fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jo: ‘Niemand gelooft dat ik happy ben als single’

happy single

Wat? Ben jij gelukkig terwijl je geen partner hebt? Hoe dan? Niemand is toch gemaakt om alleen te zijn? Je weet dat getrouwde mensen gelukkiger en langer leven he? “Ja, ik ken de clichés maar hee, ik ben gewoon super gelukkig als single. Dat ik single ben, betekent niet dat ik eenzaam ben. Integendeel.”

Jo is gelukkig in haar eentje. “Ik heb een heel leuke baan in een grafisch bedrijf en verdien daar een topsalaris. Twee jaar terug kon ik het huurhuis waarin ik al een aantal jaar woon kopen en ik heb geen moment geaarzeld dat te doen. Ik heb een heerlijk huis, met een zalige tuin en ik woon daar met mijn kat.” Dat ze geen vaste partner heeft, kan haar niets schelen; ze heeft veel vrienden en vriendinnen en heel soms heeft ze een one night stand. “Maar ik kan je zeggen dat ik telkens weer blij ben als zo’n one night stand na een heerlijke nacht vertrekt en ik mijn heerlijke huis weer voor mezelf heb.”

Nee, ik val niet op vrouwen

Zelf heeft ze totaal geen moeite met haar singlebestaan. “Mijn omgeving heeft dat wel. Dat begon al toen ik zo’n jaar of twintig was. Ontelbaar vaak heb ik op verjaardagen moeten zeggen dat ik geen vriend heb, niet op vrouwen val, maar gelukkig ben in mijn eentje. Ik heb een keer een relatie van een maand gehad, als je dan al van een relatie kan spreken, maar het benauwde me enorm om continu samen te zijn. Samen dingen doen. Ik wil niet samen dingen doen, ik wil lekker mijn gang gaan. Ik hoef geen maatje naast me op de bank, ik aai de kat wel als ik liefde nodig heb.”

Ongebruikt retour

Dat Jo happy is, kunnen veel mensen in haar omgeving maar niet geloven. “Je wilt niet weten wat ik allemaal naar mijn hoofd geslingerd krijg. Van ‘ach joh, op ieder potje past een dekseltje’ tot ‘je mag wel opschieten anders ga je ongebruikt retour’. Echt stunning! Laatst begon een vriendin over Tinder. Hoe leuk dat was en dat ik daar ook op moest gaan zodat ik een man kon vinden. Aan datingapps begin ik al helemaal niet. Ik vind dat zo’n vleeskeuring. Als ik die verhalen van vriendinnen hoor over dat ze worden bedolven onder de dickpics ben ik al weer geweest. Ik vind dat zo platvloers, ik zit daar niet op te wachten.”

Wat ik allemaal moet slikken

Oude tantes keuren het single leven dat Jo leidt, luidruchtig af. “Zeggen dan dat ik te kieskeurig ben en dat ik niet meer in de positie ben om kritisch te zijn. Inmiddels, en ik citeer een tante, ‘is het mooie zo langzaamaan ook wel van mij af’. Het is ongelofelijk wat ik allemaal moet slikken. Ik krijg er steeds meer moeite mee om pijnlijke en onfatsoenlijke opmerkingen met een lach en een knipoog te pareren. Hoe is het mogelijk dat mensen gewoon maar zeggen wat ze denken en er totaal niet bij stilstaan hoe hard hun oordeel is.”

Zemelend kattenvrouwtje

Jo zou niet normaal zijn. Hoe kan het nou dat zo’n leuke vrouw nog steeds alleen is? Daar moet toch een steekje aan los zijn. Met z’n tweeën is het toch veel leuker dan maar alleen met je kat op de bank te zitten? Straks wordt ze nog zo’n zemelend kattenvrouwtje. “Ik laat me echt niet onder druk zetten door de maatschappij waarbij het als ‘normaal’ wordt gezien als je een relatie hebt. Waarom zou ik? Het is toch belangrijk dat je je gelukkig voelt. Ik heb zat vriendinnen die ongelukkig of eenzaam zijn mét een relatie.” Jo is de opmerkingen zo zat en reageert inmiddels kribbig als iemand weer iets vindt van haar singlebestaan. “Ik vind het echt zo naar en word er een beetje moedeloos van. Maar om nou een partner te nemen om van het gezeur af te zijn, gaat wel erg ver toch?”

Ben jij single, gelukkig en herken je je in het verhaal van Jo? Hoe ga jij om met reacties uit de omgeving? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door cottonbro studio via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Misschien moet je even je grenzen aangeven aan de mensen die zulke opmerkingen maken? Natuurlijk hoef je geen partner te nemen om anderen te plezieren.

Reageer ook