fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marja: ‘Mijn man heeft helemaal geen vrienden’

man heeft geen vrienden

Een leven zonder vriendinnen? Marja kan zich er met de beste wil van de wereld geen voorstelling van maken. “Een leven zonder al die meiden zou koud, saai en leeg zijn.” Dat haar man Nico geen vrienden heeft, snapt Marja dan ook niet. “Dat moet toch enorm eenzaam voelen?”

Maar drie vrienden?

Toen Marja Nico leerde kennen, had hij een handjevol vrienden. “Nico is een man die liever met één goede vriend op pad gaat, dan met een hele groep. Toen we elkaar net leerden kennen had hij drie vrienden, mannen die hij nog uit zijn jeugd kende. Heel vaak sprak hij niet me ze af, maar zo nu en dan ging hij met de een vissen en met de ander wandelen. Met Paul, de derde en oudste vriend, pakte hij nog wel eens een bioscoopje. Maar zoals dat gaat in het leven: kinderen, werk en het gezin vreten veel tijd en vriendschappen worden op een lager pitje gezet.”

Nooit met zijn broers op stap

Nou ja, bij Nico dan, want Marja ziet haar vriendinnen regelmatig. “Ik vind het heerlijk om op stap te gaan, zeker nu de kinderen groter zijn. Lekker naar de bios of met een paar meiden de kroeg in. Omdat Nico nooit echt weggaat, voel ik me soms wel eens schuldig omdat ik wel weer op pad ga, maar dat is dan maar zo. Ik vind het belangrijk en leuk om andere mensen naast Nico te zien.” Als er al feestjes zijn waar ze samen naar toe gaan, komen die altijd van kennissen via Marja. Heel af en toe heeft Nico een feestje van zijn werk en dan nog moet Marja haar man overhalen om erheen te gaan. Ook heeft Nico heel goed en warm contact met zijn familie, maar hij gaat bijvoorbeeld nooit met zijn broers op stap.

Zoveel deel ik niet met Nico

“Dat snap ik dus niet. Het is toch hartstikke leuk om lekker een weekendje met je broers naar de Ardennen te gaan? Zijn broers hebben vaak een mannenuitje met andere kerels, maar ze vragen Nico al niet eens meer mee. “Snap ik heel goed, als je broer steeds ‘nee’ zegt, dan houdt het op.” Marja maakt zich best zorgen om haar man. “Het is toch niet helemaal gezond als je altijd maar alleen of met je vrouw bent? Je hebt toch mensen om je heen nodig om je leven nog leuker te maken? Het is nou ook niet zo dat Nico en ik continu alles met elkaar delen. Integendeel: als ik ergens mee zit, dan gooi ik mijn probleem in mijn vriendinnengroep. Ik hecht veel meer waarde aan de mening van mijn vriendinnen dan aan die van Nico.”

Hij is altijd al alleen geweest

​Nu Marja er zo over nadenkt is haar man eigenlijk altijd al een soort van alleen geweest. “Het is best gek, zeker omdat Nico echt een hele aardige man is. Maar hij heeft ook geen hobby’s, het enige dat-ie nog wel eens doet, is een stukje wandelen in zijn eentje. Toen de kinderen kleiner waren ging hij wel als ik het vroeg met ze naar de dierentuin ofzo, maar dat kwam nooit bij hem vandaan. Ik moest dat soort dingen verzinnen.” Omdat Marja het zo leuk zou vinden dat Nico ook met mannen op pad zou gaan, organiseert ze regelmatig etentjes met mannen en vrouwen bij haar thuis. “Ik hoop dan dat er een klik is tussen de mannen en Nico, maar helaas. Die is er steeds niet. En het gekke is dat Nico echt een hele goede gastheer is, maar oprecht he.”

Etentjes zijn verplichte nummers

Hij maakt vriendelijke praatjes met de gasten en zorgt ervoor dat de glazen gevuld zijn. “Dat leg ik hem dan nog even snel uit voordat het bezoek komt. Ik zeg dan: als je ziet dat er een leeg glas op tafel staat, vraag dan gelijk even of er nog een drankje moet komen. Dat knoopt Nico dan goed in zijn oren en hij doet het echt goed dan. Het punt is dat hij er niet echt heel veel plezier in heeft, in die etentjes. Zijn voor hem toch de verplichte nummers. En dat vind ik echt heel jammer.”

Lekker mannendingen doen

Soms praat Marja er met vriendinnen over, en bij sommige vriendinnen is het net zo. Hun mannen hebben ook niet echt vrienden. “Maar ik heb ook vriendinnen die mannen hebben die wel onderdeel uitmaken van een vriendengroep. Dat is toch heerlijk! Die mannen doen echte mannen dingen en als vriendin heb je het huis dan lekker even voor jezelf. Is dat niet hoe het hoort? Een mens is toch niet gemaakt om geen vrienden te hebben? Het lijkt me zo fijn als Nico ook lol heeft met anderen, gewoon even andere gezichten te zien en andere gesprekken te voeren. Maar Nico zegt hier geen behoefte aan te hebben. Ik vraag me echt af of hij wel helemaal normaal is.”

Herken jij jezelf in het verhaal van Marja? Heb jij ook een man die geen vrienden heeft en zegt dat hij daarmee oke is? Is het abnormaal als je man geen vrienden heeft? Of maakt het helemaal niet uit? Praat mee in de comments onder het artikel.

Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Fiene -

Zo te horen heeft jou man een goed leven zonder vrienden. Hij heeft geen behoefte eraan en dat hoeft ook niet. Misschien word hij wel ongelukkig van veel vrienden om zich heen. Sommige personen kunnen het beste alleen zijn. Accepteer het zou ik zeggen en dwing hem niet.

Dg -

Zo te lezen is Nico gewoon een introvert.
Niks mis mee, ben ik ook.
Alleen ik ben een vrijgezelle man.
En nee, ik ben niet zielig, ik vind het prima zo.

Joris -

Leven en laten leven. Overigens maak dat je in opdracht van je partner zo nu en dan glaasjes bijvult je niet ‘oprecht een hele goede gastheer’.

Petra van Dorp -

Wat een allemachtig naar mens ben jij. In plaats van je man in zijn waarde te laten (heb je wel eens van ‘introvert’ gehoord? Zoek het eens op, dat zal je goed doen), zit jij hier te braken en te janken hoe ‘gezellig’ het wel niet moet zijn voor je man om met vrienden om te gaan en dingen te doen die JIJ leuk vindt. Gevalletje projectie much? En dan haal je het nog in je botte kop om je af te vragen of hij ‘wel helemaal normaal’ is? Wie denk je wel niet die je bent? Dat jij geen moment met jezelf alleen kan zijn en blijkbaar constant iedereen om je heen hebt draaien is jouw ding, maar niet die van je man. Laat hem met rust. ‘Is dat niet hoe het hoort..’ hoe krijg je het je strot uit. Die man is waarschijnlijk volkomen gelukkig met hoe hij zelf is, heeft hij zo’n jankend krijswijf die denkt dat-ie niet normaal is. Afschuwelijk!

Reageer ook