Hanneke’s zesjarige zoon is nog niet zindelijk: “Het drijft ons tot waanzin”

Het is een enorme mijlpaal voor de meeste ouders: een zindelijk kind. Veel ouders zijn enorm blij dat ze hiermee uit de luiers zijn en dat het kind weer een stapje richting zelfstandigheid zet. De leeftijd waarop kinderen toe zijn aan het zindelijk worden verschilt enorm per kind. Zo zijn er kleintjes die al voor hun tweede verjaardag het potje weten te vinden, maar zeker ook kinderen die met een luier om naar de basisschool gaan. En die laatste groep wordt steeds groter.

Juffen verschonen

Eén van de kinderen die niet zindelijk was toen hij naar de basisschool ging, is de nu zesjarige Pieter. “Pieter zit in groep twee en is nog steeds niet zindelijk. Hij draagt nog een luier die door de juffen verschoond moet worden. Ik vind het echt heel erg voor de juffen, maar natuurlijk ook voor hem zelf” vertelt zijn moeder Hanneke.

Pienter kind

Pieter is een vrolijk jochie dat zich goed ontwikkelt. “Op het consultatiebureau kregen wij altijd te horen dat Pieter een pienter kind is. Hij kon al jong praten, liep voor zijn eerste verjaardag en had op jonge leeftijd al enorm veel gevoel voor de omgang met andere mensen. Zijn ontwikkeling verliep altijd volgens het boekje en vaak was hij zelfs sneller dan leeftijdsgenootjes.”

Geen zorgen

Dat het met zindelijk worden een ander verhaal zou zijn, had Hanneke niet verwacht. “Toen hij met drie jaar en negen maanden nog zindelijk was, maakte ik me weinig zorgen. Zijn groepsgenootjes op de crèche waren het op deze leeftijd wel bijna allemaal, maar die waren weer minder snel in andere dingen. Ook op het consultatiebureau hadden ze het idee dat het vanzelf goed zou komen.”

Gênant

Pieter mag de dag na zijn vierde verjaardag in maart voor het eerst naar de basisschool. “Met zijn luier om. Ik vond het mega gênant. De juf zei dat ik me nergens voor hoefde te schamen en dat zij er ook wel met hem mee aan de slag ging. De maanden verstrijken, maar helaas is Pieter aan het einde van het schooljaar nog steeds niet zindelijk.”

Hard oefenen

Op de laatste schooldag vraagt de juf van Pieter aan Hanneke of ze die zomer hard met hem willen oefenen op het zindelijk worden. “We waren al heel lang heel erg hard aan het oefenen, maar mijn man en ik namen ons voor om tijdens de zomervakantie nog een tandje bij te zetten. Pieter krijgt overdag geen luier meer om, we zetten overal potjes neer, gaan met een sticker-beloon systeem aan de gang en als we zien dat hij hoge nood heeft, brengen we hem naar het dichtstbijzijnde potje.”

Ten einde raad

De hele zomer wordt er met Pieter aan de zindelijkheid gewerkt, maar de moed zakt Hanneke in de schoenen als ze Pieter in september weer in luier naar school laat gaan. “De juf had er nu zichtbaar de pest in en vroeg waarom Pieter nog steeds niet zindelijk was. Ik ben in de klas in huilen uitgebarsten; ik was ten einde raad. We zijn de hele zomer het huis niet uitgeweest omdat Pieter om de haverklap in zijn broek poepte of plaste. We zijn zelfs niet op vakantie geweest omdat we bang waren dat dit de zindelijkheidstraining misschien in de weg zou staan. Een juf die dan op de eerste schooldag doet alsof wij er niks aan gedaan hebben, is dan echt het laatste waar je op zit te wachten.”

Naar de dokter

In overleg met het consultatiebureau besluiten Hanneke en haar man dat het misschien goed is dat een arts controleert of het geen fysiek probleem is. “Dat bleek niet het geval, alles zou het gewoon moeten doen. De arts drukt Hanneke en haar man op het hart dat het uiteindelijk goedkomt en dat ze rustig door moeten gaan met de zindelijkheidstraining. “Het ene kind is er nou eenmaal sneller aan toe dan het andere kind. Hoe drukker jullie je maken, hoe langer het vermoedelijk zal duren bij Pieter” zei hij.

