Op moment van schrijven zit ik op kantoor en zit Mara tegenover me. Vrouwenvoetbal, daar gaat dit artikel over, echter daar weten wij beiden niet zo heel erg veel vanaf. Waar Sandra juichend voor de televisie kan zitten, doen wij dat ook (alleen dan zonder het juichen) maar uiteraard wel met drankje in onze hand en een hapje in onze mond. Vrouwenvoetbal dus…tijd om eens te kijken wat je (lees: we) nou echt moet weten erover.
Voetballende vrouwen: groot voorbeeld wereldwijd
Okay, ik volg het vrouwenvoetbal niet op de voet, maar ik heb wel de vorige keer gekeken toen ze het EK speelden. Wat me meteen opviel is dat de dames een stuk minder snel op de mat gaan liggen als ze bijvoorbeeld een botsing met elkaar hebben gehad. Die mannen hebben, zo lijkt het, sneller wat te piepen. Dit zorgt er bij mij voor dat ik liever naar de Oranjeleeuwinnen kijk, dan naar ‘onze jongens’. Wat je misschien niet weet, is dat de dames van het Nederlandse team een groot voorbeeld zijn voor jonge meisjes en er dus ook steeds meer gaan voetballen. Er zijn ruim 40 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd, die regelmatig een balletje trappen (professioneel en niet professioneel). Er zijn overigens ook voetbalclubs in Nederland met alleen maar vrouwen.
Gelijke beloning voor alles voetballers
In het verleden was er geen sprake van gelijke beloning als je keek naar het salaris van de mannelijke en vrouwelijke voetballers. De KNVB kondigde echter een tijd geleden aan dat dit gelijkgetrokken zou gaan worden. De dames krijgen sinds juli vorig jaar dezelfde premies als de heren. Wel zo eerlijk en wat ons betreft ook niet meer dan normaal. Dit betekent overigens niet dat alle voetbalvrouwen net zoals een Lionel Messi en Cristiano Ronaldo ineen multimiljonair zijn. Deze heren krijgen ook veel inkomsten uit bijvoorbeeld sponsoring en campagnes met verschillende (sport)merken.
FIFA: 15 procent voor ontwikkeling vrouwenvoetbal
Op 21 mei 1904 richtten Nederland, Belgie, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Zweden en Zwitserland gezamenlijk in Parijs de Wereldvoetbalbond op. Een jaar later trad ook Engeland toe, wat al in 1863 de regels van het voetbal introduceerde. FIFA betekent Fédération Internationale de Football Association. Inmiddels hebben honderden bonden zich al aangesloten en is er nog een grotere organisatie als de Verenigde Naties ontstaan. Je kunt dus wel zeggen dat de FIFA zijn strepen heeft verdient en wel wat te vertellen heeft. Zij voeren wijzigingen door in de spelregels van het voetbal over de hele wereld. Ook de WK’s worden om de vier jaar door hen georganiseerd evenals mondiale toernooien voor jongeren en vrouwen. Zij hebben ook besloten dat 15% van de investeringen door nationale voetbalbonden moet worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.
Meer dan 9 kilometer gemiddeld per wedstrijd
Ik weet niet hoeveel kilometer jullie wandelen of rennen, maar ik las dus ergens dat voetballers meer dan 9 kilometer gemiddeld rennen per wedstrijd. En het bijzondere daaraan vind ik dus, dat je dat vaak helemaal niet aan ze af ziet. Natuurlijk verschijnen er hier en daar wat zweetdruppeltjes, maar verder zie je ze niet extreem naar adem happen of iets dergelijks. Ik sla even over…niet helemaal mijn ding dat vrouwenvoetbal (om aan mee te doen). Het ernaar kijken kan binnenkort wel weer tijdens het WK in Nieuw-Zeeland…en misschien juich ik dan net zoals Sandra wel mee!
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Foto door Laura Rincon via Pexels