fb
Damespraatjes Damespraatjes

Janna moest betalen voor diner bij vriendin thuis: “Zo hoort dat niet”

Janna en haar vriend Flynn werden uitgenodigd voor een diner bij een vriendin van Janna. “Een paar weken geleden viel er een prachtige, handgeschreven uitnodiging door de bus. Voorzichtig peuterde ik het chique lakzegel los en maakte de envelop open.” De envelop bevat een uitnodiging voor een diner bij Kitty thuis. “Kitty is mijn beste vriendin van de basisschool. We spreken elkaar niet vaak meer en juist daarom vond ik dit zo’n leuke uitnodiging. Het diner is inmiddels achter de rug en helaas heb ik er een hele vieze nasmaak aan overgehouden.”

Minder contact

Kitty en Janna zaten van groep drie tot en met groep acht bij elkaar in de klas. “We waren onafscheidelijk, gingen samen op paardrijden en mochten zomers met elkaar mee op vakantie. Toen we allebei naar andere middelbare scholen gingen, verwaterde het contact. We kregen andere vriendinnen en spraken elkaar steeds wat minder. Toen Kitty vanwege haar gezondheid ook moest stoppen met paardrijden, zagen we elkaar helemaal niet meer. Ik weet nog dat ik het best jammer vond, maar me ook realiseerde dat dingen soms gewoon zo lopen.”

Gezellig in de speeltuin

Omdat er nooit sprake is van ruzie tussen Kitty en Janna, is het altijd gezellig als ze elkaar dan toevallig op straat tegenkomen. “We zijn beide 35 jaar, wonen in dezelfde stad en ik kom haar regelmatig tegen. Afgelopen zomer liepen we elkaar tegen het lijf in de speeltuin en hebben toen onze kinderen samen aan het spelen waren, heel gezellig zitten kletsen. Kitty is sinds vorig jaar gescheiden, maar het gaat goed met haar. Toen we allebei weer naar huis gingen, riepen we nog: ‘laten we snel wat afspreken’.”

Luxe diner

Zoals dat vaak gaat met de afspraak ‘laten we snel iets afspreken’, zochten de dames na de middag in de speeltuin geen contact meer. “Tot die envelop dus. Kitty nodigde mijn vriend en mij uit voor een diner bij haar thuis. Ze wilde vieren dat het goed met haar gaat en had ‘een groepje’ mensen uitgenodigd om uitgebreid en luxe te komen eten. Kosten nog moeite werden gespaard. In de uitnodiging stond dat ze zelfs een cateraar had ingehuurd en dat de dresscode ‘black-tie’ was.”

Voorpret

Janna en Flynn verheugen zich op het diner bij Kitty. “Echt even een avondje uit. Dat doen we sinds de kinderen niet vaak meer, dus bij ons begint de voorpret dan al vroeg. De dresscode was black-tie en Flynn huurde een smoking en ik leende een galajurk van mijn zus. Om Kitty te bedanken kochten we een dure bos bloemen, zodat we daar niet met lege handen zouden aankomen. Ook vroegen we ons buurmeisje om een avond op de kinderen te passen. Al met al kostte ons dit zeker 250 euro. Veel geld, maar dit was het absoluut waard. Althans, dat dachten we…”

Tikkie

Vlak voordat Janna en Flynn volledig opgedirkt in de taxi stappen, trilt Janna’s telefoon. ‘Zo veel zin in vanavond! Hier nog het Tikkie voor de kosten van het diner. Betaal mij 300 euro voor twee personen eten en wijn’, staat er op het scherm. “Ik wist niet wat ik zag. Beduusd stoot ik Flynn aan en laat hem het bericht zien. “Stuurt Kitty nou een Tikkie van 3o0 euro voor het etentje? Daar heeft ze vooraf helemaal niks over gezegd”, stamelt Janna.

Wel betaald

Flynn is boos over het berichtje en weigert in eerste instantie te betalen. “Die meid is gek! Ik geef bakken met geld uit aan een smoking, de oppas, bloemen en een taxi en dan waagt zij het om 300 euro te rekenen voor een diner?! Ik ga dat echt niet betalen. Dat zal ik haar zo persoonlijk vertellen”, zegt Flynn. Omdat de taxi al voor staat, voelt Janna zich heel erg opgelaten. “Wat moest ik doen?! Ik kon niet terug appen dat we niet gingen betalen. Thuis blijven was ook geen optie meer. En dus heb ik -tegen de wens van Flynn in- het Tikkie wel betaald.”

Maken er het beste van

In de taxi wisselen Flynn en Janna geen woord met elkaar. “Flynn was boos en had spijt dat hij hier überhaupt al die moeite voor had gedaan. Ik voelde me enorm schuldig en teleurgesteld. Toen de taxi voor het huis van Kitty stopte, keken Flynn en ik elkaar aan. ‘Laten we er maar gewoon het beste van maken, lieverd. We hebben oppas en zijn hier nu toch. Het is gewoon een heel duur avondje uit’, zegt Flynn tegen mij.”

