De schaduw van mijn vader is het verhaal van Mahtob en het vervolg op het ontroerende boek, In een sluier gevangen, van haar moeder Betty Mahmoody, dat tevens verfilmd werd als Not without my daughter. Nu vertelt Mahtob haar verhaal. Hoe zij ontvoerd, ontsnapt en achtervolgd werd. Hoe de schaduw van haar vader altijd bij haar zou blijven hangen.
Mahtob Mahmoody schrijft dit autobiografische boek over hoe zij in 1984 met haar moeder door haar vader gedwongen wordt vanuit Amerika mee te gaan naar Iran. Mahtob en haar moeder worden hier op een onmenselijke manier behandeld door hun echtgenoot en vader. Niet alleen Mahtob’s vader maakt het leven in Teheran haast onmogelijk, Iran was destijds erg onveilig door de oorlog die er woedde. Ze leven in voortdurende angst. Mahtob wil samen met haar moeder wegvluchten, terug naar Amerika waar het veilig is voor hen, maar haar vader laat het niet toe dat dit zou gebeuren. Pas na anderhalf jaar kan Mahtob met haar moeder ontkomen en duiken zij onder in Amerika.
Achtervolgd
Terug in Amerika voelen Mahtob en haar moeder zich nooit helemaal veilig. Ze weten beiden dat haar vader zal volhouden om haar te terug te krijgen. Wat gebeurt er als hij haar dan ook daadwerkelijk zou vinden? Mahtob neemt de lezer mee in haar angstgevoelens en de beklemmende periodes in haar leven:
‘Toen ik wakker werd, voelde ik me in eerste instantie volkomen ontspannen in een wolk van donzen veertjes. Totdat ik mijn ogen opendeed en besefte waar ik was. Binnen een fractie van een seconde was ik terug in de beangstigende werkelijkheid.’
Niet alleen het idee aan het opduiken van haar vader sluipt achter Mahtob aan, maar ook de traumatische gebeurtenissen van de oorlog in Iran achtervolgen haar als ze terug is in Amerika:
‘Uiteindelijk werd ik in een hoekje gevonden, waar ik in foetushouding was weggekropen. Ik had een vliegtuig gehoord en dekking gezocht; een automatisme dat ik aan het leven in een oorlogsgebied had overgehouden. Hoe kon ik nou weten dat de vliegtuigen in Amerika geen bommen gooiden?’
Blijvende angst
Het verhaal van Mahtob laat je als lezer niet meer los. Je leeft met de vrouw mee. Het begin van het verhaal vertelt ze vanuit het perspectief als jong en onbezonnen meisje. Dit jonge meisje wordt vervolgens een jongedame en de jongedame wordt een vrouw. In alle fases blijft Mahtob kampen met de vraag of haar vader op een dag op zou duiken en in alle fases blijft ze kampen met de vraag of ze haar vader ooit zou kunnen vergeven voor wat hij haar en haar moeder heeft aangedaan:
‘Vergeven doe je niet door een schakelaar om te zetten, dat gaat niet van het ene op het andere moment.’
Ontelbare vragen spelen door haar hoofd, deze blijven haar teisteren. De angst voor een ongewilde hereniging met haar vader is blijvend. Mahtob’s verhaal over haar opgejaagde leven is aangrijpend en aandoenlijk. Heel gedetailleerd en gevoelig beschrijft ze hoe ze de ontvoering heeft beleefd en hoe zij de jaren na haar terugkomst heeft ervaren. Door het lezen van dit boek word je zelf ook aan het denken gezet. Hoe zou je kunnen leven met een dergelijke angst? Zou je een man als de vader van Mahtob kunnen vergeven? Het is indrukwekkend om te lezen hoe deze vrouw zichzelf staande houdt in haar onzekere leven, dat voor een groot deel wordt bepaald door haar vader. Zou Mahtob haar vader ooit kunnen vergeven?
De schaduw van mijn vader
Mahtob Mahmoody
€ 17,95
ISBN 9789044342796
Recensie Michelle de Gier
Michelle de Gier (20) studeert Communicatie aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Schrijven is één van haar grootste passies en sinds kort schrijft ze ook voor Damespraatjes. Daarnaast is ze ook een fanatieke voetbalster en is ze graag in de buurt van haar vriendinnen en vriend. Door de week woont ze op kamers in Tilburg, maar in het weekend is ze nog altijd bij haar familie in Uden te vinden.