn studie altijd thuis blijven wonen. Mijn vader heeft een prachtig herenhuis in het centrum en ik heb hier een eigen verdieping. We wonen dus samen en delen een keuken en een badkamer, maar verder heb ik alle ruimte en privacy. Ik zie niet waarom ik hier weg zou gaan. Ook niet nu ik een goede baan heb en prima verdien.”
Samen is beter dan alleen
Niet alleen om kosten te besparen blijft Sannie bij haar vader wonen. “We hebben het gewoon heel fijn samen. Hij is nooit hertrouwd en ik heb geen relatie. We vinden het gezellig om samen te eten en zitten bijna elke avond met z’n tweeën op de bank. En zomers gaan we nog steeds samen op vakantie. Eigenlijk gewoon hoe het vroeger ging. Samen is toch een stuk aangenamer dan alleen!”
Goed levelen
Ook met de vrienden van Sannie heeft haar vader een leuke klik. “Mijn vader was 19 toen hij mij kreeg en hij is dus pas 52. Hij is creatief en nog jong van geest. Mijn vrienden zijn ook zijn vrienden en we zitten vaak met z’n allen aan de keukentafel te borrelen. Zijn leeftijd is één van de redenen waarom we zo goed levelen.”
Nadelen
Toch kleven er ook nadelen aan het samenwonen en de leeftijd van de vader van Sannie. “Mensen die ons niet kennen denken heel vaak dat we een stelletje zijn. Zo kregen we laatst een nieuwe buurvrouw, die vroeg of we al kinderen hebben. En als we in een restaurantje zitten, denkt de bediening meestal dat we een relatie hebben. Ik denk dat het komt door het kleine leeftijdsverschil en dat mijn vader zich hip kleedt. En natuurlijk doordat we zo’n lol hebben samen.”
Dacht dat jullie een stel zijn
Hoe dol Sannie ook is op haar vader, ze vindt het vreselijk wanneer mensen denken dat ze een stel zijn. “Dat wil je gewoon niet… Ik merk dat ik opmerkingen voor probeer te zijn door heel snel in een gesprek duidelijk te maken dat hij mijn vader is. Maar zelfs dan hoor ik geregeld ‘oh wat grappig, ik dacht dat jullie een stel zijn’. Ik weet dan niet goed hoe ik hierop moet reageren. En het geeft me een heel ongemakkelijk en opgelaten gevoel.”
Kan erom lachen
De vader van Sannie vindt het geweldig dat ze denken dat zijn dochter zijn vriendin is. “Hij kan er alleen maar om lachen. Mijn vader is jong en vindt het leuk als mensen dat zien. Voor hem is dit het grootste compliment denkbaar. Dat vind ik best irritant, zeker als hij vrij lang in het midden laat wat onze relatie nou precies is.”
Op mezelf wonen
Kim, de beste vriendin van Sannie, vindt dat Sannie moet proberen om los te komen van haar vader. “Zij denkt dat ik dit probleem alleen kan oplossen door een eigen huis te huren en minder vaak met mijn vader op stap te gaan. Misschien heeft ze gelijk, maar ik zie dat totaal niet zitten. Ik vind het heerlijk om bij mijn vader te wonen. En dat ze denken dat we een stelletje zijn? Dat neem ik dan maar voor lief.”
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Marijke -
Heerlijk toch? Laat de mensen maar denken. Dat doen ze toch wel. Misschien wel een belemmering voor iemand die jou misschien beter weer leren kennen.