Als je ook maar een beetje op je gezondheid probeert te letten, zal je ongetwijfeld weten dat vis een goede keuze is. Maar welke vis zou je nou moeten eten? Wat is dan een goede portie? Hoe vaak eet je dit? En wat als ik niet wekelijks aan de voorgeschreven hoeveelheid kom? We leggen het je allemaal uit in dit artikel over het eten van vis. Lees je lekker mee?
Waarom is vis zo gezond?
“De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en B2 en bevat vitamine A”, schrijft het Voedingscentrum over het eten van vis. Een combinatie van het eten van voldoende vis, het krijgen van genoeg beweging en zaken als een gezonde hormoonbalans kunnen zorgen voor een gezond leven.
Wat zijn magere vissoorten en wat zijn vette vissoorten?
Tilapia, kabeljauw, koolvis en schelvis zijn allemaal voorbeelden van magere vissoorten. Deze vissen bevatten weinig vet en dus ook weinig calorieën. Ze zijn uitermate geschikt voor mensen die op hun calorie-inname willen letten en toch een verzadigd gevoel willen ervaren. Wat echter nog gezonder is, is vette vis. Vette vis bevat meer vet (en dus ook calorieën), maar het gaat hier vooral om gezonde omega 3 vetzuren. Makreel, haring, sardines of zalm zijn voorbeelden van vette vissoorten bomvol goede vetten.
Hoe vaak zou ik vette vis moeten eten?
Het Voedingscentrum adviseert om minstens één keer per week vette vis te eten. Daarnaast kan je ook nog één of twee keer voor een magere vissoort kiezen. Eén portie vis is ongeveer 130 gram per persoon. De meeste filets in de supermarkt en bij de visboer zijn ongeveer zo groot.
Wat als het mij niet lukt om zo vaak vette vis te eten?
Omega 3 vetzuren zijn heel gezond en het is dus ook belangrijk om te proberen hier elke week voldoende van binnen te krijgen. Onderzoek wijst echter uit dat de meeste Nederlanders niet voldoende vette vis eten. Om dit op te vangen zou je bijvoorbeeld visolie pillen kunnen bijslikken. Op deze manier krijg je wel de benodigde omega 3 vetzuren binnen, zonder het eten van vis. Een goede oplossing voor bijvoorbeeld vegetariërs of mensen die simpelweg niet weg zijn van een visje op hun bord.
Eet jij elke week voldoende vis? Hoe ondervang jij het als dat niet zo is? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