fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alles wat je moet weten over het bewaren, drinken en serveren van wijnen!

Kan jij genieten van een goed glas wijn? Of het nu is om het weekend in te luiden, een maaltijd te vergezellen, of gewoon voor de gezelligheid—wijn is een geliefde drank. Maar wie regelmatig wijn drinkt, weet dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van wijnen.

Wijn smaakt bovendien overal anders. Dat komt vooral door de manier waarop deze wordt bewaard en geserveerd. Wil jij ook het beste uit jouw Vinify wijnen halen? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over het bewaren, drinken en serveren van wijn.

Hoe bewaar je geopende flessen wijn?

Een wijnfles gaat na het openen zeker niet altijd op, maar dat is geen probleem. Alcohol kan in principe langere tijd worden bewaard. Houd er echter wel rekening mee dat zuurstof invloed heeft op de kwaliteit van de wijn. Hoe leger de fles, hoe meer zuurstof erbij kan komen. Dit betekent dat een legere fles sneller achteruitgaat dan eentje waar slechts één glas uit is geschonken. Om te voorkomen dat je straks een halfvolle fles moet weggooien, raden we aan om geopende flessen wijn altijd in de koelkast te bewaren. Wees je er wel van bewust dat de smaak bij de meeste wijnen afneemt als ze langere tijd open blijven staan. Als je een fles opent, is het advies dan ook om deze binnen drie dagen op te maken of dit in elk geval binnen een week te doen.

Let op: dit verschilt wel per wijn. Er zijn ook wijnen die na het openen juist een vollere smaak krijgen. Laat je daarom altijd goed informeren bij de aankoop van de wijn voor het juiste bewaaradvies.

Kies enkel kwaliteitswijnen

Natuurlijk is er niets mis met een huismerkwijn van de supermarkt. In sommige gevallen kunnen deze ook heerlijk smaken. Het blijft echter wel een feit dat kwaliteitswijnen meestal toch een rijkere smaak hebben. Bovendien kun je bij de aanschaf van kwaliteitswijn ook professioneel advies verwachten. Hierdoor geniet je niet alleen van een vollere smaak, maar weet je ook hoe je deze op de juiste manier kunt drinken en bewaren. Geef daarom de voorkeur aan het kopen van wijn bij een slijterij of een professionele webshop. Zo weet je zeker dat de beste smaak gegarandeerd is.

De beste manier om wijn te serveren

De smaak van wijn komt pas volledig tot zijn recht als deze op de juiste manier wordt geserveerd. Hoe je de wijn moet serveren, hangt volledig af van of je wit, rosé of rood drinkt.

Bij rode wijn wordt vaak geadviseerd om deze op kamertemperatuur te serveren. Toch is dat niet altijd ideaal. In de praktijk is de kamertemperatuur in onze woningen namelijk vaak hoger dan optimaal is voor de wijn. In de regel geldt: hoe hoger de tannine, des te minder er gekoeld hoeft te worden. Zo mag een krachtige rode wijn bij een temperatuur van 18 graden worden geserveerd, terwijl een lichtere wijn juist meer gebaat is bij een temperatuur rond de 14 graden.

Witte- en roséwijnen worden koel gedronken. Ook hierbij geldt dat vollere smaken bij een iets hogere temperatuur geserveerd mogen worden. In het algemeen smaken witte wijnen beter als ze een uur voor het drinken uit de koelkast worden gehaald.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

GENIET MAAR DRINK MET MATE en NIX18

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook