Borre Educatief introduceert dit najaar de 100e Borre-titel. Schrijver Jeroen Aalbers en illustrator Stefan Tijs slagen er steeds weer in om het jonge lezerspubliek te verrassen. Leesniveau, omvang en onderwerp van de boeken zijn op wisselende leeftijden en belangstelling afgestemd. Hoofdpersoon is Borre, een jongetje dat met zijn lezers meegroeit van kleuter tot achtstegroeper. Basisscholen werken ermee, online winkels en boekhandels verkopen ze en gezinnen kunnen lid worden van de Borre Leesclub. Naast boeken zijn er ook verschillende merchandise-artikelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld knuffels, kleurboeken en pantoffels. Inmiddels zijn er 4 miljoen exemplaren van de Borre reeks verkocht en bestaat Borre 10 jaar. Om dit te vieren mag Damespraatjes een leuk Borre pakket weggeven.
Borre
Borre is een bijdehand ventje. Hij gedraagt zich als een normale jongen, ook al ziet hij er misschien wat eigenaardig uit. Soms wordt hij aangezien voor een kat, maar dat is hij allerminst. Daarvoor heeft hij te veel van een mens want hij woont en leeft als een gewone jongen in een gewoon huis, samen met zijn ouders en huisdier Pluisdier. In de boeken voor kleuters (groep 1 en 2) speelt fantasie een belangrijke rol. Borre doet en denkt als een speelse kleuter en heeft in Pluisdier het huisdier een trouwe kameraad. Vanaf de boeken voor groep 3 komt het nieuwe buurmeisje Radijs in beeld. Borre raakt met haar bevriend en samen beleven ze een reeks van avonturen. In groep 4 (7/8 jaar) sluit Borre vriendschap met Ovi en Elle. En dan, op een dag, richten Borre, Radijs, Ovi en Elle met z’n vieren een geheime club op. Als clubhuis kiezen ze een oud Volkswagenbusje dat ze op een autokerkhof aantreffen. Ze noemen hun geheime club De Kerkhof Kids. Deze club speelt een grote rol in de boeken voor groep 5 t/m 8 (8 t/m 12 jaar). De Kerkhof Kids vinden een walkietalkie. Hiermee blijken ze in verbinding te staan met een oud-inspecteur van de politie, agent Kops. Kops schakelt via de walkietalkie De Kerkhof Kids in voor het oplossen van misdrijven en mysteries.
Borre in het basisonderwijs
‘Hoera! Ik ga naar school’ luidt de naam van de doorlopende campagne die het allereerste en soms ook een beetje spannende begin op de basisschool een feestelijk tintje geeft. Alle kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen kunnen tegen vergoeding van verzendkosten een doos met gratis Borre-boeken aanvragen voor kinderen die 4 jaar worden en afscheid gaan nemen van hun vertrouwde omgeving. Onderdeel van dit promotiepakket is het dagboekje ‘Hoera! Ik ga naar school’, bedoeld om de eerste schoolervaringen in vast te leggen.
Aan het begin van elk schooljaar vindt de Gratis-Boeken-Actie plaats. Nu, in 2014, gebeurt dit alweer voor de negende keer, waarmee het onmiskenbaar een mooie traditie is geworden. Op circa 6000 basisscholen krijgen leerlingen van groep 1 en 2 een Borre-boekje cadeau.
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2014, van 1 t/m 11 oktober, ontvangen alle basisscholen desgewenst een themaboekje met Borre-kleurplaten; het is de bedoeling dat zij dit onder hun jongste leerlingen verspreiden.
Borre Leesclub
De Borre Leesclub richt zich op gezinnen met kinderen in het basisonderwijs. Bepalend voor het instapniveau is de groep waarin het kind zit. Ouders, verzorgers, opa’s, oma’s etc. bepalen zelf hoe lang zij een lidmaatschap willen voortzetten. De kosten bedragen € 10,50 per maand. Hiervoor krijgen de kinderen maandelijks twee boeken (geïllustreerd en met harde kaft), het Borre-clubblad met taalspelletjes, puzzels en allerlei nieuwtjes (groep 1 t/m 4) en een gratis download van de betreffende boeken voor iPad of tablet. Elke maand gaat een van de twee boeken over Borre. Het andere boek, van uiteenlopende auteurs en illustratoren, heeft wisselende onderwerpen. Jaarlijks ontvangen de leden bovendien een handige verzamelcassette waarin zij alle 24 boeken van de betreffende jaargang kunnen opbergen. Het spreekt vanzelf dat het lidmaatschap van de Borre Leesclub een welkom en opvoedkundig verantwoord cadeau is voor schoolkinderen die kunnen, willen en moeten lezen en voor al die kleintjes voor wie het telkens weer feest is als de grappige, absurde avonturen van Borre worden voorgelezen.
De mensen achter Borre
Oprichters en eigenaars van Borre Educatief bv zijn drie leden van de familie Tijs, twee broers en een zus: Mark, Stefan en Isabel. Mark is ondernemer, Isabel is kinderpsychologe en Stefan is kunstenaar, platenmanager en illustrator. Stefan is het creatieve vernuft dat in 2005, naast bezigheden in de muziek en voor zijn eigen platenlabel Stardumb Records, het tijdloze icoontje ontwierp dat Nederlandse kinderen nu als Borre kennen. Dat was het begin, maar toen moest er nog een schrijver komen. Dat werd tot ieders verrassing, niet in de laatste plaats die van hemzelf, Jeroen Aalbers: een punkrockgitarist die Stefan uit de Rotterdamse muziekscene kende. Onder de naam Jerry Hormone heeft Aalbers met bands als de Apers en Anne Frank Zappa gespeeld. Destijds had hij al tien keer door Europa en twee keer door de VS getoerd; hij had 120 keer per jaar op het podium gestaan, waaronder meerdere keren op Lowlands – maar als kinderboekenschrijver bezat hij geen enkele ervaring. Inmiddels heeft dit even onwaarschijnlijke als creatieve duo een kleine honderd boeken op zijn naam gezet. Ter vermaak van schoolgaande kinderen en ter ondersteuning van het leesonderwijs!
Meer weten over Borre? Neem eens een kijkje op de website www.borre.nl.
Winactie
Damespraatjes mag een pakket verloten met 4 Borre Clubbladen en 4 Borre-boeken. De winnaar is:
Katinka de Draak
Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl
Linda -
Mijn zoon had veel moeite met lezen, dankzij de Borre boekjes kreeg hij er lol in en zit nu gewoon weer op het juiste niveau!!