fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jeanet: “Mijn vriendin wil geld van mij, maar ik weet dat ik het niet terug krijg”

vriendin geld lenen

Dat vriendschappen ongemakkelijk kunnen worden als het over geld gaat, weet Jeanet als geen ander. Een van haar beste vriendinnen heeft haar gevraagd of ze tweeduizend euro kan krijgen. “Ik heb het geld, maar wil het niet aan Saskia geven. Ze heeft een gat in haar hand en koopt onnodige spullen en de kans dat ik mijn geld terugkrijg, is nihil.”

Ze heeft er buikpijn van, geeft ze toe. “Ik wil graag helpen zeker als het om vriendinnen gaat. Maar bij Saskia ligt dat gewoon anders.” De vrouwen leerden elkaar tien jaar geleden kennen. Ze raakten aan de praat in de kleedkamer van de sportschool en hadden gelijk een heel leuke klik. Het drankje na het sporten werd al snel een avondje stappen. “Onze levens leken op elkaar: beiden getrouwd en twee kinderen. Maar twee jaar nadat ik Sas leerde kennen, vertelde ze me dat ze ging scheiden.”

Inkomen gehalveerd

De scheiding hakte een flink gat in het budget van Saskia. “Opeens werd haar inkomen gehalveerd terwijl ze haar gedrag niet aanpaste. Dus regelmatig kwam ze geld tekort.” Geen probleem vond Saskia ze leende bij Jan en alleman geld. Als Jeanet haar vroeg of ze het ook terugbetaalde, gaf Saskia een ontwijkend antwoord. “Ik ben daar rechtlijnig in: als je geld van iemand leent, zorg je ervoor dat je dat zo snel mogelijk terugbetaalt. Sas niet, zij is daar heel slordig in. Ze betaalt wel, maar dat kan of vreselijk lang duren of het is slechts een gedeelte van het geleende bedrag. ‘Tja, dan moeten ze het me maar niet lenen’ had ze gezegd. Ik vond dat schokkend.”

Gat in haar hand

Wat Jeanet maar niet kan begrijpen is dat Saskia blijft hopen dat ze ooit op een makkelijke manier rijk kan worden. Dat je daarvoor hard moet werken, wil ze maar niet begrijpen en Jeanet ergert zich daaraan. “Saskia heeft een gat in haar hand en gelooft alles wat ze in reclames beweren. Zonder met haar ogen te knipperen legt ze honderd euro neer voor een potje crème waarvan wordt beweerd dat je rimpels voor de zon verdwijnen. Als ik dan zeg: ‘Sas, denk nou na, dat kan toch niet’ wordt ze narrig. In de sportschool koopt ze elke keer als ze daar is, een flesje vitaminewater omdat ze gelooft dat ze daardoor beter en langer kan sporten. Terwijl water net zo goed is.”

Toverdrankje

Om gezond te blijven, koopt Saskia wekelijks een fles sap. “Zo’n flesje kost tachtig euro en ze doet daarmee precies een week. Dat is dus over de driehonderd euro aan een of ander toverdrankje dat er voor moet zorgen dat ze gezond blijft en gewicht verliest. De makers ervan die worden slapend rijk en moeten zich toch doodlachen om al die mensen die dat geloven? ‘Maar het werkt echt, je moet het ook eens proberen’ zei ze laatst tegen mij. Ik vind het dan zo moeilijk om te zeggen dat het echt allemaal klinkklare onzin is en dat ze voor dat geld beter gezonde boodschappen voor haar en haar kinderen kan doen.”

Zomaar een erfenis

Natuurlijk moet Saskia zelf weten waaraan ze haar geld uitgeeft, dat is niet Jeanets probleem. Maar haar probleem is wel dat Saskia haar een paar weken terug gevraagd heeft of ze tweeduizend euro kan lenen. “Ze heeft een mailtje gekregen dat er iemand is die haar zijn erfenis wil schenken. Het enige dat ze daarvoor moet doen, is twee duizend euro storten en dan krijgt ze die erfenis. Ieder weldenkend mens weet dat dat niet kan en zou het mailtje niet eens openen, laat staan lezen, zo niet Saskia.” En ja, Jeanet kan haar twee duizend euro lenen, maar wil dat niet. Ze is bang dat ze naar het bedrag kan fluiten.

