fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is een jongeren zorgverzekering en tot welke leeftijd is het?

Een jongeren zorgverzekering is speciaal gericht op mensen van 18 tot ongeveer 30 jaar. Vaak heb je als jongere minder zorg nodig dan oudere mensen, waardoor er speciale verzekeringen zijn die beter aansluiten bij wat jij nodig hebt. De kosten van zo’n verzekering zijn vaak lager omdat je geen onnodige dekkingen hebt. Dit kan dus best aantrekkelijk zijn, zeker als je gezond bent en je niet veel zorg verwacht te gebruiken.

Wat verandert er als je 18 wordt?

Op je 18e verandert er veel, ook als het gaat om zorg. Tot die leeftijd val je onder de verzekering van je ouders. Zodra je volwassen wordt, moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit is verplicht in Nederland. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Het is daarom verstandig om ruim voor je 18e verjaardag uit te zoeken welke verzekering bij je past. Je kunt daarbij kijken naar een jongeren zorgverzekering die speciaal gericht is op mensen van jouw leeftijd.

Wat zit er in een jongeren zorgverzekering?

De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, of je nu jong of oud bent. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste zaken, zoals:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Medicijnen die je huisarts voorschrijft
  • Ziekenhuiszorg
  • Noodzakelijk ambulancevervoer
  • Fysiotherapie na een operatie

Daarnaast kun je zelf kiezen of je aanvullend verzekerd wilt zijn voor dingen zoals tandartsbezoek of extra fysiotherapie. Veel jongeren kiezen ervoor om alleen een basisverzekering te nemen omdat ze nog gezond zijn. Dit kan je flink wat kosten besparen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat als je niet zo veel geld verdient, je waarschijnlijk recht hebt op zorgtoeslag. Zo word je door de overheid een klein beetje geholpen met het betalen van je zorgverzekering.

Waar moet je op letten bij je keuze?

Er zijn een aantal dingen waar je goed naar moet kijken bij het afsluiten van je eerste zorgverzekering. Zo is het belangrijk dat de verzekering goed bij jouw levensstijl past. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel je sport en of je bepaalde medische kosten verwacht. Heb je bijvoorbeeld regelmatig blessures, dan kan het zomaar zijn dat jij een keer naar de fysio moet. Hier wil je dan wel voor verzekerd zijn.

Verder is het slim om het eigen risico in de gaten te houden. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie. Maar bedenk wel dat je dit bedrag eerst moet betalen als je onverwachts veel zorg nodig hebt. Jongeren kiezen vaak voor een hoger eigen risico om de kosten laag te houden, maar dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie.

Je kunt ook de mogelijkheden van een jongeren zorgverzekering bekijken voor een goede optie, of als je net 18 bent geworden en zelf een verzekering moet afsluiten, kun je hier meer lezen over de 18 jaar zorgverzekering. Door goed te vergelijken zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt en alleen verzekerd bent voor wat je echt nodig hebt.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook