Damespraatjes Damespraatjes

Zonder Baard Geen Koning (?)

Vorig jaar januari was ik bij de cd presentatie MnemoSyne van Sanchez, the Devil & the Hierophant in Ekko, Utrecht. Het was fijn om de muziek van Sanchez live te ervaren. Ik geniet bij dit soort optredens van de energie, die er in de zaal hangt. Wel kreeg ik die avond een heel apart deuntje in mijn hoofd, dat er maar niet uit wilde. Dwars door de muziek van Sanchez heen. Steeds weer hoorde ik: “Al Die Willen Te Kaap’ren Varen”. Het was namelijk de eerste avond, dat het tot mij doordrong, dat de moderne man weer een Baard draagt. Niet een klein voorzichtig baardje. Nee, een echte Baard!

Ik stond die avond midden in een gezelschap vol “mannen met Baarden”. Eerlijk gezegd was ik erg verbaasd. Natuurlijk had ik wel gezien, dat mijn eigen zoon inmiddels een Baard had. Verder was het me nog niet zo opgevallen. In het afgelopen jaar zijn er steeds meer Baarden bij gekomen. Overal waar je kijkt. Wel leuk en ook verrassend vind ik. Uiteindelijk leven we in een tijd, waarin we eigenlijk best druk zijn om ons lichaam van het lichaamshaar te ontdoen. Dat geldt niet meer voor het moderne mannengezicht. Een stoere, moderne man draagt anno 2013 een Baard.

Hoewel ik er zelf niet opgekomen was, vind ik het de meeste mannen wel mooi staan. In de tijd, dat de mannen wat socialer en communicatief vaardiger etc. worden, ervaar ik als vrouw een baard een mooie manier om de mannelijkheid te onderstrepen. Zo zien de mannen er weer eens anders uit.

Onze mannen krijgen ook weer een nieuw rolmodel. Koning Willem Alexander. Het enthousiasme voor de Koning uit zich op vele manieren. Ik lees en hoor van veel mensen onder de 40, dat ze er positief benieuwd naar zijn, hoe het moderne Koningschap vorm gegeven gaat worden.

Wat ik een onverwachte wending vind is de actie, die op Facebook leeft: “Zonder Baard Geen Koning”. Ook op twitter leeft de actie trouwens en dan onder de hashtag #zonderbaardgeenkoning. Op het moment dat ik dit schrijf kent de Facebookpagina 49.897 Likes. Het doel is om 100.00 Likes te veroveren. Zodra dat aantal bereikt is,  gaan de initiatiefnemers een officieel “Baard” verzoek bij de RVD indienen. Op 5 februari was het initiatief ook bij RTL Boulevard een item. Nog even en dan zie je mensen in T-shirts lopen van de actie. Het onderwerp leeft en ik merk dat ik er wel plezier aan beleef.

Kortom: dames vindt u mannen met baarden ook zo leuk en wilt u graag een Koning Met Baard: surf dan snel naar de Facebookpagina Zonder Baard Geen Koning en Liken!

Ik blijf deze actie met plezier en interesse volgen.

Helma Ketelaar, Coach vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat


6 reacties

Helma Ketelaar -

Dank je wel Milan 🙂

Milan -

Leuk artikel vanuit Helma d’r bedrijf merkBAARD Resultaat ;-D

Helma Ketelaar -

Beste Veerle,

Natuurlijk heb je helemaal gelijk als je denkt vanuit taal en grammatica. Ik gebruik o.a. op het scherm taal ook beeldend. Hierdoor treed ik de grammatica wel eens met voeten onder het motto het doel heilligt de middelen. 🙂

Dank voor je reactie.

Hartelijke groet,
Helma Ketelaar

Veerle -

Ontzettend leuk dat mannen tegenwoordig baarden met de hoofdletter B dragen, daar ben ik wel voor. Maar ik vraag me wel af waarom tegenwoordig columnisten denken dat ze voor elke ‘die’ of ‘dat’ een komma moeten zetten. Vol verbazing las ik dit verhaal, want als je bij elke komma een pauzetje in de zin neemt, klinkt het behoorlijk vreemd.
Leuk artikel, maar ik zou zeggen; ‘check your grammar before you wreck yourself.’

Hannah -

Veerle, als je niets zinnigs te zeggen hebt houd dan gewoon je mond. Bespaar je mij als lezer ook veel ergernis mee.

Reageer ook