fb
Damespraatjes Damespraatjes

Irma: “Dochter kreeg niks van haar verlanglijstje”

Vorige week werd Zoë zeven jaar oud. “Dat moest gevierd worden! Op vrijdagmiddag kwamen haar vriendinnen van school en op zaterdag onze familie en vrienden. Zoë had zich er enorm op verheugd, maar heeft toch een vervelend gevoel aan het feestje overgehouden…” 

Groot feest

Samen met haar vriendinnetjes ging Zoë vorige week vrijdag naar een groot indoor speelparadijs. “Ik word dat zelf altijd knettergek, maar de kinderen vinden het leuk. Lekker rennen, spelen, limo drinken en natuurlijk frietjes eten. Eén groot feest!”

Muizenhuis

In de week voor haar feestje, stelde Zoë samen met Irma een verlanglijstje op. “Zoë kreeg van ons een prachtig muizenhuis. Een super mooi, maar ook ongelofelijk duur, speelgoedhuis. Het huis is helemaal leeg als je het koopt en daarom vroeg ze aan haar vriendinnen en onze familie en vrienden om muisjes en meubeltjes voor in het huis.”

Cadeautjes openmaken

De avond voor het feestje kon Zoë niet slapen van de spanning. “Vrijdag eerst op school trakteren en tussen de middag haar partijtje. Mijn man en ik reden met alle kinderen richting het speelparadijs. Hier dronken we limonade, aten we taart en pakte Zoë de cadeautjes uit. Maar bij het openmaken van de eerste pakjes, zag ik dat Zoë steeds sipper ging kijken. Niemand heeft namelijk iets voor in haar muizenhuis gegeven…”

Niet om gevraagd

Zoë bedankt haar vriendinnen voor de cadeautjes, maar Irma kan zien dat haar dochter teleurgesteld is. “Ze kreeg allerlei spulletjes waar ze helemaal niet om heeft gevraagd en waar ze niet bepaald op zat te wachten. Leuk hoor, een pak stiften, potjes klei, haarelastiekjes en een haarband. Maar dat waren helemaal niet de cadeautjes waar Zoë om had gevraagd.”

Had ik maar niks gezegd

Eenmaal thuis gaat Irma het gesprek met haar dochter aan. “Ik vertelde dat je niet altijd krijgt wat er op je verlanglijstje staat en dat het ook niet om de cadeautjes gaat. Zoë kon dat begrijpen, maar moeilijk bleef het wel. ‘Maar morgen komen opa, oma en andere familie. Dan krijg je vast iets voor in je huis’, beloofde ik haar. Had ik dat maar nooit gezegd…”

Zo zielig

Ook op haar feestje zaterdag, krijgt Zoë helemaal niks voor in haar muizenhuis. “Zo zielig! Ook nu weer allemaal cadeautjes waar ze niet om heeft gevraagd. Ik vroeg mijn moeder waarom ze voor een treinbaan had gekozen, in plaats van een muis of meubeltje. ‘Die muizen zijn hartstikke duur. Bovendien heeft ze vast meer plezier van een treinbaan’, zei mijn moeder. Nou, nee dus.”

Gezamenlijk cadeau

Als alle gasten zaterdag na een geslaagd feestje weer naar huis zijn, valt Zoë haar moeder huilend in de armen. “Van niemand kreeg ze iets voor in haar huis. Iedereen vond het te duur of wilden graag zelf iets ‘origineels’ bedenken. Ik snap dat de spulletjes duur zijn, maar mensen konden ook samen iets geven. Zo doen we dat vaak op partijtjes als de kinderen om een groot cadeau vragen. Als iedereen een tientje inlegt kun je vaak een prachtig gezamenlijk kopen. Niemand heeft dit voor Zoë geregeld.”

Hoort bij het leven

Irma vindt dat dit soort teleurstellingen bij het leven horen. “Maar sneu vind ik het wel. Mijn man en ik hebben daarom alsnog zelf een muis en een bankstel voor het huis gekocht. Langzaam maar zeker zullen we het mooie huis voor Zoë vullen. Ik hoop wel dat mensen volgend jaar naar haar wensen luisteren. Ze is zó trots op haar huis en had zich zó verheugd op het inrichten ervan. Dan is dit wel heel zuur…”

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

27 reacties

Monique -

Volgende keer kadobonnen en/of geld vragen. Ongewenste pruttel verkopen.

Jojo -

Een muizenhuis waar heel veel dure spulletjes in moeten….. dat zijn nogal specifieke kadootjes voor een kinder partijtje die niet bij de action liggen . Ik zou als ouder ook geen zin hebben om stad en land af te rijden voor zo’n frutsel (tijd, brandstof kosten, verzendkosten). De meeste vriendinnetjes gaan zelf shoppen bij de action of de xenos want het budget is beperkt en dan kopen ze wat ze zelf ook erg leuk vinden. ( en wat het budget betreft….er zijn meer feestjes te vieren dan alleen jouw koter) Samen een groter kado geven…. Dat kost ook veel tijd en overleg met tig andere ouders. Dat jij die veel te dure meuk kunt betalen wil niet zeggen dat iemand anders even 10,- euro ( + zo’n 5 euro verzendkosten!!!!) over heeft voor een muizen stoeltje. Dus…. Wees gewoon blij met de kadootjes en de moeite die door deze kleine meisjes is gedaan. #verwendprincesje

Rmnnie -

Dat is heel sneu. Er is een verlanglijstje met een reden denk ik altijd. Hopelijk kan ze inmiddels wel genieten van haar huis en cadeaus.

Kelly -

Sneu voor dat meisje, als zij nou zo graag dat muizenhuis wilde hebben, waar de ouders dan voor gezorgd hebben, zou het leuk geweest zijn dat ze na 2 feestjes toch al wel een half inboedeltje/familietje bij elkaar had kunnen hebben. De muisjes Sam en Julia zijn zo leuk!
(Het muizenhuis is zeker niet het zelfde als Sylvanian Families, het Muizenhuis is namelijk van een Nederlandse @Birgit)

Margo -

Ik vind dat een verjaardag niet de dag is dat een kind les krijgt in teleurstellingen, daar zijn die 364 andere dagen heel geschikt voor en dat zal waarschijnlijk elke dag wel zo zijn, maar niet op je verjaardag. Geen leuke herinnering.

Truus -

Wat een zure reacties zeg. Wij ontvangen altijd een verlanglijstje van de kinderen in de familie en vrienden. En ik zorg altijd dat ik daar wat van koop. Het hebben van een verlanglijstje en daar niets van krijgen heeft niets met verwend te maken in mijn ogen. Maar meer dan logisch dat een kind teleurgesteld is.

Eimertje -

Zoiets duurs vragen is ook wel een dingetje zeg. Dan kan je als ouder ook vantevoren aan je familie vragen om gezamenlijk iets te geven. Maar het blijft natuurlijk altijd een verzoek en geen verplichting!

Dominique -

Als iemand een verlanglijstje heeft dan vind ik dat je die moet volgen, en als het te duur is even overleggen met de ouder/partner of er niet ook nog iets anders is of dat je een bijdrage doet. Als ik cadeaus krijg waar ik niet om heb gevraagd dan is dat een hartstikke lief gebaar vanuit de beste intenties, maar 9 van de 10 keer is het ook troep dat ik helemaal niet in huis wil hebben en na een sociaal acceptable periode naar de kringloop gaat. Daarom bewaar ik zelf altijd de bon als ik een cadeau geef, zodat de krijger het kan ruilen mocht het toch niet naar wens zijn.

Ammie -

Verjaardag , Bruiloft of Begrafenis ; Kom zoals je bent! en geef wat je wilt of kan geven.
Je aanwezigheid , een dikke knuffel, mooie tekening of bloem uit eigen tuin dat zou al meer dan voldoende moeten zijn voor je vrienden en familie.
Voor mij wel in ieder geval 🙂 # love is the answer

Kaatje -

Zo herkenbaar dit!
Hier ook al voorgekomen, en ja ze zullen ook met teleurstellingen moeten leren omgaan. Maar het blijft een pijnlijk momentje!

Brigit -

Blijkbaar hebben weinig mensen zich verdiept in de prijzen voor de accessoires voor het muizen huis. Het heet trouwens ‘sylvanian families’. Je hebt al voor minder dan 10 euro spulletjes voor in het muizenhuis. Dat is voor de meeste mensen echt niet duur.

