fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka herontdekt de bibliotheek, van boeken lezen tot FabLab

Uren bracht ik door in de bibliotheek toen ik jong was. Eerst met mijn ouders en broer. Elke week zochten we nieuwe boeken uit. Later, toen ik zelf naar de bibliotheek kon, was ik er elke woensdagmiddag. Een medewerkster las dan eerst voor en naar aanleiding van haar verhaal, knutselden we wat gezelligs in elkaar. De tijd dat een oude dame met een grijze knot en streng brilmontuur heel hard ‘ssstttt’ siste als je praatte, ken ik niet.

Een tijd lang kwam ik niet meer in de bibliotheek. Ik kocht mijn boeken in de winkel en vergat simpelweg het bestaan van de bieb. Tot ik moeder werd. Mijn mannen zijn allebei lid van de bibliotheek van Hilversum. Toen ik er naar jaren weer kwam, keek ik mijn ogen uit. Wat was het allemaal veranderd. Van een stil gebouw met boeklezende en boekzoekende mensen was weinig meer over. In de bibliotheek gebeurt van alles en er is veel dat ik niet wil missen.

Fablab

Inmiddels heb ik een favoriete plek: het restaurant. In de bibliotheek kun je tegenwoordig lekker koffie drinken. Ik klets regelmatig bij met vriendinnen terwijl de kinderen boeken aan het uitzoeken zijn. Of achter de computer spelletjes doen. Of met open mond naar een voorleesverhaal luisteren.

Wat ze echt geweldig vinden, is het FabLab, een makerslab. Ideeën kunnen worden omgezet in een computerontwerp, dat vervolgens uit de 3D-printer rolt. Van de workshop die over de 3D-printer werd gegeven, hebben ze veel opgestoken. Mooi meegenomen dat ze het mij ook kunnen uitleggen. Dit FabLab in de bibliotheek van Hilversum mét 3D-printer is best uniek, want die vind je lang niet overal.

Theater

De bibliotheek is tegenwoordig ook de plek waar interessante lezingen worden gegeven. Waar je uiteenlopende workshops kunt volgen. Waar een theatervoorstelling is te zien.

Mijn buurvrouw van weleer werkt al zo lang ik me kan herinneren in de bibliotheek, en zij heeft al die veranderingen meegemaakt. Van een instelling waar men boeken leent, tot een bruisend gebouw waar mensen elkaar ontmoeten, kennis op doen, kortom een instituut waar je je persoonlijk kunt ontwikkelen.

De bieb herontdekt

Ik heb de bibliotheek dankzij mijn mannen herontdekt. En installeer in de zomer de vakantiebieb op mijn telefoon zodat ik genoeg boeken heb om in de vakantie te lezen. Sowieso kun je als je lid bent met je biebpas zonder extra kosten e-books lenen. Hoewel ik het nog steeds fijner vind een boek vast te houden en te kunnen bladeren, is het soms gewoon handiger een boek dat op je e-reader staat te lezen.

De site van de bibliotheek houd ik altijd in de gaten, benieuwd of er nog iets van mijn gading bij zit. Een inspirerende lezing, een leuke workshop. Ik ben graag in de bieb. Al was het alleen maar omdat de dame van het restaurant de lekkerste tosti’s van de wereld kan maken.

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Foto’s: Sarah Schaap

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

sandra -

Hoi Linda, dat klinkt goed zeg. Die bieb in Hilversum is echt heel uitnodigend. Dank nog voor je berichtje x

vandalized meaning -

I’d should test with you here. Which is not something I often do! I get pleasure from studying a put up that can make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

Linda Meester -

Eens, afgelopen zaterdag volgde onze oudste de CoderDojo van Ziggo i.s.m. de Gemeente Hilversum en binnenkort gaat ze ook naar het Fablab. Op haar school zijn twee 3d-printers. Ondertussen lees ik met de jongsten wat boekjes of vermaken zij zichzelf met de Spelcomputer, de spelletjes en andere kinderen

Reageer ook