fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of een aangebroken fles wijn niet meer lekker is?

Hoe weet je of een aangebroken fles wijn niet meer lekker is?

Veel aangebroken rode wijnen, witte wijnen en rosés zijn een paar dagen na openen nog prima te drinken. De exacte houdbaarheid kan alleen per wijn verschillen Weet je niet meer precies wanneer je de fles geopend hebt? Of twijfel je of de wijn nog lekker is? Geen paniek, want er zijn verschillende manieren om dit in te schatten. In deze tekst lichten we de belangrijkste uit.

Ruik aan de fles

Drink je geregeld een fles Viognier? Dan weet je waarschijnlijk precies hoe hij ruikt. Als de wijn een andere geur heeft dan je gewend bent, kan dit erop wijzen dat hij niet meer lekker is. Dit is bijvoorbeeld het geval als hij naar schoonmaakazijn of nagellakremover ruikt. De wijn is in dat geval waarschijnlijk geoxideerd of verzuurd. Een aangebroken fles wijn kan bovendien een muffe geur hebben. Zo kan hij ruiken naar nat karton of schimmel. Ook dan is het niet verstandig om de wijn nog te drinken.

Let op het uiterlijk van de wijn

Je hoeft niet aan een fles te ruiken om te bepalen of een aangebroken wijn nog lekker is. Dit kun je namelijk ook aan het uiterlijk van de wijn zien. We nemen Meursault wijn hier als voorbeeld. Deze hoort helder te zijn. Is hij troebel als je hem uit de koelkast pakt? Dan wijst dit vaak op bederf. Rode en witte wijnen kunnen bovendien een bruinige kleur krijgen. Als dit het geval is, is er sprake van oxidatie. Drink de wijn dan niet meer op, maar spoel hem liever door de gootsteen.

Het kan bovendien voorkomen dat er belletjes in de wijn te zien zijn. Bij mousserende wijnen is dit normaal, maar bij stille wijnen niet. Zitten er plotseling belletjes in je rode wijn, witte wijn of rosé? Dan is dit een teken van ongewenste gisting. Gooi de wijn dan weg, want hij smaakt niet lekker meer.

Neem een klein slokje

Ruikt de wijn niet vreemd en ziet hij er ook nog normaal uit? Dan betekent dit niet altijd dat hij nog lekker is. Schenk daarom liever niet direct een heel glas voor jezelf in, maar proef eerst een klein beetje. Smaakt de wijn zuurder of bitterder dan je gewend bent? Grote kans dat hij niet lekker meer is. Een droog gevoel in je mond na het nemen van een slok is vaak ook een teken aan de wand. De wijn is dan waarschijnlijk geoxideerd en niet meer lekker. Wijn is bovendien niet meer lekker als de fruitsmaak of balans verdwenen is.

Kijk of de kurk schade heeft

Naast aangebroken wijn kan ook ongeopende wijn niet lekker meer smaken. Dit is vaak het gevolg van schade aan de kurk. Hierdoor kan er bijvoorbeeld zuurstof in de fles komen en dat zorgt voor oxidatie van de wijn. Door een kapotte kurk kunnen er bovendien stukjes kurk in de wijn komen. De smaak van de wijn kan hierdoor negatief beïnvloed worden. Check daarom altijd even of de kurk geen schade heeft voordat je een fles wijn opent.

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Freepik

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook