Een mooie kamer in een dure studentenstad, zo nu-en-dan een feestje, in de vakantie een reis naar een ver oord, sportschool-abonnement, dure telefoon en dagelijks terugkerende lasten voor eten en drinken. Voor veel mensen zullen al deze uitgaven niet onbekend in de oren klinken, maar voor een student toch lastig te bekostigen als je fulltime met je studie bezig bent! Toen mijn twee oudere zussen jaren geleden gingen studeren kregen zij een basisbeurs; elke maand werd door het DUO 400 euro bijgeschreven. Tegenwoordig moeten studenten voor die 400 euro een lening aangaan, hun ouders om hulp vragen of zelf een baantje zoeken. Mocht jouw studerende kind niet al voor zijn of haar dertigste flink in de schulden willen zitten en wil jij als ouder geen suikeroom meer spelen voor je kind? Een bijbaan is dan een aantrekkelijke optie. Maar hoe vindt een student nou zo’n bijbaan en hoe kun jij je kind hierbij helpen?
Flexibel werk
Veel sectoren willen maar wat graag een student inhuren. Denk hierbij aan de horeca, supermarkten, bezorging of sales. Het fijne van het werk in deze sectoren is dat het vaak ongeschoold kan worden uitgevoerd, de werktijden flexibel zijn en een fulltime beschikbaarheid meestal geen vereiste is. Daarnaast werken bij dit soort bedrijven meer studenten waardoor er een gezellige werksfeer is. Banen in deze sectoren zijn voor studenten niet lastig te vinden. Werkgevers promoten zichzelf vaak via sociale media en voor sales functies zijn soms zelfs promotors actief op universiteiten en hogescholen. Mochten deze kansen niet op het pad van je kind komen, dan is de rechtstreekse benadering van deze bedrijven vaak ook een goede mogelijkheid. Bel het lokale pizza restaurant, stap af op de krantenverkopers voor de supermarkt of vraag bij winkels of ze nog op zoek zijn naar collega’s.
Studenten uitzendbureau
Een andere optie voor de student is om een baan te zoeken via een studenten uitzendbureau. Via deze weg kan je kind veel verschillende soorten banen vinden. Voordeel bij dit soort uitzendbureaus is dat er vaak een duidelijk overzicht is van de banen in je omgeving. Verder zijn er vakgebieden waarvan je kind misschien niet eens wist dat hij of zij daar interesse in had. Het aanbod is dus uitgebreider en bij deze werkgevers weet je zeker dat ze om personeel verlegen zitten.
Balans
Het is natuurlijk fijn als je kind zichzelf kan onderhouden. Wel is het belangrijk dat de student zijn of haar studie niet op een zijspoor zet. Het kan soms lastig zijn om school, werk, sport en een sociaal leven in balans te houden. Probeer je kind daarom wat te steunen. Een kind dat lekker in zijn vel zit presteert beter op de studie en dat is uiteindelijk waar deze fase om draait. Hulp van jou als ouder is dus nooit weg!
Heb jij je kind ooit geholpen bij het zoeken van een baan? En op wat voor manier deed je dan dan? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).