fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel calorieën heeft jouw puber nodig?

Het valt niet mee als je dertien bent, je groeit 13 centimeter in een jaar en je wordt ook nog eens voor het eerst ongesteld. De hormonen gieren door je lijf en je weet je met je lichaam niet goed raad.  Je loopt overal tegenaan, slaapt ‘s avonds pas laat en bent ‘s ochtends je bed niet uit te branden. Je eet de hele dag niet en uit school fiets je dan maar even langs bij de fastfood keten met de grote M in het logo? Het leven van een puber valt niet mee!! Herkenbaar?

Gierende hormonen

Tussen de leeftijd van 12 tot 18 jaar gebeurt er van alles in het lichaam van jongeren. Ze ondergaan een groeispurt, de hormoonhuishouding verandert en hun voedingspatroon wisselt ook met enige regelmaat. Jongeren hebben daarom een andere vitamine- en mineralenbehoefte dan kinderen en volwassenen. Zij krijgen te maken met groeispurten, van soms wel 12 centimeter per jaar.

Lees ook: 7 tips om je puber te helpen met weerstaan van snacks

Groeien vraagt veel van een tiener en hierdoor zijn ze vaak vermoeider dan normaal. Als het lichaam zo snel groeit, dan kan het af en toe extra ondersteuning gebruiken met essentiële vitaminen en mineralen. Zo hebben tieners meer behoefte aan ijzer doordat ze zo snel groeien en meisjes extra omdat ze gaan menstrueren.

Het ontwikkelende brein

Naast de lichamelijke groei, ontwikkelt het brein zich ook snel. Het brein zegt ‘nee’, maar doet ‘ja’. Waarom nemen jongeren af en toe meer risico, terwijl ze echt wel beter weten? Waarom rijden ze scooter zonder helm? Waarom drinken ze soms zoveel?

De hersengebieden die het gedrag in toom moeten houden, zijn nog niet volledig ontwikkeld. Als tieners 15 of 16 jaar zijn, dan is de pubertijd in principe afgerond. Maar de hersenen groeien nog zo’n tien jaar door voordat ze volledig volwassen zijn.

Meer behoefte aan energie

Door de enorme ontwikkelingen die tieners doormaken, hebben ze meer energie nodig. Een meisje 2400 calorieen en een jongen zo’n 3000. Die energie halen ze dan soms uit ongezonde snacks, zo wordt chocola niet meer per stukje gegeten maar per reep en stapelen de flessen cola zich op. Waarom? Omdat ze tieners zijn en hun puberbrein nog niet volledig ontwikkeld is om ‘nee’ te zeggen tegen deze heerlijkheden. Maar dat dat geen goede basis vormt voor de groeispurt, ontwikkeling van de hersenen en alle sociaal-emotionele gebeurtenissen, weten we allemaal. En onze tieners stiekem ook! Bij dit alles kan jouw tiener wel wat extra ondersteuning met multivitamines gebruiken.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

36 reacties

Elisa -

Haaaiii ik ben elisa ik ben 1.68 lang ik ben 14 jaar oud en 74 kilo ik wil graag afvallen maar dna gezond ik heb een dieet gedaan van 1400 kcal maar dat hield ik maar 3 weken vol ik woog toen 69 maar had toen een vreetbui hoe kan ik gezond afvallen want dat dieet moet ik gwn volhouden zodat ik op een gezond gewicht kom. Ik heb ook anorexia gehad. Maar dat wil ik nooit meer. In mijn familie komt ook overgewicht voor en ik wil gwn weer dunner zijn toen ik 12 was had ik ook een dieet en at gwn 2000 kcal maar was toen 12 kilo afgevallen toen kwam corona en heb ik anorexia gekregen mijn gewicht was gezond tot 58 toen daarna begon ik mezelf uit te hongeren hoe kan ik gezond afvallen??

Anoniem -

Hai ik ben 12 jaar ik ben 166 en weeg 51.8 ik wil 45 wegen of is dat te weinig iedereen zegt oh je bent best wel mager en me familie maakt zich zorgen maar mijn heupen onderbenen armen en buik zijn dun maar me bovenbenen niet want ik woog 70 soms eet ik in de ochtend en middag niks maar in de avond iets heel kleins ik heb al 2 jaar lang geen donuts koekjes of zoetigheden gegeten ook geen chips of wat dna ook fruit wer ik heel soms maar ik wil geen anorexia ik ben wel bleekjes gaan uit zien ik eet nooit snacks enzo en niet teveel vlees mijn moeder en vader houden ervan om van winkels ongeoznde dingen te kopen maar daar heb ik sowieso nooit van gehouden me moeder heeft beloofd om het niet meer te doen en ze houd zich aan der woord gelukkig hoe dan ook ik wil 45 wegen voor juli is dat goed of ga ik dna anorexia krijgen en is het wel gezond dat ik niet meer ontbijt graag hoor ik een antwoord

anoniem -

Ik ben 14 en 1 m 50 ik weeg 40 is dit teveel en hebben jullie tips om af te vallen

Anoniem -

Hoi ik ben nu 15 en best onzeker. Ik ben 1,69 en weeg 65 kg. Is dit te zwaar?