Derja -

Ik kan het langst 1 kant wel begrijpen maar als ik vroeger wist dat het dure cadotjes waren dan vroeg ik envelopjes. Dan zegde ik eerlijk dat hij aan het sparen was voor een duur cado en veoeg dan van bepaalde winkel cadobon of een envelopje en dan kon hij dat bijleggen voor wat hij aan het sparen was.

Inge -

Ik ben waarschijnlijk de enige die deze opmerking geeft maar ik vind het onjuist van een verlanglijst te maken voor een kindje van zeven. Kindjes van deze leeftijd kiezen iets dat ze zelf graag zien of iets dat ze zelf gemaakt hebben om kadeau te doen. Wat de familie betreft, ja die had ik wil ingelicht over de wensen …

Fien -

Zure reacties dat valt toch wel hartstikke mee? Veel geven juist suggesties..als je daar al van schrikt..

Anne -

Ik denk gewoon dat mensen een muizen huis niet snappen en zelf niet zouden kopen laat staan er zoveel geld aan zouden uitgeven. Het is namelijk wel betaaldbaar alleen geef je dan dus twee kleine dingetjes, waar je ook een heel treinstel voor kan kopen. Ik weet zelf dat je blijer kan zijn met twee kleine dingen want ik ben gek op miniatuur dingen maken en kerstdorpen. Maar die krijg ik nooit voor mijn verjaardag wel vaak kadobonnen. Gelukkig ben ik wat ouder en vind het allemaal prima, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat je dochtertje een beetje baalt. Laat er als ze creatief is zelf dingen knutselen voor haar huisje is hartstikke leuk!

M -

Wat een onzin dat het te duur is, heb even snel gespiekt op de websites en je hebt al vanaf 6,99 leuke setjes voor in het huis. Mensen hadden gewoon geen zin om moeite te doen om zich te verdiepen in dat type speelgoed.

Natuurlijk fijn dat je dochter het snapt en toch beleefd is geweest maar haar verdriet mag er óók zijn. Vind veel reacties hier best heftig. Een verlanglijstje is letterlijk hetgene wat je verlangt. Ja, je krijgt het niet altijd maar het geeft wel een indicatie wat de jarige graag wilt hebben. Daar is niks mis mee.

Hopelijk krijgt ze voor haar rapport, de vakantie of met sint/kerst alsnog leuke spulletjes voor haar huisje.

Nelina -

Nou blij dat ze een lijstje hebt ik vind zelf vaak moeilijk om iets voor ander te vinden vaak weet ik het niet wat ze leuk vinden

Joris -

Haha lekker, Mariska. Denk je werkelijk dst een pak stiften, potjes klei, haarelastiekjes en een haarband iets oplevert op de tweedehands markt? Alleen al de tijd en moeite die het kost ze te slijten. Beter leren ouders hun kinderen gewoon tevreden te zijn met wat ze krijgen in plaats van dat ze mogen verwachten dat ze exact krijgen wat ze willen. Koekoek.

Kristel -

en daarom haal ik voor kinderfeestjes meestal een zakje snoep met een cadeaubon. Je maakt het zo duur als je zelf wil en als de jarige spaart voor een groot ding help je hem/haar op weg. Ook kinderen die in december verjaren vinden dit veel leuker. Ze kunnen de bon bijhouden tot het voorjaar en dan nieuw speelgoed ed kopen.

Mariska -

Ik snap de reactie van je dochter. Ik heb een kindje dat ook teleurgesteld zou zijn als zoiets zou gebeuren. Hopelijk kan ze toch nog genieten van de gekregen spulletjes. Misschien die anders verkopen en nog iets voor het muizenhuis kopen? 😀

Yvonne -

Tjonge wat een zuurpruimen hier allemaal. Een kind van 7 stelt met zorg een lijstje op. Het minste is dan dat mensen erop kijken en proberen er iets van te kopen. En anders samen te doen. Hier al jaren een gebruik: we leggen als Ooms en tantes het geld bij elkaar en kopen dan iets van het lijstje. Soms een aantal kleine dingen, maar soms ook 1 groot ding. En vinden we het echt ingewikkeld dan koopt soms zelfs moeders het en betalen we een tikkie. Niets leukers als de Jarige die onwijs blij is met de cadeautjes toch???… en ik snap gelijk dat dit bij het kinderfeestje anders gaat, maar daar maken we hier thuis niet eens een lijstje voor: we benoemen hiervoor hobby’s zoals knutselen of spelen met autootjes etc. En doen daardoor dus al aan verwachtingsmanagment en leren dat het niet om de cadeautjes gaat maar om de gezelligheid.

Joris -

Leuk dat je dingen vraagt middels een verlanglijstje, maar als er alleen maar spullen op staan die men om welke reden dan ook niet wil kopen, zoeken mensen zelf alternatieven. Beter leer je je dochter om een gevarieerd verlanglijstje op te stellen. Dan is de kans dat ze iets krijgt wat erop staat groter. Ze komt tamelijk ondankbaar over. En moeder ook.

Marga -

Als oma van 70 jaar met kleinkinderen die ik met veel plezier ook de boeken van het muizenhuis voorleest zou ik het volgende willen zeggen. Het kan zijn dat de ‘echte muizenhuis’ artikelen behoorlijk aan de prijs zijn, maar er zijn zat leuke kleine alternatieve spulletjes te koop die in zo’n huis passen. Dille&kamille, Xenos enz Wat in poppenhuizen kan, kan ook in het muizenhuis. Ik ben bang dat de verlanglijst zo exact geformuleerd was dat mensen niet naar alternatieven hebben gezocht. Ik denk dat dochterlief ook langer met het huis gaat spelen als ze ook zelf ( met hulp) gaat knutselen voor het huis. Vloerkleedjes maken, gordijntjes, handdoeken, vaasjes, borden, bekers . Materialen : lapjes of breigarens en klei. Met dunne stammetjes uit het bos een tafeltje/ bankje/ krukje maken. En…. op koningsdag goed rondkijken naar leuke spulletjes. Gewoon even door een paar boeken bladeren van Julia en Sam. Succes

Fiene -

Tja het is zuur voor je dochter maar je kan niet mensen dwingen om iets duurs te kopen. Ik schrik er soms van wat ik zie langskomen op verlanglijstjes. En klei, stiften en haarbandjes vind ik persoonlijk leuke kleine kadootjes om te geven. Je had ook van te voren kunnen aangeven bij familie van he ik ga het muizenhuis kopen en is het misschien leuker om wat bij elkaar te leggen voor spullen? Volgens mij heeft bijna elke familie wel een groeps whatsapp waar je het even kon melden..jullie hadden ook met zijn alle geld kunnen leggen voor een “compleet” huis. Het is van beide kanten (van jou en van jouw familie) ook een beetje naïef toch? Jij denkt ach ze doen het wel en jouw familie denkt ach ze vind een treinbaan leuker (terwijl jij zegt niet) met communicatie had je het zo opgelost denk ik dan

Geertje -

Ik zamel al jaren het geld in voor de verjaardagen van de kinderen en kleinkinderen, ik vraag of ze wat weten en zo niet dan verpak ik het geld op een leuke manier, ik heb piñatas gemaakt met het geld erin of een leuke spaarpot, als je een beetje denkt kom je best op leuke dingen en met een groter geldbedrag kan je ook iets moois kopen.

Peer -

Als je er echt zo mee zit dan is het tijd om de poeplap te trekken en zelf wat rommel voor in dat huis te kopen. Gegeven paarden moet je niet in de bek kijken.

Sanderien van Mul -

Het is niet zuur, maar een goed moment om je dochter te leren haar verwachtingen bij te stellen. Als zelfs je moeder aangeeft dat die muisjes en spulletjes te duur zijn (wat ook wel hoort bij een peperduur muizenhuis), dan heb je gewoon de verkeerde omstandigheden gecreëerd. Bij het opstellen van het verlanglijstje had je je dochter moeten aanraden om ook andere dingen erop te zetten, niet alleen loeidure spullen voor een loeiduur huis. En dat mensen niet samen iets gekocht hebben, tja, dat is jouw verwachting weer en die kun je ook maar beter bijstellen. Al met al een goed leermoment, en het zal me niets verbazen als deze zevenjarige over een jaar niet meer naar haar muizenhuis omkijkt. Iets met aandachtspanne en leeftijd en zo..

Reageer ook