fb
Damespraatjes Damespraatjes

Petra maakt regelmatig het huiswerk van haar zoon

Uren achter elkaar blokken. Woordjes in je hoofd stampen tot je scheel ziet. Niet kunnen slapen de nacht voordat je je presentatie hebt. Naast veel pret en zoenen in het fietsenhok is de middelbare school ook gewoon hard werken. Maarten, de zoon van Petra, zit in 5 vwo en moet flink aan de bak om over te gaan dit jaar. “Hij moet gewoon naar de eindexamenklas, ik schaam me kapot voor mijn familie als hij blijft zitten.”

Petra komt uit een familie waar het de normaalste zaak van de wereld is dat kinderen gaan studeren. En het liefst nog twee studies tegelijk. “Ik heb Nederlands gestudeerd en heb jaren niet gewerkt. Mijn man is directeur van twee goedlopende bedrijven en het is financieel niet nodig dat ik ook geld in het laatje breng. Dus ik zorg voor de kinderen.”

Muziek spelen in Vondelpark

Pieter, de oudste, heeft nooit problemen op school en studeert nu politicologie. Maar Maarten heeft er veel minder zin in. Een creatieve jongen die liever schildert en met zijn vrienden chillt. “Maarten is een dromer. Hij is nu zestien en heeft veel vrienden. Elk weekend gaan ze op pad, maken ze muziek in het Vondelpark, hangen in het gras, genieten van het leven. Ik vind dat stiekem mooi om te zien, maar mijn man moet daarvan niets hebben. Hij wil dat hij studeert, naar hockey gaat en verliefd wordt op een meisje met een blonde paardenstaart.” De familie, zowel van haar als van d’r mans kant, volgt met argusogen de ontwikkeling van Maarten die nog geen idee heeft wat hij wil gaan doen als hij klaar is met het vwo. “Hij vroeg me laatst wat ik ervan zou vinden als hij na het vwo eerst een jaar zou gaan backpacken. Mijn hart maakte een sprongetje, ik vind dat geweldig maar weet zeker dat mijn man dat afkeurt, laat staan de familie.”

Hij is nu al een schande

Maar voordat Maarten überhaupt zijn rugzak kan pakken, zal hij eerst het vwo moeten doorlopen en dat is nu al een probleem. Regelmatig heeft hij zijn huiswerk niet af, spijbelt als hij toetsen heeft en neemt het niet zo nauw. Bloednerveus wordt Petra daarvan en sinds kort maakt zij regelmatig zijn huiswerk. “Ja, ik weet dat dat niet goed is, maar ik moet er niet aan denken dat hij niet overgaat dit jaar. Mijn schoonouders vinden hem nu al de schande van de familie omdat hij is gezien in het Vondelpark terwijl hij blowde. Ik wist dat hij dat deed, maar de rest van de familie niet. Dat is zo’n toestand geworden.”

Hij moet naar zes vwo

Niet zelden schrijft Petra boekverslagen voor Nederlands en Frans. “Engels kan Maarten goed en het huiswerk daarvoor maakt hij dan zelf. Dat vind ik wel fijn, want anders doe ik bijna alles en dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn. Ik vind het niet erg om zijn huiswerk te doen, het is een fijne jongen die ik graag help. Bovendien wil ik echt niet het mikpunt van de familie worden en mijn man teleurstellen. Hij heeft het niet met zoveel woorden gezegd, maar laatst liet hij doorschemeren dat hij zijn jongste zoon een lapzwans vindt. Ik vond dat zo verschrikkelijk om te horen, dat ik er echt alles aan wil doen om ervoor te zorgen dat Maarten naar zes vwo gaat. Ook al is het misschien niet helemaal de bedoeling dat ik voor hem zijn huiswerk zit te maken en ook zijn scripties schrijf….”

Vind jij het normaal dat Petra het huiswerk van haar zoon maakt? Heb jij dat ook wel eens gedaan? Of vind je het niet kunnen? We zijn heel benieuwd naar je reactie, praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Brenda -

Ik geloof dit verhaal niet. Misschien als het 1960 was, maar nu? Kom op zeg. Wat zegt opleiding tegenwoordig nog over succes? Niks en dat horen hoger opgeleide mensen juist te weten. Maar goed, voor het geval dat het bestaat dat je bang bent dat je schoonfamilie het jou kwalijk gaat nemen als je kind noet presteert. Ik lees nergens iets o er wat gij wil en zijn geluk. Als familie niet ziet dat dat belangrijker is, dan maar niet. Het is mijn kind en daar vecht ik voor, zou ik zeggen.

I

Marie-Louise -

Wat een domme moeder. Ze kan ook op een andere manier achter haar zoon gaan staan. En het voor hem opnemen als hij niet wil of kan studeren. Hier helpt ze hem echt niet mee.

Jenneke van Maurik -

Allereerst ben ik enorm blij dat mijn familie niet zo is. Vind het vooral erg vervelend voor Petra. Zal ook zeker niet zeggen dat huiswerk maken voor een kind not done is. Help mijn kind ook zeker zo nodig.
Misschien ligt voor haar zoon JUIST de druk zo hoog omdat schoonfamilie het maar de normaalste zaak vindt om door te studeren. Niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd. Ik zeg altijd maar, we hebben de hoge mannen en dames. Maar daaronder zit zoveel waar mensen een baantje in kunnen krijgen. Jammer dat deze mensen zo omhoog gevallen zijn. Misschien leren ze beter waarderen als je het met minder eens een poos moet doen en de hersencellen wat minder werken.

Reageer ook