fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 dingen die ik niet meer doe sinds ik anders ben gaan leven

9 dingen die ik niet meer doe sinds ik anders ben gaan leven

Het is veel mensen wel opgevallen, maar ik ben in de afgelopen twee jaar ruim 22 kilo kwijt. Dit heeft best lang geduurd, maar inmiddels ben ik al maanden stabiel op een gezond gewicht. Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe ik het heb gedaan, en daar kan ik een kort of een lang antwoord op geven. Het korte antwoord is: minder eten en meer bewegen. Maar zo simpel is het niet! Ik deel daarom graag het uitgebreide antwoord en leg aan de hand van deze 9 gewoontes uit waarom ik ze niet meer doe. Lees je mee?

Tussendoortjes nemen

Het is mij gelukt om veel af te vallen door gezond te eten en veel te bewegen. Ik eet drie flinke maaltijden per dag en krijg met die maaltijden ongeveer 1600 tot 1800 calorieën per dag binnen. Mijn ontbijt is meestal een flinke bak magere Griekse yoghurt met vers fruit en suikervrije granola. Als lunch kies ik vaak voor twee volkoren boterhammen, flink belegd met kaas, hummus, avocado en/of eieren. ’s Avonds kook ik meestal makkelijk: dingen als pasta, curry met rijst, soep met brood, chili con carne, wraps of een stamppot zijn favoriet. Lekker, makkelijk en snel! Wat ik niet meer doe, is het eten van tussendoortjes. Door drie goede en voedende maaltijden te eten, is dat niet nodig. Hierdoor weet ik beter wat ik binnenkrijg en ben ik minder bezig met eten gedurende de dag. Ook na het avondeten neem ik in principe niks meer; alleen ’s zomers soms nog een waterijsje.

Koolhydraten tellen

Ik heb de afgelopen jaren heel veel geprobeerd om een gezond gewicht te bereiken, ook koolhydraatarm eten. Inmiddels ben ik erachter dat het voor mij slechts tijdelijk werkt en dat het geen duurzame leefstijlverandering is. Ik ben veel te dol op brood, granen, pasta, fruit en rijst. Tellen hoeveel calorieën ik binnenkrijg doe ik wel (met de Food-app). Deze houdt dan ook je macronutriënten bij, maar daar echt naar kijken doe ik niet. Ik eet waar ik zin in heb en waarvan ik weet dat ik er energie van krijg. En ja: voor mij is afvallen mét pasta gewoon heel goed mogelijk!

Mijn bord leegeten

Iedereen kreeg het vroeger te horen thuis: eet je bord leeg. Dat heeft er altijd zo ingezeten, dat ik dat als volwassene ook nog deed. Tegenwoordig eet ik alleen waar ik zin in heb. En betekent dit dat ik mijn bord niet helemaal leeg krijg? Dan is dat maar zo. Ik knal de leftovers in een bakje en eet het de volgende dag als lunch of als bijgerecht bij het diner. Je hóéft je bord niet leeg te eten; het is goed om dat principe los te laten. En als je het op een later moment alsnog gebruikt, hoef je je ook geen zorgen te maken over voedselverspilling.

Eten van de kids opeten

Net als het leegeten van mijn eigen bord, kon ik dat ook doen bij het bord van de kinderen. Van mij leren ze dat ze opeten waar ze zin in hebben en dat ze mogen stoppen als ze genoeg hebben gegeten. Uiteraard wél met de eis dat ze alles geproefd hebben én dat er na het eten geen boterhammen meer worden gesmeerd. Jarenlang werkte ik de restjes van de kinderen weg. En hoewel dat soms maar drie of vier happen waren, is het niet nodig en niet verstandig. Lekker bewaren voor een later moment!

Beweging overslaan

Als ik druk was, was beweging jarenlang het eerste wat erbij inschoot. Tegenwoordig is dat anders en beweeg ik elke dag minstens één uur. Dit zijn dingen die ik leuk vind en waar ik plezier uit haal, zoals wandelen, hardlopen, paardrijden en golfen. Je hoeft heus de sportschool niet in als dat jouw ding niet is. Ruim 22 kilo viel ik af zonder ooit een voet in de gym te hebben gezet. Door beweging te kiezen waar je van geniet, sla je het ook minder snel over. Ik zie bewegen als iets waar ik elke dag van mag (en moet!) genieten.