Waanzin

Pieter is inmiddels zes jaar oud en is nog steeds niet zindelijk. “Het drijft ons vaak tot waanzin, maar het is niet anders. Pieter is een slim kind dat al veel kan en weet voor zijn leeftijd. Maar zindelijk worden? Dat nog even niet. Het komt wanneer het komt.”

Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Hanneke? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Foto door Kindel Media via Pexels

Machteld: “De dochter van mijn vriendin bedelt bij mij om geld”

dochter bedelt
Machteld is een vrouw met een groot hart, deelt graag en het woord gierig komt niet in haar woordenboek voor. Maar nu weet ze het even niet meer. De dochter van haar beste vriendin vroeg haar laatst om geld. Ze heeft geweigerd. “Ik wist niet wat ik hoorde, ik voelde me gewoon misbruikt.”

De maat is wat Machteld betreft vol en de vriendschap tussen haar en Ineke hangt aan een zijden draadje. “Mijn dochter Stella is bevriend met Fieke, de dochter van Ineke, mijn vriendin. Ze kennen elkaar van de basisschool en hoewel ze heel verschillend zijn, kunnen ze het heel goed met elkaar vinden.” De verschillen tussen de meisjes komt mede dankzij een andere opvoeding. “Ineke en haar man hebben het niet breed, maar dat is ook wel een beetje een bewuste keuze, vind ik. Ineke en Peet werken wel, maar hebben er voor gekozen om allebei twintig uur per week te werken.”

LEES VERDER

40 reacties

Natash -

Ik lees in een bericht dat ouders hun kind hebben aangemeld bij SeysCentra. Als een lichamelijke oorzaak is uitgesloten door een kinderarts (of een plas-en poeppoli is bezocht) dan kan door de kinderarts verwezen worden. Met een behandeling van 2 weken worden daar goede resultaten behaald. Ik raad je zeker aan dit te bespreken met de kinderarts. Kinderen met ‘normale’ ontwikkeling komen hier, maar ook met gedragsproblemen en/of ontwikkelingsachterstand vanaf 5 jaar.

An -

Ik lees een zeer herkenbaar verhaal. Onze zoon van inmiddels 10 jaar is ook nog niet zindelijk en heeft dagelijks plasongelukjes. In de nacht draagt hij drynight luierbroekjes om hem en ons een goede nachtrust te geven.
Aan alle ouders die zich zorgen maken wat dit betekent voor de sociaal-emotionele ontwikkeling voor hun kind wil ik de tip geven die voor onze zoon enorm helpt. Hij draagt overdag een klein echo apparaatje op zijn buik wat continu de blaasinhoud meet. Als de blaas voor 80 procent gevuld is, gaat dit apparaatje trillen. Hij weet dan dat hij moet gaan plassen. Dit biedt 2 voordelen: hij heeft overdag geen natte broeken meer wat hem meer zelfvertrouwen geeft en omdat hij leert heel langzaam het signaal herkennen wat zijn blaas doorgeeft als hij vol raakt. Bij veel kinderen is dit signaal verstoord geraakt doordat hun blaas overactief is en ze hebben geleerd om dit te negeren.
Ik benoem dit niet om reclame te maken, maar puur als tip. Het heet een sensu.
Heel veel sterkte allemaal. Het is van de lange adem, positief proberen te blijven en heel veel geduld hebben.

Jolanda van Dijk -

Ook ik had een zoon die onzindelijk bleef na de “daarvoor bestemde tijd”. Schoolreisjes werden er door verpest, uitnodigingen op feestjes waren er sporadisch. Hij liep er ook gewoon mee door als het mis was, waardoor zijn huid flink beschadigde door zuren. Hij wilde geen inlegluiers, dus honderden ondergoed in de prullenbak.
Dokter bezoeken, medicijnen, alternatieve oplossingen. Alles geprobeerd, maar het poepen in de broek bleef. Er is een ziekenhuis opname geweest van 2 weken toen hij 8 jaar was, wat tot op heden hem nog achtervolgd. Met 15 jaar was het ineens over van de één op andere dag. Inmiddels is hij 38, maar heeft al dat gesleutel en verplicht afstand van het gezin toentertijd, hem nare herinneringen opgeleverd. Kies voor een Ronald Mac Donald huis als je kind voor training opgenomen moet. Begrip en liefde zijn de sleutelwoorden.

