fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe gevaarlijk is zwemmen in water met blauwalg echt?

Mijn moeder Sandra en ik trainen voor een triatlon in september. We gaan dan 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. De ene dag kijk ik er enorm naar uit en weet ik zeker dat het me gaat lukken. De andere dag heb ik het idee er nooit klaar voor te zullen zijn en vraag ik me af waarom ik me heb opgegeven. Het enige wat ik kan doen is hard trainen en vertrouwen op mezelf.

Elke week probeer ik twee keer te fietsen, één a twee keer hard te lopen en zwem ik één keer baantjes in het zwembad. Toch is trainen in het zwembad niet de beste voorbereiding voor een triathlon. De wedstrijd zelf is namelijk in natuurwater. Helaas is een deel van het natuurwater momenteel besmet met blauwalg en wordt zwemmen op veel plekken afgeraden. Maar hoe gevaarlijk is zwemmen in water met blauwalg echt?

Wat is blauwalg eigenlijk?

Hoewel de naam ‘blauwalg’ doet vermoeden dat het een alg is, is dit niet het geval. Blauwalg is een bacterie en wordt ook wel cyanobacteriën genoemd. De bacterie kan voorkomen in water dat warmer dan 20 graden is en waar zich veel voedingsstoffen in bevinden. Als dat gebeurt, kunnen ze een groene laag bovenop het water vormen. Zodra een deel van deze groene laag afsterft, komen er gifstoffen in het water vrij.

Niet alle blauwalgen maken deze stoffen aan en hierdoor is blauwalg dan ook niet altijd schadelijk.

Wat gebeurt er als je in water met blauwalg zwemt? 

Veel mensen weten dat je beter niet kunt zwemmen in water met blauwalg. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je dat wel doet? De gevolgen zijn sterk afhankelijk van het soort bauwalg en de hoeveelheid hiervan. Ook speelt de hoeveelheid water die je binnenkrijgt een rol.

Binnen twaalf uur na het zwammen in water met blauwalg, kan je last van (een) geïrriteerde huid en ogen krijgen. Ook kan je last krijgen van hoofdpijn, diarree en overgeven. Dit kan een dag of vijf aanhouden en verdwijnt meestal weer vanzelf.

Kom je in aanraking met een zeldzame blauwalg die meer gevaarlijke gifstoffen produceert? Dan kan je er veel zieker van worden. Denk aan ademhalingproblemen en verlammingsverschijnselen. Deze soort is echter zeldzaam.

Hoe weet je of er blauwalg in het water zit?

Blauwalg kan je soms herkennen aan het groene laagje op het water. Toch is blauwalg zeker niet altijd met het blote oog te zien. Bij de meeste strandjes wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd zodra er een risico op blauwalg is. Wanneer dit is aangetroffen in het zwemwater, plaatst de gemeente een bord waar op aangegeven wordt dat er blauwalg is aangetroffen. Op zwemwater.nl kan je de waterkwaliteit van jouw favoriete zwemplek controleren.

Zie je geen bord staan, maar zie je dode dieren in het water, heeft het een vreemde kleur, drijven er algen op en/of ruikt het vreemd? Neem dan het zekere voor het onzekere en ga er niet in.

Heb jij deze zomer al gezwommen? Heb je toen gecontroleerd of er blauwalg in het water aanwezig was? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :)

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook