Op 1 februari 2025 is het Change your Password Day, een jaarlijks initiatief om mensen eraan te herinneren hun online veiligheid te verbeteren door wachtwoorden te vernieuwen. Maar hoe vaak moet je eigenlijk je wachtwoord veranderen? En wat zijn de risico’s als je dat niet doet? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en kijken we naar het gedrag van Nederlanders op dit gebied. Lees je met ons mee?
Wat is Change your Password Day?
Change your Password Day, dat elk jaar op 1 februari wordt gevierd, is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor online beveiliging. In een tijd waarin cyberaanvallen steeds vaker voorkomen, is het van cruciaal belang dat mensen sterke, unieke wachtwoorden gebruiken en deze regelmatig wijzigen. Het initiatief moedigt iedereen aan om stil te staan bij de beveiliging van persoonlijke en zakelijke accounts en zo het risico op datalekken te verkleinen.
Hoe vaak verandert de Nederlander zijn wachtwoord?
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders hun wachtwoorden zelden aanpassen. Volgens een studie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) veranderen de meeste mensen hun wachtwoord slechts als ze daartoe worden gedwongen, bijvoorbeeld bij een datalek of het vergeten van een wachtwoord. Slechts een klein percentage van de gebruikers past wachtwoorden regelmatig aan uit voorzorg. Dit maakt accounts kwetsbaar voor cybercriminaliteit, vooral als hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms wordt gebruikt.
Hoe vaak zou je je wachtwoord moeten veranderen?
Experts zijn het er niet altijd over eens hoe vaak wachtwoorden gewijzigd moeten worden. Traditioneel werd aangeraden om dit elke drie maanden te doen. Tegenwoordig ligt de nadruk echter meer op het gebruik van unieke, sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA). Het regelmatig veranderen van een goed beveiligd wachtwoord is niet altijd noodzakelijk, maar bij verdachte activiteiten of een vermoeden van een datalek is het direct wijzigen ervan cruciaal.
Daarnaast is het belangrijk om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts. Hergebruik van wachtwoorden is een van de grootste veiligheidsrisico’s, omdat een gelekt wachtwoord hackers toegang kan geven tot meerdere diensten.
Wat is het risico als je hem nooit wijzigt?
Het niet regelmatig wijzigen van wachtwoorden kan grote gevolgen hebben. Cybercriminelen maken gebruik van gelekte wachtwoorden die via datalekken openbaar worden gemaakt. Als een wachtwoord eenmaal in verkeerde handen valt, kunnen hackers toegang krijgen tot persoonlijke gegevens, zoals bankinformatie of e-mailaccounts.
Bovendien kunnen hackers ‘credential stuffing’ toepassen, waarbij gestolen wachtwoorden automatisch worden getest op verschillende websites. Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, vergroot dit de kans op inbreuk op je privacy. Beste een eng idee! Het regelmatig veranderen van je wachtwoord en het gebruik van een wachtwoordmanager kunnen dit risico aanzienlijk verkleinen.
Tips voor sterke wachtwoorden
- Gebruik wachtwoorden van minimaal 12 tekens met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
- Vermijd persoonlijke informatie zoals namen of geboortedata.
- Overweeg een wachtwoordmanager om unieke wachtwoorden veilig te genereren en op te slaan.
- Activeer tweefactorauthenticatie voor extra beveiliging.
Praat met ons mee
Hoe vaak pas jij je wachtwoord aan? En sta jij weleens stil bij de gevolgen van dit nooit doen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig!
Afbeelding boven artikel: Unsplash+