Joyce -

Ik heb met mijn zoon hetzelfde meegemaakt. Slim kind kon al lezen toen hij 3 was en ontwikkelde op alle vlakken snel. Ik ben pedagogisch medewerker en ken alle trucs uit het boekje maar zindelijk werd hij niet. Op 5 jarige leeftijd zijn we bij de popla poli terecht gekomen. Hij is nu 7 en we zijn nog altijd keihard met hem aan het werk. Sinds januari dit jaar zijn wij gestart met sensorische informatieverwerking therapie. Omdat de arts in het ziekenhuis bleef hameren op obstipatie maar wij na 1,5 jaar geen verbetering zagen (lees 5 keer per dag een vieze broek poep en plas) zijn we via de psycholoog uitgekomen bij deze therapie bij een speciaal opgeleide kinderfysiotherapeute. Dit is een zeer intensief traject van ruim een jaar maar binnen een half jaar zijn we van dagelijks meerdere ongelukjes naar een record van nu 14 dagen volledig schoon. Dat in combinatie met positief stimuleren en vooral heel veel geduld en liefde. Het is alleszins het proberen waard.

Jo -

Ik tot mijn 17de. Van alles geprobeerd, inclusief ziekenhuis.
Na academische opleiding en erg leuke baan nu gepensioneerd . Alles is goedgekomen…. Vooral door begripvolle en niet verwijtende ouders.

Caroline -

Ook onze zoon van 6.5 plast nog dagelijks zowel overdag als in de nacht. Je weet uit gekkigheid niet meer wat je moet doen. Kinderarts, fysiotherapeut, bekkenbodemspecialiet, GGD, alles geprobeerd en gedaan. Plaswekkers, beloningsystemen…Helaas helpt niks hier meer en medisch is er niks aan de hand. Het maakt ons gek. Op een gegeven moment hebben we de luier weer omgedaan (die hij zelf wel verschoond nadat wij of juf hem hierop attendeert). We zijn dagelijks aan het wassen omdat hij ondanks luiers er nog gewoon doorheen plast. Het lijkt als hij ‘in het spel is’, dat hij de signalen of vergeet of niet doorkrijgt.

[email protected] -

Mijn dochter is inmiddels 9 jaar en platst eigenlijk nog bijna dagelijks in haar broek. Minimaal 2x per week heeft ze ook poep in haar broek. Wij lopen met haar in het ziekenhuis en ze krijgt ook medicatie hiervoor. (Macrogol en oxybutynine). Het lijkt er bij haar op dat ze ook ontzettend last heeft van uitstelgedrag naast een onrustige blaas. Maar dat schijnt vaker voor te komen bij de wat slimmere kindjes. Onze dochter zit in de plusklas. Ze verschoont zich al wel heel lang zelf, maar het is af en toe wel om moedeloos van te worden.

Esmiralda -

Lieve Hanneke,
Met tranen in mijn ogen en meevoelend hart lees ik je verhaal. Mijn zoon is ook 6, heeft ADHD, TOS en trekken van ASS en ook nog niet zindelijk maar dan alleen met de ontlasting. Ook een pienter jochie. Wij hebben alles geprobeerd met stickers en kadootjes beloven enz. enz. Niets helpt. Poeppoli, fysiotherapeut psycholoog. Echt van alles… Nu hebben we via de kinderarts een doorverwijzing naar seyscentra waar er specialistische hulp en zelfs eventuele opname kan komen in de hoop dat t werkt. Het meest vervelende zijn de veroordelende blikken en opmerkingen als of je er zelf niks aan heb gedaan en lui bent.
Blijf sterk lieve ouders. Blijf liefdevol met je kind omgaan. Hij/zij kan er echt niets aan doen en ookal lijkt het wel expres dat is het echt niet.

jolanda -

kan het zijn dat uw zoontje hoogbegaafd is en daardoor met hele andere dingen bezig is. Herken veel in het verhaal.

Saskia -

De zonen van een vriendin van mij werden ook maar niet droog… heel vervelend als je 11 bent en op kamp moet.
Uiteindelijk kreeg zij de tip van de ostheopaat. Alle twee de zoons zijn daar behandeld en probleem opgelost.