Sterre Beckers -

Haha neee!!!! Ik ben 12 en ik heb hetzelfde!! Ik denk dat dat juist erg is!

HELP MEEE -

Heyy ik ben 12 jaar 1.50 en weeg 40 kg ik ben niet echt te dik denk ik en ik sport wel goed maar ik eet wel te veel voor Mn lengte enz denk ik ik moet nog wel groeien enz maar wat doen jullie als je echt honger hebt maar niet ongezond wil eten?? En hoeveel kilo denken jullie dat ik zou moeten wegen?? Plz help me

Renee -

heey, ik ben nu 14 jaar, ongv 160/170 lang en weeg 55 kg. Ik heb zelf het idee dat ik de laatste tijd meer ben gaan snoepen, en heb het idee dat er een buikje op komt ;). lk heb zelf het idee dat ik niet blij ben met mezelf. Wat vinden jullie? Ben ik te zwaar?

Femke -

Oh nee hoor! Ik ben een jaartje jonger en ben hetzelfde. Veel mensen vragen aan mij waarom ik zoveel eet, maar toch super dun blijft. Dit is mijn geheim: Het gaat namelijk niet om je gewicht. Het gaat om hoe je je voelt. Als je je heel erg onzeker voelt zal ik zeker proberen fitter te worden. Het is namelijk heel erg belangrijk dat je je goed voelt in je eigen lichaam. Het hoeft echt niet perfect te zijn, want je bent nog in de groei. Maar je moet je wel blij voelen, als je in de spiegel kijkt. Als je zin hebt om te snoepen, of je hebt zin in iets lekkers, probeer gezond eten wat je lekker vindt. Dit kan aardbijen, mango of ander heerlijk fruit zijn als je zin in zoet hebt. En popcorn is eigenlijk helemaal niet ongezond, dus als je zin hebt in zout zal ik dat aanraden. Het is echt niet erg om soms te snoepen, maar wees bewust met wat je eet. Ook zal ik aanraden om goed te blijven bewegen. Probeer elke dag een beetje te bewegen. Je kunt er iets leuks van maken. De Chloe Ting workouts zijn super leuk! Maar je kunt ook met zonsondergang aan het strand met je vrienden wandelen. Hierdoor ben ik veel meer van mijzelf en hoe ik eruit zie gaan houden. En ik wou dat iemand mij dit advies gaf toen ik begon aan een gezond lichaam hebben. Probeer gemotiveerd te blijven als het niet lukt, want het wordt echt makkelijker. Maar voel je vooral niet verplicht. Het is helmaal up to you. Ik wens je heel veel geluk! (IK BEN GEEN EXPERT)

Anoniem -

Ik heb zelf een eetstoornis gehad van mezelf te dik zien tot de dun zien van niks naar bingen maar heb mezelf nooit echt verhongerend alleen ik ben nu erg gefixeerd op eten. Mijn Annorexia is nog steeds niet wg ik denk heleijtd aan afvallen hoewel ik wel genoeg eet sommige dagen heb ik een terugval maar die probeer ik tegen te gaan! Wees blij met je lichaam mensen noemen elkaar dik en dun omdat ze jaloers zijn hoe trots jij oo jezelf bent en die van binnen weet jij dat ook..

lisa -

als je wilt weten of je teveel of te weinig weegt kan je deze site gebruiken, heefts voor mij erg geholpen
https://www.berekenen.nl/bmi

julia -

ik ben 16 ( een meisje ) en ik denk 166, maar kan ook 167/8 zijn.
ik eet in de ochtend 2 krekkers en op school maximaal een koekje ( heb 7 uur school gem. ) na school eet ik een kleine snack en wellicht wat koffie voor de energie en dan avondeten. geen mega grote portie , maar dat doe ik al vanaf klein. ik weeg nu ~50 kg / 52 kg .
nu zeggen veel mensen dat ik meer moet eten, maar ik doe dit onbewust , want in de ochtend hou ik gewoon niet van eten , eet ik echt te weinig?

Anique -

Ha Julia!

