Op het moment dat Billy haar zoontje in haar armen had, wist ze dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn. “Plotseling zag ik de wereld anders. Dingen als hard werken, carrière maken en geld verdienen leken ineens niet zo belangrijk meer. Voor en tijdens mijn zwangerschap werkte ik bij een grote corporate. In mijn verlof heb ik dit opgezegd en ben ik me gaan voorbereiden op een grote carrièreswitch. Nu werk ik al zes jaar met veel liefde en toewijding als doula. Alleen is het ook daarbij niet zo dat er geen druk is. Sterker nog: ik ervaar nu meer druk dan ooit.”
Emotionele en praktische ondersteuning
Als doula begeleidt Billy zwangere dames op niet-medisch vlak tijdens hun zwangerschap. “Voor alle medische en fysieke controles van moeder en kind ga je natuurlijk naar de verloskundige of gynaecoloog. Mijn rol is het voorzien van emotionele en praktische ondersteuning tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ook als het kindje al een tijdje geboren is, mogen moeders mij met vragen of zorgen blijven benaderen. In de afgelopen jaren heb ik een mooie kring van klanten opgebouwd, die zich soms wel twee of zelfs drie keer door mij hebben laten begeleiden.”
Veel klanten
Maar zo succesvol liep haar werk als doula niet direct. “Nu krijg ik via via heel veel nieuwe klanten. Vriendinnen vertellen over mij of ze zien me in huis of op foto’s tijdens de kraamweek. Zo kom ik vrij eenvoudig aan nieuwe dames om bij te staan. Maar eerst was dat echt niet zo! Die mond-tot-mondreclame had een aanloop nodig en dus moest ik zelf aan de bak. Daarom ben ik tijdens mijn tweede zwangerschap gaan meedoen aan allerlei zwangerschapsklasjes en cursussen. Zo ontmoette ik veel zwangere dames en hier haalde ik dan weer klanten vandaan.”
Gratis appgroepp
In die tijd zet Billy ook een gratis appgroep op voor moeders en moeders-to-be. “Een soort gratis service waarbij mensen laagdrempelig vragen kunnen stellen. Kleine dingen beantwoord ik direct, maar voor grote zaken en begeleidingstrajecten maken ze natuurlijk een officiële afspraak. Ik vind het fijn om te kunnen doen; die dames leunen echt op mij en als ze ergens mee zitten, reageer ik zo snel mogelijk. Ook haal ik er veel nieuwe klanten uit. Alleen zijn er ook dames die een traject bij mij niet kunnen betalen. Die kan ik op deze manier ook een beetje helpen. Maar toch overweeg ik om uit de appgroep te gaan…”
Uit de groep stappen
Het valt Billy de laatste tijd steeds zwaarder om alle berichtjes in de appgroep te beantwoorden. “Er zitten 80 vrouwen in de groep en sommigen appen meer dan één keer per week. Het kost mij veel energie om, naast mijn gewone werk en gezin, al die berichten te blijven beantwoorden. Mijn vriend heeft al een paar keer aangegeven dat hij vindt dat ik uit de appgroep moet stappen. ‘Die dames willen gewoon gratis jouw advies,’ zegt hij dan. En dat is ook wel een beetje zo… De groep ben ik ooit gestart om klanten te werven, maar inmiddels krijg ik die vooral binnen via mijn bestaande of voormalige klanten. Maar toch voelt het alsof ik die dames in de steek laat als ik uit de groep stap.”
@Billy
Een vriendin van Billy kwam met een goede oplossing: jij blijft in de groep en de dames wisselen onderling ervaringen en adviezen uit. “‘En als ze dan een groter probleem of een begeleidingstraject willen, dan kunnen ze jou via de appgroep benaderen en inhuren,’ zei ze. Een goed idee, en ik deelde het met de groep: vanaf nu mogen jullie elkaar gratis advies en tips geven, maar als je dat van mij wil, moet je mij inhuren. Alleen zijn er nog steeds heel veel dames die in de groep expliciet om mijn mening vragen. Dan zetten ze zelfs @Billy voor het bericht. En dat terwijl ik heb gezegd dat ik dat niet meer wil…”
Kan ik het maken
Billy overweegt nu of ze helemaal uit de groep kan stappen. “Over mijn bedrijf maak ik me geen zorgen, dat loopt en ik heb voldoende nieuwe klanten. Maar ik heb het gevoel dat ik die dames in de steek laat. Mijn vriend is er heel duidelijk over: geen gratis advies meer. Maar kan ik het maken om zomaar uit de appgroep te stappen…?”
Bovenste afbeelding: Freepik
Joris -
Als je de groep verlaat, doe je dat niet zomaar. Je hebt aangegeven hoe het voor jou werkt; elkaar onderling adviseren of jou tegen betaling inhuren (en dus niet taggen voor gratis advies).