Veel versiering en drank

Voornemens zich helemaal aan de avond over te geven, stappen Flynn en Janna het huis binnen. “Hier bleek dat wij de enigen waren die zo hun best hadden gedaan. Een deel van de gasten was voor het diner al bij een borrel geweest en had hem al aardig hangen. Ook waren er mannen zonder smoking en vrouwen die een ultra kort jurkje als galajurk hadden aangetrokken. De catering bleek een lopend buffet te zijn en viel enorm tegen. Die 300 euro was duidelijk opgegaan aan heel veel versiering van het kleine huis en een enorme hoeveelheid sterke drank. In niets leek dit op het chique diner waar wij ons op hadden voorbereid.”

Teleurgesteld

De avond is een ramp. “Kitty had de organisatie totaal niet op orde. Het was heel druk en er waren te weinig zitplaatsen. Het eten was prima, maar ik associeer een lopend buffet nou niet bepaald met een luxe diner. Halverwege de avond had Kitty zo veel gedronken dat ze in slaap viel op de bank. Voor ons was dat het moment om de taxi te bellen en naar huis te gaan. Nog meer teleurgesteld dan op de heenweg, zaten we in de auto terug. Wat een ramp!”

Wat doen?

Janna overweegt Kitty een berichtje te sturen met de vraag of ze een deel van haar geld terug zou kunnen krijgen. “Al met al heeft deze avond ons 550 euro gekost. Dat is voor ons écht heel veel geld. Ik heb het vermoeden dat Kitty dit diner heeft georganiseerd om er zelf wat aan te verdienen en dat vind ik gewoon echt niet kunnen. Flynn vindt dat ik het geld niet terug hoef te vragen en zegt dat we gewoon al het contact verbreken. Dat voelt voor mij ook niet goed. Ik heb liever dat Kitty en ik eruit komen wat betreft het geld. Flynn denkt dat dit geen zin zal hebben. Wat zal ik doen?”

Afbeelding: Unsplash+

Brigitte: “Aan mijn 14-jarige buitenechtelijke relatie kwam heel abrupt een einde…”

14 jaar affaire

Haar losse lange haar doet ze in een staart, terwijl ze doorpraat. Brigitte vertelt over haar leven als minnares dat zich altijd in de schaduw afspeelde.

“Ik was dertig toen ik Paul ontmoette,” begint ze haar relaas. Een imposante man, sterke uitstraling. Charmant. “Ik kwam hem tegen op een persbijeenkomst. We zaten naast elkaar en raakten aan de praat.” Het klikte, ze hadden dezelfde humor en dezelfde interesses. “Paul was 25 jaar ouder dan ik. Mijn relatie was een jaar voordat ik hem ontmoette, gestrand. Veertien jaar lang hadden we een relatie, maar daar kwam heel abrupt een einde aan … VERDER LEZEN

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Fiene -

Sorry maar daar sla je de plank echt wel mis.
Je betaald 300 euro aan iemand die je eigenlijk nooit spreekt. Je maakt het meteen over als ze een tikkie naar je stuurt. En wat stel je nou eigenlijk voor als luxe diner bij iemand thuis?
En dan moet je ook nog een groot bedrag betalen. Meid ik had niet eens betaald had een middelvinger gestuurd en had de tv aangezet. Of een gezellig avondje weg met mijn partner. En dan probeer je het ook nog goed te praten. Je bent gewoon gebruikt! Ik zou hartstikke boos zijn en alle contacten met haar verbreken. En inderdaad wat er al gezegd is dit is wel (weer) een heel ongeloofwaardig verhaal. Ik weet niet hoor inspiratie op?

Petra van Dorp -

En waarom wil je in godsnaam deze uitzuigende ‘vriendin’ als vriendin houden? Wat verwacht je nu eigenlijk van jullie relatie, ze was je beste vriendin tijdens de basisschool maar jaren later is het contact verwaterd, ze levert je een naaistreek en dan ‘voelt het niet goed’ om het contact te verbreken? Denk je nu echt dat dit je nog wat oplevert? Je vriend heeft gelijk. Verbreek al het contact. Ze heeft haar ware gezicht laten zien. Schrijf het geld af als duur leergeld en mocht je haar in het dagelijks leven nog een keer tegenkomen, dan knik je haar neutraal toe en ga je verder met wat je bezig was. Het moet toch niet gekker worden.

Joris -

Het is ‘kosten noch moeite’, niet ‘nog moeite’ – misschien even naar de eindredactie lopen?

In welke wereld kost het huren van een smoking voor 1 avondje, een mooie bos bloemen en een oppassend buurmeisje ‘zeker €250’…?

Zonder aankondiging vooraf een Tikkie sturen, is natuurlijk not done (net als afwijken van de dresscode of bezopen aankomen bij een diner). Vooraf betalen zonder te weten wat je ervoor krijgt, is ook wel een beetje dom. Een feestje geven met het doel eraan te verdienen is natuurlijk helemaal kansloos. Dit is zo raar, dat ik twijfel of het wel ‘waargebeurd’ is of meer (alleen) ‘entertainment’…

Reageer ook