Probeer echt wat meer te eten. Nu je in de puberteit zit is eten het belangrijkste. Probeer naast de cracker een bakje yoghurt te eten met zoveel mogelijk calorieën. Daarnaast is het goed om als tussendoortje ook wat meer te eten. Denk hierbij aan chocola.

Succes!

0qnonie;girl -

ik ben 12 jaar en zeeg 38 kg te licht te zwaar

lora -

het hangt ervan af hoe lang je bent als je 1m 50 bent dan is het niet te licht maar ook niet te zwaar .

anoniem -

Ik ben 16 jaar en weeg 45 ik ben 1m 56 ik voel me dik maar iedereen pest me met het woord anorexia ik heb toch geen anorexia:”(

ano -

hallo ik ben 17 jaar en weeg ook 45 kilo en ik ben 1,52 het ligt er maar net aan of je de bouw hebt om dik te worden de meiden/jongens die zeggen dat je anorexia hebt zijn waarschijnlijk zelf hartstikke onzeker wees trots op jezelf en trek je niks aan van anderen hoe moeilijk het ook kan zijn het helpt echt

Anoniem -

Ik ben 17, 1.75 meter, 59 kilo en eet volgensmij bijna iedere dag wel meer dan 3000 kcal, ik sport nauwelijks maar als ik minder eet ga ik echt dood van de honger

Fien -

Ja, dat heb ik ook! Ik eet echt HEEEL VEEEL maar ik ben13, 1.68 en 40,5 KG, ik denk gewoon dat het komt omdat ik nu nog volop in de groei ben.

Anoniem -

Ik Ben 15 jaar en week 68 kilo is dat TE zwaar, want zo voel ik me wel.

Anoniemienemien -

Hallo, dit ligt er aan hoe lang je bent, of je zware botten hebt… en je bent 15 (net alsik ben) ik ben revaliderend van een eetstoornis en dat is erg moeilijk… dus het is niet aan te raden om te gaan afvallen, want er is eigenlijk niet een normale richtlijn vind ik, en hoe de gemiddelde vrouw er uit ziet volgends de media klopt ook helemaall niet… als je wilt kan je me volgen en verder praten op instagram @re_thinkthat_cover
… ik help graag, maar om jezelf mooi te vinden begint van binnen en niet door af te vallen (van buiten)
-a.m

George Manheim -

ik ben 1,94, en weeg 99 Kilo. Ben ik nou te dik of normaal. ik zit nu wel al 2 maanden Amper Ongezond te eten. ook elke dag ff half uurtje s’ochtens rennen/joggen. en ook sit-ups 30x. maar ben bijna niks afgevallen

Anoniemienemien -

George, voor jou geldt ook
Het begint van binnen niet van buiten en gewicht is het aantal molecullen die je aan de grond houdt… (zwaartekracht) denk ook aan het feit dat je (super) lang bent! En dat spiermassa meer weegt dan vet massa 🙂 voor jou geldt hetzelfde op instagram wil ik je gerust verdere vragen beantwoordden
-a.m

Babet -

Hee meiden???? ,
Ik ben 15 en ik ben 1.58 en weeg 49 kilo. Nu lijkt 49 kilo niet zo zwaar, maar voor mijn lengte is het wel zwaar????. Ik heb nu ook de voedings ap gedownload, en probeer veel op mijn eten te letten. Haha ik dacht ” afvallen? Dat doe ik wel even”. Maar makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral bij mijn buik zit het vet dus ik probeer veel sit-ups te doen. Maar ben soms er te lui voor. Wees eigenlijk maar gewoon blij met je lichaam.

Anoniemienemien -

Inderdaad! Wees blij met je lichaam, je hebt er maar 1 ik ben 1,57 en hoeveel ik weeg weet ik niet de weegschaal heb ik verbannen… het maakt te veel kapot om contstand daarmee bezig te zijn… 49 kilo is ècht NIET te zwaar voor je lengte trouwens…. bmi is niet betrouwbaar en zelfs die geven aan dat dat gezond is… iedereen heeft een andere bouw en al Mijn reserves gaan ook naar mn buik billen en heupen… guess what?(!) Ik ben nu al bijna 5 maanden anders aan het eten (on)gezonder ! Enneh… ik KAN weer dingen doen, ben geen wandelend skelet en kan lopen zonder licht in mn hoofd te worden. Het is moeilijk en er zit weer wat rond mijn buik dat ik vast kan pakken… het is mogelijk om van mezelf te houden, ik weet het… maar het is zo verdomde moeilijk op sommige momenten… door de media, uitspraken van bekenden(goed bedoeld maar niet handig :” je bent al aardig aangekomen”) maar ik probeer het te winnen van mezelf, en mezelf niet uit te hongeren … gelukkig te zijn… je post raakte me omdat het me zo aan mij deed denken, alsjeblieft wees sterker dan “het normaalbeeld” en sterker dan weegschalen en spiegels. Ik zou het niemand gunnen zichzelf zo vreselijk te voelen als ik de afgelopen jaren…

