Het valt niet mee als je dertien bent, je groeit 13 centimeter in een jaar en je wordt ook nog eens voor het eerst ongesteld. De hormonen gieren door je lijf en je weet je met je lichaam niet goed raad. Je loopt overal tegenaan, slaapt ‘s avonds pas laat en bent ‘s ochtends je bed niet uit te branden. Je eet de hele dag niet en uit school fiets je dan maar even langs bij de fastfood keten met de grote M in het logo? Het leven van een puber valt niet mee!! Herkenbaar?
Gierende hormonen
Tussen de leeftijd van 12 tot 18 jaar gebeurt er van alles in het lichaam van jongeren. Ze ondergaan een groeispurt, de hormoonhuishouding verandert en hun voedingspatroon wisselt ook met enige regelmaat. Jongeren hebben daarom een andere vitamine- en mineralenbehoefte dan kinderen en volwassenen. Zij krijgen te maken met groeispurten, van soms wel 12 centimeter per jaar.
Lees ook: 7 tips om je puber te helpen met weerstaan van snacks
Groeien vraagt veel van een tiener en hierdoor zijn ze vaak vermoeider dan normaal. Als het lichaam zo snel groeit, dan kan het af en toe extra ondersteuning gebruiken met essentiële vitaminen en mineralen. Zo hebben tieners meer behoefte aan ijzer doordat ze zo snel groeien en meisjes extra omdat ze gaan menstrueren.
Het ontwikkelende brein
Naast de lichamelijke groei, ontwikkelt het brein zich ook snel. Het brein zegt ‘nee’, maar doet ‘ja’. Waarom nemen jongeren af en toe meer risico, terwijl ze echt wel beter weten? Waarom rijden ze scooter zonder helm? Waarom drinken ze soms zoveel?
De hersengebieden die het gedrag in toom moeten houden, zijn nog niet volledig ontwikkeld. Als tieners 15 of 16 jaar zijn, dan is de pubertijd in principe afgerond. Maar de hersenen groeien nog zo’n tien jaar door voordat ze volledig volwassen zijn.
Meer behoefte aan energie
Door de enorme ontwikkelingen die tieners doormaken, hebben ze meer energie nodig. Een meisje 2400 calorieen en een jongen zo’n 3000. Die energie halen ze dan soms uit ongezonde snacks, zo wordt chocola niet meer per stukje gegeten maar per reep en stapelen de flessen cola zich op. Waarom? Omdat ze tieners zijn en hun puberbrein nog niet volledig ontwikkeld is om ‘nee’ te zeggen tegen deze heerlijkheden. Maar dat dat geen goede basis vormt voor de groeispurt, ontwikkeling van de hersenen en alle sociaal-emotionele gebeurtenissen, weten we allemaal. En onze tieners stiekem ook! Bij dit alles kan jouw tiener wel wat extra ondersteuning met multivitamines gebruiken.
Elisa -
Haaaiii ik ben elisa ik ben 1.68 lang ik ben 14 jaar oud en 74 kilo ik wil graag afvallen maar dna gezond ik heb een dieet gedaan van 1400 kcal maar dat hield ik maar 3 weken vol ik woog toen 69 maar had toen een vreetbui hoe kan ik gezond afvallen want dat dieet moet ik gwn volhouden zodat ik op een gezond gewicht kom. Ik heb ook anorexia gehad. Maar dat wil ik nooit meer. In mijn familie komt ook overgewicht voor en ik wil gwn weer dunner zijn toen ik 12 was had ik ook een dieet en at gwn 2000 kcal maar was toen 12 kilo afgevallen toen kwam corona en heb ik anorexia gekregen mijn gewicht was gezond tot 58 toen daarna begon ik mezelf uit te hongeren hoe kan ik gezond afvallen??