fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gastouderopvang helft goedkoper dan crèche

De overheidsbezuinigingen op de kinderopvang hebben ertoe geleid dat ouders minder opvanguren afnemen. Kinderen naar de crèche of naar de buitenschoolse opvang brengen is voor velen simpelweg te duur geworden, zo blijkt uit een enquête van FNV Vakcentrale. Ouders zoeken alternatieven en kiezen veelal voor minder werken, aanpassing van de werktijden of meer thuiswerken. Een onderbelicht alternatief is het inzetten van een gastouder. Wat toch de helft aan kinderopvangkosten kan schelen.

Onderzoek Flexmoeders.nl naar nettokosten kinderopvang in Nederland

Thuis blijven vanwege dure opvang niet nodig

Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang waarbij een gastouder in huiselijke omgeving kleinschalige opvang biedt. Op dit moment gaat 16,6 procent van de kinderen (0 tot 4 jaar) die kinderopvang bezoeken naar een gastouder. Wendeline van Luijk, oprichtster van Flexmoeders.nl: “Veel ouders zijn niet bekend met het fenomeen gastouderopvang. Als ze denken aan opvang, denken ze vaak aan de crèche. Eigenlijk is het onbegrijpelijk, omdat het soms meer dan de helft goedkoper is dan de crèche. Bovendien blijkt uit studie van pedagogen van de Universiteit Leiden dat gastouderopvang beter is voor het welbevinden van kinderen dan het kinderdagverblijf.”

Gastouder goedkoper dan de crèche

Een gezin met een gezinsinkomen van € 50.000 met 2 kinderen die drie dagen per week naar de kinderopvang gaan, kan per jaar netto € 2.953 op kinderopvangkosten besparen door een gastouder in te zetten¹. En daar lijken steeds meer ouders gebruik van te willen maken. Flexmoeders.nl ziet in het eerste kwartaal van 2012 een stijging van 60% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2011 van ouders die hun kinderopvang verzorgen via Flexmoeders.nl. “Het geluid in media dat de bezuinigingen in de kinderopvang desastreus zouden zijn voor de emancipatie van vrouwen vind ik dan ook sterk overtrokken. Ondanks de forse bezuinigingen op kinderopvang weten veel ouders hun weg naar goedkopere alternatieven te vinden. Dat ouders hier niet van op de hoogte zijn en soms ervoor kiezen om thuis te blijven of minder te werken is simpelweg zonde”, aldus Wendeline van Luijk.

Geen gehaast, geen boetes maar flexibiliteit en gemak

Het financiële voordeel komt omdat ouders alleen betalen voor de afgenomen opvanguren. Tijdens de vakantie hoeven zij dus niet door te betalen. Hierdoor komt het aantal opvanguren op gemiddeld 8 uur per dag in tegenstelling tot de gemiddelde 11 uur waarvoor je betaalt bij het kinderdagverblijf. Daarnaast is de toename van de inzet van het aantal gastouders in 2012 mede te verklaren door de flexibiliteit en het gemak, aldus Wendeline van Luijk. “Er wordt in een huiselijke omgeving opgepast, dat betekent dat kinderen buiten kunnen spelen in vaak hun eigen woonomgeving en als vaders en moeders een keer niet op tijd hun kinderen op kunnen halen hebben ze niet gelijk een boete aan hun broek hangen.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Werkeninkinderopvang -

gastouderopvang vergelijken met kinderdagverblijf of een bso is toch beetje appels en peren vergelijken.

De vraag waarom gastouderopvang in veel (maar zeker niet altijd !!!) goedkoper is, is makkelijk te verklaren.

De eisen die aan het investeringsniveau, het opleidingsniveau, kwaliteitsniveau, kennisniveau en continuiteit van een kdv / bso worden gesteld zijn nu eenmaal hoger dan bij een gob.

Dat is alleen het “financiële” gedeelte.

Verder zijn er ook zaken als :
* Het zgn 4-ogenprincipe waar kdv/bso te maken hebben. Zal in gob ver te zoeken zijn.
* Pedagogische kennis : op een kdv/bso lopen er meer mensen rond die er verstand van horen te hebben. (opleidingsvereisten voor gob zijn eenmaal lager)

Zo zijn er veel meer dingen te benoemen.

Wil dat zeggen dat gob slecht is ? nee hoor. Je moet de opvang kiezen die bij je (en je kind) past. en bij de omstandigheden. (werk etc)

Maar kdv/bso vergelijken met gob is toch beetje appels met peren, of als je heel flauw bent: een A-merk met B-merk

Kinderopvang Karin -

Ik wordt er een beetje moe van overal maar te lezen dat je bij gastouderopvang niet de vakantie door hoeft te betalen.Dit is helemaal niet waar,men moet vaak wel gewoon doorbetalen.De ouders willen toch na hun vakantie de kinderen weer gewoon kunnen brengen?En in de vakantie dat zij er niet zijn,die vakanties kunnen wel 6 weken of langer zijn bij alochtone vraaggezinnen,verwacht men toch ook weer hun kind te kunnen brengen?
Een gastouder is niet alleen maar iemand die in haar eigen huiskamer oppast maar er zijn ook heel veel professionele gastouders,die een mini creche hebben en een aparte opvangruimte(buiten hun eigen woning om) hebben.Dit wordt heel vaak over een kam gescheerd en dat is ergerlijk.

Reageer ook