Een appel is gezond, een patatje met niet. Ik denk dat de meeste mensen steeds beter leren wat goede voedingkeuzes zijn en wat producten zijn die je maar beter niet te veel kunt eten en drinken. Maar waarom gaat het bij veel mensen dan toch vaak mis in het maken van keuzes? Hoe kan het dat we meer over voeding weten dan ooit en we tóch massaal te zwaar zijn? Wij doken in het onderwerp afvallen en hebben tevens een goede tip voor je!
Maandag versus het weekend
Gezond wíllen eten en daadwerkelijk gezonder eten, zijn twee verschillende dingen. Zelf neem ik me elke maandag voor deze week helemaal clean te eten en alcohol en snacks links te laten liggen. De eerste dagen gaat mij dit vrij moeiteloos af, maar zodra het weekend zich aandient winnen de ongezonde opties het van de gezonde. En dat is zonde…
Invloed op je keuzes
Afvallen en het maken van gezonde keuzes heeft deels te maken met voldoende kennis en doorzettingsvermogen, maar het wordt ook zeker door heel veel onbewuste en moeilijk beïnvloedbare zaken gestuurd. Denk hierbij aan jouw relatie met eten vanuit je jeugd en hoe jouw ouders met eten omgingen, maar ook genen en hormonen spelen een rol in het reguleren van je voeding en gewicht. Hebben we dan helemaal niks zelf in de hand? Jawel hoor, gelukkig is er veel waar je zelf mee aan de slag kunt als je gezonder wilt leven.
Voedingsschema
Een hele prettige houvast is voor veel mensen het volgen van een voedingsschema. Een dergelijk schema geeft richting aan wat je kunt eten en maakt het stukken makkelijker om een gezonde levensstijl vol te houden. Het voorbereiden van gezonde maaltijden en tussendoortjes wordt makkelijker én je weet vooraf altijd waar je aan toe bent. Door voor een persoonlijk voedingsschema te kiezen weet je daarnaast ook nog eens zeker dat het schema volledig op jouw leven en behoeften is afgestemd.
Cheat meal
Wanneer je kiest voor een voedingsschema, mag je dan helemaal niks ongezonds meer eten? Gelukkig niet! “Wij vinden het belangrijk dat je zeker één maaltijd per week nog eens lekker kunt eten wat je wilt. Daarom staat er standaard in een voedingsschema bij ons iedere week een cheat maaltijd gepland. Pizza, patat of toch een lekkere burger? Just take it!”, zegt voedingschema.nl hierover. En daar kunnen wij alleen maar heel erg achter staan. Het gaat om balans!
Er een gewoonte van maken
Het volgen van een voedingsschema kan zo lang duren als jij zelf nodig vindt, maar in de regel is het het meest effectief wanneer je het in ieder geval 40 dagen volhoudt. Een mens heeft 40 dagen nodig om van iets een gewoonte te maken, die in de toekomst langer vast te houden is. Zo werken ze bij voedingschema.nl met een schema van 6 weken. Je leert in deze 6 weken gezonde keuzes maken en kunt de voedingsschema’s daarna gebruiken als leidraad in het maken van gezonde keuzes in jouw leven.
Geen crashdieet
Let er bij het kiezen van een voedingsschema op dat je alleen met partijen in zee gaat die je een gezonde levensstijl willen bieden en laat crashdiëten links liggen. Van crashdiëten is bewezen dat ze op de lange termijn niet effectief zijn en op termijn zelfs zorgen voor een toename van het gewicht. Hardlopers zijn doodlopers; zo ook met lijnen!
Zou jij ook wel beter willen worden in het maken van gezonde keuzes? Hoe zou jij dat het liefste aanpakken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.