Veel drinken

Ik was (en ben) een echte bourgondiër. Uitgebreid eten met vrienden, lekker lang borrelen en natuurlijk een mooi glas erbij. Waar ik vroeger vrij gedachteloos het ene glas na het andere vulde, doe ik dat sinds twee jaar niet meer. Ik tel nu het aantal glazen dat ik heb genuttigd en weet op het juiste moment te stoppen. Meestal dan 😉 Hierdoor krijg ik minder slechte suikers en alcohol binnen, slaap ik beter en word ik fris wakker de volgende dag. Vroeger was sporten iets wat ik op zondag nooit (kon) doen. Inmiddels vind ik het heerlijk om mijn zondag actief in te vullen. Wat een verschil zeg! En die momenten met vrienden? Die zijn echt niet minder gezellig, hoor!

Cheatdays

Doordeweeks heel streng, in het weekend alle remmen los; dat is hoe ik vroeger met eten omging. En eerlijk: voor mij werkt dat niet. Van maandag tot en met vrijdag telde ik elke koolhydraat, maar op zaterdag en zondag had ik zogenoemde ‘cheatdays’. Ik liet alles dan los en at en dronk alles wat ik gedurende de week niet mocht van mezelf. Hartstikke slecht voor mij en het werkte niet. Nu eet ik ook in het weekend gewoon gezond en blijf ik opletten. En heb ik doordeweeks zin in een stukje chocolade? Dan neem ik dat lekker bij mijn ontbijt of lunch. En wil ik op maandag een toetje na het eten? Dan neem ik gewoon een lekker ijsje. Door mezelf niks te ontzeggen doordeweeks, heb ik in het weekend ook geen cheatdays meer nodig.

Te weinig slapen

Veel slapen is belangrijk voor mij, dat is altijd al zo geweest. Maar als het moet, kan ik best goed tegen een paar nachten slecht slapen. Ik kan me nog prima concentreren en functioneer normaal. Toch merk ik dat ik op dat soort dagen meer ongezonde voedingskeuzes maak en dat ik weinig zin heb om te sporten. Ik heb slaap daarom echt een hoge prioriteit gemaakt en ga bijna elke avond op tijd naar bed. Etentjes met vrienden plan ik nu liever op vrijdag- of zaterdagmiddag, zodat ik gewoon om tien uur naar bed kan. Ik merk dat heel veel mensen dit stiekem een stuk prettiger vinden dan die hele late nachten.

Hard zijn voor mezelf

Geen tussendoortjes, altijd op tijd naar bed, elke dag een uur bewegen… Op basis van dit artikel lijk ik wel een heilig boontje, haha! Uiteraard ga ook ik weleens de mist in. Zo nu en dan maak ook ik het later dan gepland, drink ik iets waar ik later spijt van heb of eet ik meer lekkers dan goed voor me is. Maar waar ik vroeger de volgende dag van mezelf kon balen, doe ik dat nu niet meer. Het is echt helemaal niet erg om soms van je plan af te wijken. Sterker nog: het is heel goed om soms gewoon te doen waar je zin in hebt. Ik probeer niet meer zo hard voor mezelf te zijn, maar gewoon te accepteren dat het soms anders loopt dan ik aanvankelijk van plan was. Niks mis mee!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Ja, zeker, maar veel overlap met jouw punten: geen tussendoortjes meer, op advies van diëtist behoorlijke maaltijden (meer groente, minder vlees, geen sausjes, minder gezoete zuivel), ander fruit, geen brood meer bij ontbijt (maar kwark met gezonde muesli en vezels en rood fruit) en frisdrank grotendeels skippen en minimaal alcohol. Ik heb wel heel lang calorieën geteld en het was een eyeopener om te zien wat saus in negatieve zin toevoegt aan een maaltijd of hoe lang ik op een loopband moest voor een zak winegums… Er is ~15 af en er moet nog ~10 kilo af, voor zomer ’26. Traag (mede door soms te zondigen) maar gestaag.

Dat uur per dag bewegen haal ik niet, maar ik pak vaker de fiets i.p.v. de auto, laat vaker de fiets staan (om te lopen) en maak zo nu en dan een lunch- of avondwandeling (naast 5 uur per week cardio).

mara -

Wat knap Joris! Zijn er ook gewoontes waar jij afscheid van hebt genomen?

Joris -

Lekker bezig! Ik volg sinds 1,5 jaar ongeveer hetzelfde pad. Ga zo door (zonder nog 22 kg gewichtsverlies dan, denk ik).

Reageer ook