Fien -

Beste Babet,

Als je echt graag wilt afvallen, dan zal ik je zeggen dat plaatselijk vet verbranden NIET WERKT! Als je buikvet wilt verbranden dan werkt het niet (persé) om sit-ups of push-ups te doen. Ga eens op zoek naar een sport, geen fitness (want dat moet je niet doen voor je 20ste, dat kan je lichaam nog niet aan) Bijvoorbeeld Atletiek, Voetbal of Zwemmen…

Veel succ6 ????????

Peter R de vries -

Helaas Anna, je bent te dik

Pandaaaa -

Hee,

Volgens mij als je je goed voelt is het allemaal wel gewoon prima.
Als je je te zwaar voelt eet je even wat minder tot je je weer goed voelt.

En sowieso, als je je goed voelt ga je niet te veel of te weinig eten, dan valt alles vanzelf wel op z’n plek.

Xx

Anoniemienemien -

Lees alsjeblieft mijn andere posts …

Anoniem ???? -

Hoi, ik ben een meisje van 13. Ik ben 1.67cm en weeg 57,5 kilo. Ben ik te dik ? Ik voel me namelijk wel heel dik. M’n vriendinnen zeggen dat ik niet dik ben maar ik vind zelf van wel. Ik kom per dan aan 950 calorieën ongeveer. Ben ik te dik met m’n 57,5 kg?

Anoniemienemien -

Zelfs volgends de verknipte bmi meters ben je niet te zwaar !! Maar let eens op je zelfbeeld … welke gebeurtenissen of uitspraken maken je zelfbeeld minder en welke maken ze beter? Ligt het misschien eigenlijk stieeekem (net als bij mij ) aan iets anders dan ne uiterlijk?lees a.u.b ook mijn andere posts, ik hoop dat ik iedereen zo kan helpen(redden)

Hannah van der Meer -

Beste Anne,
Ik heb dat ook. Ik ben twee kilo zwaarder dan jij (14 jaar) maar voor de rest klopt het wel. Ik drink geen frisdrank e.d. alleen maar thee en water. Ik eet best wel gewoon en behalve pure chocolade geen snacks enzo en ik snap echt niet hoe mensen aan zoveel calorieen komen. Niet beledigend maar zelfs als ik een keer een eetdag en feestje enzo heb, heb ik maximaal 1500 calorieen gegeten.

Lin -

Geniet gewoon van wat je eet en als jij geen trek meer hebt, dan hoef je ook echt niet meer te eten.
Zelf ben ik 14 jaar, 167 en 65 kilo en dus iets te zwaar ( ik werk er ook aan ).
Een tip is om de voedingswijzer app te gebruiken, hiermee kun je zien hoeveel callo’s je per dag eet

Maar meiden, ik weet zeker dat jullie allemaal prachtig zijn en als je heel misschien iets zwaarder bent, dan lijkt het misschien wel het einde vam de wereld, maar dat is het niet. Ik heb bijvoorbeeld echt het beste vriendje ooit.

Geniet er van dat je nog vrij bent!

Celina -

Ik weeg 52.3 kilo en ben 1.67, toen ik ging afvallen at ik 1000 calorieën nu let ik nog steeds op en nu eet ik 1500 per dag ongeveer soms iets meer soms minder. Ik denk dat ik erg dik ben maar mijn vriendinnen zeggen dat ik dat niet ben. ik let op de koolhydraten die ik eet en op de calorieën die ik eet.

Anoniem ???? -

Ik herken trouwens het verhaal hierboven wel heel erg want ik eet soms ook heel de dag niks en dan fiets ik om tien voor half 4 naar huis en dan is het nog een half uur fietsen tot ik thuis ben en eet ik dan pas. En dan eet ik meestal in een keer veel vergeleken met wat ik de rest Vd dag op heb (niks dus)

eden -

Je eet volgens mij inderdaad een beetje weinig, ik word 13 en ik weeg 47 kilo en ben 162 lang en ik ben niet dik ofzo

anne meerkerk -

Omg! Ik ben een meisje van 13 en ik eet onbewust max. Maar 1400 calorieën. En ik weeg 44-45 kilo en ven 1,68 eet ik nu veel te weinig ofniet

Reageer ook