Waar het jaren geleden de normaalste zaak van de wereld was om je kind te laten vaccineren in het Rijksvaccinatieprogramma, is dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Een groeiende groep kritische ouders neemt de beslissing de vaccins af te wijzen. Hoewel dit hun goed recht is, is er veel kritiek vanuit de politiek en medische wereld. “Dat die ziektes zijn verdwenen, is een luxe. Als te weinig ouders vaccineren, komen die ziektes terug” lazen we afgelopen zomer in het NRC.
Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vindt de dalende vaccinatiegraad zorgwekkend en komt nu met een oplossing: er moeten gesprekken worden gevoerd met de ouders die de vaccins voor hun kinderen weigeren.
Objectieve, wetenschappelijke informatie
Op Lindanieuws lezen we: Mensen die hun kind een inenting onthouden, worden aangesproken op hun gedrag. De gesprekken worden gevoerd door professionals die er speciaal voor zijn getraind. Ze zullen vragen naar de redenen waarom de ouders hun kinderen niet willen laten inenten. Daarnaast geven ze objectieve, wetenschappelijke informatie over vaccinaties. Ook gaat de overheid de strijd aan met onjuiste informatie over vaccinatie en moet het makkelijker worden om gemiste injecties in te halen. De vaccinatiegraad daalt de laatste jaren licht. Vooral bij de inenting tegen HPV (de veroorzaker van baarmoederhalskanker) is de terugloop van 61 procent naar nog geen 46 procent in twee jaar tijd opmerkelijk. Staatssecretaris Paul Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, ziet dat verreweg de meeste ouders er nog altijd voor kiezen om hun kinderen te laten vaccineren. “Maar er is ook een groeiende groep ouders die niet meedoen. Je kunt mensen niet dwingen om in hun lijf een spuit te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.”
Wat vind jij?
Wat vind jij van deze maatregel? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.