Damespraatjes Damespraatjes

Zusjes Anniek en Lynn mogelijk onvruchtbaar door slikken hormonale groeiremmers

Als kind was ik altijd aan de lange kant. En dat is niet zo gek, want mijn vader is bijna twee meter lang. Daar stond tegenover dat mijn moeder ‘slechts’ 1.67 meter is. Uiteindelijk werd ik 1.75 meter lang en hier ben ik zelf heel tevreden mee. Mijn dochters worden vermoedelijk iets langer dan ik, ook hun vader is namelijk bijna twee meter lang. Lang zijn is mooi! Maar wat als je als meisje wel héél lang lijkt te gaan worden? Het gebeurde bij de zussen Anniek en Lynn. 

Groeiremmers

De zussen Anniek en Lynn zijn 1.84 meter en 1.83 meter lang. Hun moeder Marie Thérèse is 1.92 meter lang. Toen op jonge leeftijd bleek dat ze richting de lengte van hun moeder zouden gaan, is in overleg besloten de meisjes groeiremmers te geven. Zonder deze groeiremmers waren ze waarschijnlijk tussen de 1.88 en 1.96 meter lang geworden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die op jonge leeftijd groeiremmers hebben gebruikt een verhoogde kans op vruchtbaarheidsproblemen hebben. Ook blijkt uit onderzoek van Radar dat ze een grotere kans op psychische klachten hebben.

Zeven anticonceptiepillen

“Je voelt je altijd een soort buitenbeentje, want je bent altijd langer. Heel veel vriendinnen zijn kleiner en veel jongens zijn kleiner. Als er nog 12 centimeter bovenop zat, had ik iedereen over het hoofd gezien”, vertelt Anniek. Om te voorkomen dat ze veel langer zouden worden, kregen Anniek en Lynn medicijnen met een hoge dosis synthetisch oestrogeen. De hoeveelheid van dit synthetisch oestrogeen stond gelijk aan het slikken van zeven anticonceptiepillen per dag.

Schrikbarende onderzoeksresultaten

Na diverse grote onderzoeken naar groeiremmers, werd in 2004 bekend dat ze schadelijk konden zijn voor de vruchtbaarheid. Anniek en Lynn startten echter pas in 2009 met het gebruik van de groeiremmers en kregen ondanks de schrikbarende onderzoeksresultaten de hormonen nog gewoon toegediend.Per toeval kwamen ze erachter dat er deze negatieve bijwerkingen aan de groeiremmers verbonden zijn. De zussen vinden dit allebei heel erg. “Die keuze had er niet moeten zijn, omdat het gewoon niet gezond is voor onze baarmoeders en eierstokken”, zegt Anniek.

Nooit gemeld

Of ze nog zwanger kunnen raken, weten de zussen niet. Moeder Marie Thérèse zegt dat het nieuws insloeg als een bom. “Die onvruchtbaarheid is nooit van begin af aan gemeld. Ze hebben beiden een kinderwens voor de toekomst en daar hangt nu een zwarte, zware wolk boven. Gaat het hen wel lukken?”.

Het fragment over groeiremmers en onvruchtbaarheid en psychische klachten is hier terug te zien.


1 reactie

Chantal Verlinden -

Ik wil heel graag in contact komen met lynn en anniek… ik heb ook groeiremmers gebruikt en ik vind dat we artsen moeten gaan aanpakken heel veel ellende gehad!

Reageer ook