Eigenlijk wil ze niks missen, ze wil iedereen zien en spreekt graag af. Maar als het eenmaal zover is, krabbelt Belinda terug en heeft ze niet zo’n zin meer. “Soms denk ik dat ik aan fear of missing out (FOMO) lijd, ik wil niks missen, maar vaak heb ik de kracht er niet voor om naar mijn afspraakjes te gaan.”
Belinda heeft een onwijs druk sociaal leven. Ze heeft een vriendinnengroep die ze kent vanaf de basisschool, ze heeft een havo-groep, met haar neven en nichten spreekt ze vier keer in het jaar af en ze heeft haar ‘gewone’ vriendinnenclubje. “Ik vind het fijn om met mijn vrienden en vriendinnen af te spreken. Lekker aan de wijn en het leven doornemen, gezellig biertjes drinken op festivalletjes als er geen corona is of wandelen en fietsen. Ik vind alles leuk en overal sluit ik me graag aan.”
Propvolle weken
Soms gaan er weken voorbij dat ze geen avond thuis is. “Ja, dan is het wel wat volgepland. Dat komt dan zo uit. Als ik anderen wel eens vertel hoe mijn weken eruit zien, worden ze al moe als ze het horen. Ik vind het fijn, ik ben gewoon graag onder de mensen. Dat doet me goed en dat geeft me bestaansrecht. Ik denk echt dat ik een schoolvoorbeeld ben van iemand die aan FOMO lijdt, maar hoe erg is dat?”
Nee maar, hoe is het met jou?
Maar nu Belinda wat ouder wordt en een fulltime baan heeft, gebeurt het steeds vaker dat ze het niet kan opbrengen om weer op pad te gaan. “Ik denk dat ik al die afspraakjes soms wat te lichtzinnig maak, dat ik niet goed nadenk over de consequenties. ” Want ja, als Belinda een oud klasgenootje in de supermarkt tegenkomt, die ze al jaren niet meer heeft gesproken, stelt ze voor om snel iets af te spreken. Omdat mensen het leuk vinden haar te zien en samen met haar wat te ondernemen, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Maar als puntje bij paaltje komt, zegt Belinda de date af. “Na een dag hard werken, ben ik leeg. Ik verzin dan een smoesje terwijl ik gewoon geen zin heb.”
Ik app de afspraak af
Op de bank blijven zitten is dan een stuk aantrekkelijker dan een avondwandeling maken met een vage kennis. “Ik ben oprecht enthousiast en geïnteresseerd als ik iemand ontmoet en op dat moment lijkt me ook echt niets leuker dan elkaar weer te zien. Maar als de date-dag nadert, dan groeit de weerstand om erheen te gaan. Heel gek hoe dat werkt. Ik wil dan liever op de bank blijven hangen. Omdat ik bellen te confronterend vind, app ik de afspraak af. Ik voel me dan enorm opgelucht en ben zo blij dat ik niet hoef te gaan, maar later op de avond voel ik me schuldig. Dan denk ik: ‘waarom doe ik dit toch altijd zo? Waarom zeg ik altijd zo snel dat ik het leuk vind om iets te drinken?”
Och sorry, ik kan toch niet
Belinda snapt dat ze verwachtingen schept met haar enthousiasme en dat mensen soms echt teleurgesteld zijn. Of dat ze blijven appen om een nieuwe datum af te spreken. “Ja, wat moet ik dan? Als ik weer wat data doorgeef dan kan ik het niet maken om weer af te zeggen en dan moet ik wel. Het is wel voorgekomen dat ik de afspraak ook voor de tweede keer cancelde. Zo beschamend. Ik weet echt niet hoe ik hiermee moet omgaan, ik heb soms het gevoel dat ik gewoon niet anders kan.”
Herken jij het gedrag van Belinda? Spreek jij soms ook af om de date vervolgens af te zeggen? Wat zeg jij dan? Hoe ga je daarmee om? Heb je tips voor Belinda? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.
Roelie: ‘Fieke houdt onze vriendinnengroep bij elkaar, maar ik krijg steeds meer een hekel aan haar’
Roelie zou zich geen raad weten zonder haar vriendinnen. “Ze zijn alles voor mij. Als kind speelden we hockey samen en dat doen we nog steeds.” Toch ontstaan er barstjes in de groep en daarvoor is Fieke verantwoordelijk. “Ze houdt ons bij elkaar, maar ik krijg steeds meer een hekel aan haar.”
Margreet -
Begrijp niet zo goed of het nou een mentaal probleem is of een gebrek aan overzicht. Of geen keuzes kunnen maken, prioriteiten stellen. Er zitten 7 dagen in de week, hoeveel dagen wil je thuis zijn: wat is er nodig en wat vind je fijn? Wat overblijft is voor afspraken en zijn dat er meer dan dat je aankan – daar zou je inzicht in moeten krijgen – dan maak je een keuze. Je zou ook kunnen kijken of je afspraken kan combineren. Maar zoals je hebt gemerkt, niet alles kan. Steeds afzeggen, zeker op het laatste moment, maakt je onbetrouwbaar.