Esther -

Hallo,
Zo herkenbaar dit..
Ook de verhalen dat het ene kind er sneller aan toe is dan een ander, dit volgens onze kinderarts🤨 die allen maar zakjes forlax voorschreef.
Onze dochter wordt door hulpverleners ook als slimmer bestempeld. Met 8 jaar was ze nog niet zindelijk zowel met ontlasting als urine. Lichamelijk werd er niks geconstateerd wat de klachten zou veroorzaken. We zijn bij kinderartsen, fysiotherapeuten, bekkenbodemfysiotherapie en psychologen geweest. Op school kregen we alle hulp. Ze werd op gezette tijden naar de wc gebracht en kreeg hulp met verschonen. En de jeugdverpleegkundige heeft ons ook echt veel geholpen met alle vergoedingen enz. Ook alle dieëten geprobeerd( glutenvrij, koemelkvrij, lactosevrij) Niets hielp. Maar wat is er een frustratie geweest! Je wilt niet dat je kind op school gepest wordt. Gelukkig zijn wij en school heel open geweest naar klasgenootjes. Iedereen wist dat onze dochter er niets aan kon doen. Wij zijn op een gegeven moment in Gent terecht gekomen. Daar zijn we echt geholpen en voelden ons serieus genomen. Ook kwamen we er achter dat dit echt vaker gebeurd. Onze dochter leerde daar haar kring spier te ontspannen en kreeg blaasontspanners. Maar wat het meest geholpen heeft…. Is dat ze de diagnose adhd kreeg en medikinet ging slikken, hierdoor werden prikkels gefilterd en voelde ze haar lichaam veel beter. En voor de sceptici, nee ze is geen ander futloos kind geworden, maar had wel ook minder conflicten op school.Ook zit ze nu elke ochtend een half uur op de wc met haar nintendo( anders zit ze niet stil en houdt ze het geen half uur uit) ze poept dan. En heeft hierdoor geen verstoppingen en overloop diarree. Ze heeft elke dag nog wel een natte onderbroek, maar er is zoveel verbetering. Laat je dus niet wijsmaken dat het aan jullie of aan jullie zoon ligt. En probeer niet boos te worden op uw kind. Heel makkelijk gezegd, want ook wij waren wel eens te gefrustreerd. Er zijn zoveel oorzaken die de klachten kunnen veroorzaken. Maar zoek een arts die u serieus neemt en laat u niet afschepen. Oh ja als uw zoon toe is aan onderbroeken zorg dat hij onderbroekjes krijgt met een anti lek laag erin. Dit zorgde ervoor dat ze niet meer doorlekte in haar broeken en niemand dus wist dat ze in haar broek geplast had. (Mijn moeder maakte ze zelf)Ook zorgden we ervoor dat ze veel de zelfde broeken had zodat als het wel eens erg fout ging het nog zomin mogelijk werd opgemerkt. Heel veel sterkte!!!!

Anne -

Geen idee of het al dan niet slim zijn van belang is.
Bij mijn dochter zat een jongen in de klas en die heeft tot groep 7 een wekker gehad. Elk uur moest hij gewoon naar de wc gaan, nodig of niet, gewoon gaan. Ondanks dat ging het toch soms mis. In groep 3 is verteld dat hij er niets aan kon doen en de druk was zo weg. Niemand deed er moeilijk over. En ineens in groep 8 viel het kwartje ofzo. Was de wekker iig niet meer nodig.
Ieder kind is nu eenmaal anders, daar doe je niets aan 🤷‍♀️

Ricky -

Ik ben met mijn zoon bij een kinderfysio terecht gekomen. Zijn sluitspier bleek niet goed ontwikkeld te zijn. Dit is na veel trainen gewoon weer goedgekomen…

Kate -

Mijn dochters zijn bij een kinderuroloog geweest waar wij heel goed begeleid zijn. Duidelijk uitleg kregen over hoe het komt dat een kind langer onzindelijk blijft. En met goede medische begeleiding en therapie toekomst gericht aangepakt. Vergt inzet van kind en ouders maar loont de moeite. Vooral door positieve aanpak , helpt mentaal ook.

Kim Zegers -

Beste Hanneke,

Heb niet alle berichten gelezen.
Ik heb een zoon die ook heel slim is en ook zindelijkheidsproblemen had.
Bij hem was het de combinatie de teksten is alle plas/poep boekjes te letterlijk nam (ongelukje is niet erg).
Ook kwam ik er achter via een bekkenbodemfysiotherapeut erachter dat hij een verminderende rompbalans had. Hierdoor minder goede controle over zijn bekkenbodem.
Met 3 weken therapie was mijn zoon zindelijk.
Hier en daar soms nog een klein ongelukje maar super blij dat het naar 2 jaar proberen is gelukt. Zit nu in groep 3 en gaat super.
Als je contact wil mag dat.