Ze blijft vragen

“En dan heb ik het nog niet eens over het doel van het geleende geld. Hoe verzin je het! Hoe kun je denken dat een wildvreemde jou een erfenis wil schenken? Moet je alleen wel even tweeduizend euro neertellen, maar hee, dan heb je ook wat. Het kan er bij mij niet in dat ze dat gelooft. Andere vriendinnen lachen haar achter haar rug om uit, maar dat doe ik niet. Dat vind ik sneu, ik wil haar niet kwetsen, maar ook zeker niet het geld lenen.” Maar met Jeanets ‘nee’ neemt Saskia geen genoegen en ze blijft maar vragen of ze die tweeduizend euro van haar mag lenen.

Vriendschap in gevaar

“Ik heb nu al drie keer gezegd dat ik dat liever niet doe, maar Saskia accepteert dat niet. Ze zegt dat ze het echt terugbetaalt, dat ik daar op kan rekenen en bovendien: ze krijgt die erfenis toch, dus dan heb ik mijn geld gelijk terug. Ik houd voet bij stuk, maar vind het echt heel lastig. Ik wil niet dat mijn vriendschap met haar stukgaat door geld. Maar Sas vind dat ik niet zo moeilijk moet doen.”

Wat vind jij? Vind je dat Jeanet niet zo moeilijk moet doen en haar vriendin gewoon die tweeduizend euro moet lenen, want wat maakt het nou uit waaraan ze dat uitgeeft? Jeanet heeft toch geld genoeg. Wat raad jij Jeanet aan? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

Joris -

Het lijkt erop dat men vergeten is de oude reacties weg te gooien – zoals te doen gebruikelijk hier.

Jeanet lacht niet achter Saskia’s rug – dat vind ze sneu. In plaats daarvan geeft ze een interview aan een of ander blog waaruit duidelijk blijkt dat ze het naïef of zelfs een tikkeltje debiel vindt dat haar vriendin deze evidente scam niet doorziet. Dat is veel beter, natuurlijk.

Fiene -

Nog steeds niet opgelost? Grappig dat ik mijn antwoord nog zie staan😊😊

Joris -

Je hebt al drie keer gezegd dat je dat liever niet doet. Misschien moet je eens duidelijk zijn: nee. “Liever niet” is kennelijk te vaag voor haar.

Anita -

Gewoon duidelijk zeggen dat je haar geen geld meer leent.
En wat de erfenis betreft : Saskia mailt maar terug dat ze de erfenis dan maar naar haar rekening overmaken minus €2000. Dan heeft ze het ook betaald.

Rieneke -

Ik spreek uit ervaring en dan is mijn tip: geen geld lenen of geven.
Vertel heel duidelijk waarom je haar nooit geld zou geven of lenen. Dat je ook wilt dat ze dit soort dingen nooit meer asn jou vraagt omdat je niet wil dat de vriendschap met haar stukgaat door geld. Al vervelend genoeg vindt dat je dit zo moet aangeven.
Accepteerd ze het niet of wordt ze boos dan moet je je ook echt afvragen is dit wel een vriendin. Een vriendin zal dit accepteren als ze weet hoe jij erover denkt. Mooie testcase om te kijken of zij jou ook echt als een goede vriendin ziet.

Fiene -

Niet doen! Want je weet dat je het niet terug krijgt..en dan haalt ze haar schouders op en zegt tja had je het maar niet moeten lenen. Dat geld heb je zelf bi elkaar gespaard eb hard voor gewerkt. Doe zelf er iets leuks mee maar geeft het niet aan je vriendin. Laat haar maar zelf voor werken. Ik vind haar zelf erg brutaal trouwens dat ze dit aan jou vraagt en verwacht.

Reageer ook