fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne: “De kinderen weten niet wat er met de kat is gebeurd”

Na een heerlijke vakantie in Spanje was het thuiskomen voor Lisanne, Paddy en hun drie dochters minder fijn. “We bleken een lekkage van de cv-ketel te hebben gehad. Flinke schade in de slaapkamer van de kinderen en daar moesten we direct iets mee doen. Daarnaast kregen we te horen dat de beste vriendin van onze oudste dochter plotseling met haar ouders naar het buitenland gaat verhuizen. En als klap op de vuurpijl werden we tijdens de vakantie door mijn moeder gebeld dat de kat wel héél stil in zijn mandje lag…”

Oogjes niet meer open

Toen Lisanne van haar moeder hoorde dat kat Kitty niet meer onder ons was, schrok ze flink. “Mijn moeder logeerde bij ons thuis om voor Kitty en het huis te zorgen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om Kitty voor onze vakantie naar een dierenhotel te brengen, dus ik vroeg mijn moeder. Ze is dol op katten en helpt ons tijdens de vakanties graag uit de brand. Des te vervelender is het dat juist dán Kitty haar oogjes niet meer open doet.”

Heel sociaal

Vier jaar geleden kwam Kitty bij het gezin wonen. “Fien, onze oudste dochter, kreeg haar voor haar verjaardag. Samen met haar gingen we naar het asiel om een kat uit te zoeken. Kitty was heel sociaal en kwam direct op ons af. ‘Deze wil ik, mam’, zei Fien. Kitty was een iets kleinere, helemaal witte kat. Echt een lieverd die graag bij je kwam liggen en geaaid werd. Ondanks dat ik een beetje allergisch ben voor katten, was zelfs ík helemaal dol op Kitty.”

Lijkt op Kitty

Om de kinderen te besparen van verdriet nemen Lisanne en Paddy een vrij rigoureus besluit: ze vertellen de kinderen niet dat Kitty is heengegaan. “Ik kon het gewoon niet. Het is zó zwak van mij om het de kinderen niet te vertellen, maar ik wist dat het de vakantiepret geen goed zou doen. Paddy en ik besloten daarom om mijn moeder te vragen een nieuwe kat uit het asiel te halen. Een witte die zo veel mogelijk op Kitty lijkt, qua karakter, maar bovenal qua uiterlijk.”

Komt vast

De moeder van Lisanne doet wat haar wordt gevraagd en gaat op zoek. “Uiteindelijk vond ze een kat die exact op Kitty lijkt. Het beestje was wat schuw, maar dat kon natuurlijk komen omdat ze mijn moeder en ons huis nog helemaal niet kende. ‘Komt vast goed’, appte ze nog. Helaas blijkt Kitty 2 nog steeds de kat uit de boom te kijken toen we terugkwamen…”

Niet knuffelen

Als het gezin na de vakantie thuiskomt, gaan de meiden direct op zoek naar Kitty. “Zij wisten natuurlijk niet dat het Kitty 2 was. Ik voelde me daar écht heel slecht over, maar het nu opbiechten kon ook niet meer. ‘Mam, Kitty is ineens heel schuw en wil niet knuffelen’, kwam de jongste naar ons toe. Ik zei dat het vast komt omdat we zo lang weggeweest zijn. ‘Voor je het weet is ze weer aan ons gewend en komt ze lekker bij ons liggen’, antwoordde ik met een enorm schuldgevoel.”

Wat doen?

Inmiddels zijn we drie weken verder en toont Kitty 2 nog weinig tekenen van toenadering. “Ik kan aan de meiden zien dat het ze raakt dat ze geen aandacht van haar krijgen. Paddy en ik hebben al een paar keer besproken wat we nou moeten doen: opbiechten dat Kitty 1 niet meer is en dat we zonder het de kinderen te vertellen een andere kat hebben genomen, óf nog even afwachten en hopen dat Kitty 2 zich wat meer als Kitty 1 gaat gedragen?”

Eerlijk zijn

Paddy vindt dat ze eerlijk moeten zijn. “Ik snap zijn punt: het is niet goed om tegen je kinderen te liegen. Alleen denk ik dat we het moment om eerlijk te zijn een beetje hebben gemist. Het was zoveel slimmer geweest om dat gewoon tijdens de vakantie te doen. Ja, dat was even zuur geweest en had de vakantie misschien een beetje verpest. Maar dan hadden we nu niet met dit probleem gezeten. Ik denk dat we het nu beter niet meer kunnen zeggen. Bovendien hebben de kinderen niet door dat dit een hele andere Kitty is. Zij zijn ervan overtuigd dat Kitty gewoon weer moet wennen aan ons. Kitty 2 lijkt echt als twee druppels water op Kitty 1.”

Afbeelding: leah hetteberg via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

Kissa -

De moeder besloot dit omdat ze het beste voor haar kinderen wilde en de vakantie zou in het water vallen. Ik snap het wel hoor ook al zou ik het zelf niet doen maar het ligt ook aan je kinderen.

Joris -

Wat ontzettend erg wat er gebeurd is. En dan bedoel ik niet het overlijden van Kitty 1 – dat is heel natuurlijk. Wat een gebrek aan fatsoen van de ouders (en oma, die hieraan meewerkt). Jezus wat slecht. Dat kan toch niet werkelijk waargebeurd zijn?

Dominique gerard -

Wanneer de moeder wist wat er was gebeurd had ze direct openkaart met haar kinderen moeten spelen.Je kan geen kat vervangen door een andere.Vandaag of morgen verstreek je je toch en dat is nog veel erger eerlijk duurt het langst

Saffron -

Dit is echt het meest ongeloofwaardige verhaal ooit. Wel heel toevallig dat het asiel précies zo’n zelfde kat op dat moment had. Buiten dat, heb ik jaren in een asiel gewerkt en gaven wij dieren echt niet zomaar mee. Dus of oma heeft gezegd dat de kat bij haarzelf ging wonen, of het asiel heeft het niet zo nauw genomen met screenen. Normaal gesproken gaan dieren namelijk alleen mee met de daadwerkelijke nieuwe eigenaar, zodat je als asiel zeker weet bij wie de kat (goed) terecht komt.

Fijne -

Ik snap niet waarom je het niet gezegd hebt..het is juist goed om te vertellen dat dieren/mensen ook dood gaan. Afscheid nemen hoort er nu eenmaal bij. Ik zou het nu nog steeds aan hun vertellen als ze er achter komen kunnen ze echt boos zijn en je misschien niet betrouwen

Petra van Dorp -

Eersteklas ouderschap hier… ik dacht dat dit alleen maar met goudvissen gebeurde, maar blijkbaar zijn mensen nog steeds zo stom en naïef om te geloven dat hun kinderen écht niet het verschil merken, ook al lijken de beestjes op elkaar. En ja, des te langer je de leugen volhoudt, des te ongemakkelijker het wordt. Ik zou alsnog door de zure appel heen bijten, of wil je echt de leugen de komende zestien jaar volhouden (als poes zo lang leeft)?

Reageer ook