Het beginnen van een eigen bedrijf begint natuurlijk met het bedenken van de niche waar je in wilt gaan ondernemen. Misschien heb je wel een grote passie voor het administratieve vak, wil je graag als VA aan de slag gaan, of is een webshop openen een droom van je. Deze laatste is waar ik het in dit artikel graag over wil hebben en dan specifiek gericht op de verkoop van voedingsmiddelen. Hele lekkere zelfs! Natuurlijk dien je je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat is iets waar ik het in dit artikel niet over ga hebben. Ik benoem wel de andere zaken waar je aan moet denken. Je eigen macarons webshop openen doe je zo!
Doe marktonderzoek
Doe allereerst een marktonderzoek om erachter te komen of de producten die je wilt gaan maken en verkopen wel levensvatbaar zijn. Zo ja, dan is het ook zaak om te kijken of de markt al niet overstroomt met macarons en of je eventueel de receptuur bijvoorbeeld moet aanpassen om ‘iets nieuws’ aan te bieden. Denk hierbij aan nieuwe smaken of mogelijkheden om de macarons te (laten) personaliseren. Daarnaast is het van belang om na te denken over het verzenden van jouw producten. Denk aan kwetsbaarheid en houdbaarheid, maar ook aan eventuele wetgeving. Houd ook zeker foodtrends in de gaten om ervoor te zorgen dat jouw aanbod interessant blijft voor jouw klanten.
Lage investeringskosten
Als je klein begint vanuit je eigen keuken dan zullen de investeringskosten vaak niet zo heel hoog zijn. Natuurlijk moet je wel wat materialen aanschaffen zoals bijvoorbeeld een grotere koelkast van bijvoorbeeld Horecacentrum Brabant, om alles op de juiste manier te kunnen bewaren. Dit is handig als je van te voren een grote oplage moet maken voor bijvoorbeeld een bruiloft. Verder maak je in je eigen huis natuurlijk gebruik van de nutsvoorzieningen die er toch al zijn en betaal je maandelijks sowieso al je huur of hypotheek.
Registreer bij de NVWA
Er zijn drank- en etenswaren welke je legaal in je eigen keuken kunt maken en verkopen, maar het is toch verstandig om na te gaan welke regels er precies voor jou gelden. Als je een levensmiddelenbedrijf begint moet je je registreren of een erkenning aanvragen bij de NVWA. Zorg ook dat je beschikt over eventuele vergunningen!
Zoek de juiste leverancier
Misschien koop je je producten in het begin nog in bij een groothandel, maar als de boel een beetje gaat rollen dan wil je graag met vaste producten en partijen werken om altijd dezelfde kwaliteit aan te kunnen bieden. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare leverancier. Bouw een netwerk binnen jouw branche op en investeer tijd in het onderhouden van onderlinge contacten. Werk ook samen met andere ondernemers in de buurt om een beetje naamsbekendheid op te bouwen in de eigen regio. Hier kunnen uiteindelijk ook nog mooie opdrachten door ontstaan buiten de webshop om.
Denk aan je branding
Omdat mensen online producten bij je gaan aanschaffen is het van belang dat je goede foto’s in de webshop hebt staan en beschikt over een mooie branding. Zorg dat jouw producten goed worden verpakt in een verpakking welke is voorzien van jouw logo of bedrijfsnaam (stukje herkenbaarheid). Ook zijn reviews van klanten natuurlijk erg belangrijk. Aan de hand van deze dingen kan de persoon die in jouw webshop rondkijkt een afweging maken of hij/zij iets bij jou gaat bestellen.
Bepaal jouw productprijs
Een goede prijs bepalen is altijd een lastig dingetje. Er is namelijk geen vaste formule die voor iedereen hetzelfde werkt. Zet allereerst in op naamsbekendheid en niet op winst. Breng jouw producten allereerst onder de aandacht en ga bij succes omhoog met de prijs.
Heb jij wel eens overwogen om een eigen webshop te starten? We lezen het graag in de comments! Vinden we leuk :-).
Afbeelding: Pexels – Ylanite Koppens
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!