fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Diana wil verjaardag dochter niet vieren omdat zij zich dan te oud voelt

Hoe het leven ook loopt, één zekerheid heb je: je wordt elke dag ouder en het is op een dag afgelopen. Het blijft voor veel mensen iets vervelends, maar ze staan er niet te veel bij stil. Dat er mensen zijn die er wél bij stilstaan, blijkt wel uit het verhaal van Diana. Ze is 53 jaar oud en heeft een dochter van 17 jaar, Claire. Binnenkort viert Claire haar achttiende verjaardag en daar ziet Diana als een berg tegenop…

Verlaten voor een jonge vrouw

“Begrijp me niet verkeerd, ik hou heel veel van Claire” begint Diana het telefoongesprek. “En ondanks mijn liefde voor haar, is er iets heel ergs waar ik me enorm voor schaam: ik wil haar achttiende verjaardag niet vieren.”

Diana werd op haar 37ste moeder. Haar huwelijk met de vader van Claire liep na acht jaar op de klippen. Hij werkte als orthopedisch chirurg en werd verliefd op een twintig jaar jongere co-assistente. “Van de een op de andere dag was hij bij ons weg en trok hij bij haar in. In haar studentenkamer nog wel!” Claire heeft altijd goed contact gehouden met haar vader, Diana vond het belangrijk dat de twee een goede band zouden houden. “Elk kind heeft een vader nodig, ook al is hij niet goed tegen mij geweest.”

Verschrikkelijk gevoel

Diana kiest ervoor om haar gevoel over de scheiding en haar ex-man niet naar Claire te uiten. “Ik wilde haar niet lastigvallen met mijn verdriet. Als ik zou vertellen hoe ik me voel, dan zou Claire heel anders naar haar vader kijken. Dat wil ik niet!”

Hoewel Diana niks tegen Claire over haar gevoel vertelt, voelt Diana   zich al jaren verschrikkelijk. “Geloof me, als je wordt ingeruild door een meisje van 20 jaar jonger vraag je je wel af wat je anders had kunnen doen. Had ik meer moeten sporten? Had ik minder moeten eten? Duurdere crèmes gebruiken of misschien gewoon veel meer initiatief in de slaapkamer? Ik weet het niet.”

De onzekerheid van Diana over haar leeftijd stijgt naar ongekende hoogte. “Sinds mijn scheiding voel ik me overal te oud voor. Ik date niet met mannen, durf geen sexy kleding meer te dragen en vertel al helemaal tegen niemand hoe oud ik ben. Het beheerst mijn leven al jaren.”

Geen feest

Over een paar weken wordt Claire 18 en wil graag een groot feest geven bij haar en haar moeder thuis. “Ze wil al onze vrienden en familie uitnodigen. Ik heb gezegd dat ik dit niet wil omdat het huis dan vies wordt, maar eigenlijk kan ik het gewoon niet verkroppen dat ze al 18 wordt en dan volwassen in. Ouders met volwassen kinderen zijn nou eenmaal heel oud. Ik wil niet dat mensen dit van mij weten!”

Diana vindt het vreselijk dat het feest niet gevierd wordt. Claire gaat nu met vriendinnen uiteten en Diana gaat niet mee. “Het is te belachelijk voor woorden… En het erge is: ik maak me nu al zorgen over de volgende mijlpalen in haar leven. Dat ze gaat trouwen en kinderen krijgt. Dan word ik oma. Van het idee alleen al krijg ik het benauwd.”

Jullie advies

“Ik realiseer me dat er iets niet goed zit. Deze week heb ik besloten het verhaal tegen jullie te vertellen en misschien ook naar een psycholoog te gaan. Ik zou het heel fijn vinden als jullie lezeressen mij advies zouden geven. Misschien hebben zij dit ook wel gehad?”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Hetty Stegeman -

Sorry, ik wil niet lelijk doen, maar het lijkt me echt verstandig om met een psychiater te gaan praten! Omarm alles, elke leeftijd en elke gebeurtenis en wees dankbaar voor je leven. Alles kan met één ongeluk of één ziekte afgelopen zijn! En oma zijn? Geuzentitel en dubbel geluk.

Reageer ook