Angel -

Ik ken ook een meisje die bleek hoogbegaafd te zijn. Kon boeken lezen in groep 1 maar zindelijk was ze niet. Tot groep 3.
Nu is ze 9 en zindelijk vanaf groep 3

Mijn zoon is 6.5 en is ook niet zindelijk in de nachten ( overdag wel)

Sylvia Meijer -

Mijn zoon werd pas s’nachts droog toen hij bijna 13 jaar was.
Wij zijn al die tijd nooit met vakantie geweest. Dat ging gewoon niet.
Wij hebben alles geprobeerd, plas wekker enz.
Het komt goed, maar er waren periode’s dat ik het ook niet meer zag zitten.
Moedeloos werd ik er van. Ik begrijp zo goed wat deze moeder voelt.

Epc -

Mijn zoon is zindelijk geworden met een plas wekker

Anne -

Onze zoon is 6. En heeft TOS, en ook nog niet zinnelijk. Naar de poeppoli geweest rn medisch blijkt er niks aan de hand. Hij moet tijd krijgen. Kinderen met Tos zijn wel vaker erg laat. Dus geduld en positief stimuleren. Een horloge met plaswekker heel de dag aan. En hij plast en poept op de wc maar ook nog in de luier. Nu begint hij zich ook te schamen en het vies te vinden. De juf (sbo) verschoont hem en stimulleert met stickers. Het komt wel maar duurt gewoon langer.

Inge -

Onze zoon was met zijn 12 jaar nog steeds niet zindelijk., eigenlijk spreek je van zwaar incontinent. Alles hebben we er aan gedaan maar niets werkten. Hoe harder wij er aan werkte hoe slechter het ging. Uiteindelijk is hij opgenomen in Utrecht en daar is het uiteindelijk gelukt toen hij 13 bijna 14 jaar was. Dus alles komt goed en is zeker geen frustratie waard. Je kind doet dat echt niet bewust.

Elisa -

Herkenbaar, mijn zoon werd uiteindelijk met 4 jaar en 10 maanden zindelijk. Alleen verschoonde de juf niet zijn luier, maar moesten wij dat doen. Dus elke dag naar school.
Bij ons is het stap voor stap gelukt; eerst thuis en met hulp en samen plassen op school ook. En we hebben bij de plaspoli gelopen met hem.

Kathleen -

Gewoon tranen in mn ogen voor jullie lijkt mij zo ongekend zwaar en uitzichtloos soms. Stetkte

Diane -

Wat denken jullie hiervan, in België gaan de kinderen vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool, en die worden ook verondersteld van zindelijk te zijn.

Stephanie -

Onze oudste kregen we ook niet zindelijk hoe hard we ook probeerde en hoe hard school ook hielp. Op zijn zevende uiteindelijk een doorverwijzing gekregen en wat blijkt een hele overactieve blaas en een sluitspier die niet functioneerd inmiddels is hij 9 en zijn we met het Wkz bezig om hem zindelijk te krijgen. Soms lukt het echt niet hoe hard je het ook probeerd.

Susanne -

Hoi hoi
Mijn oudste dochter was net als jouw kind erg slim in andere dingen..maar niet zindelijk te krijgen..ze blerk autisme te hebben en voelde oprecht geen drang ..of volle luier..natte broek.artsrn geweest fysio gehad..maar enige wat hielp was homeopatische pillen die er voor zorgde dat de blaas ontspannen werd ..ze bleek achteraf een blaas reflux te hebben..urine wat niet geloosd werd ging terug de nieren in..na 2 weken die homeopatische pillen ..zindelijk!..succes

Linda -

Je stress hierom voel ik gigantisch. Ik heb die stress ook gekend. Onze dochter was wel zindelijk voordat ze naar school ging maar kreeg in november vorig jaar een gigantische terugval, ze zat toen net 2 maanden op school. Bij haar kwam het doordat ze gepest werd, daar kwamen we later achter. Ze had vanaf vorig jaar nov tot in de afgelopen zomervakantie 4 a 5 natte broeken per dag. Het duurde nadat het pesten over was nog maanden voordat het weer goed ging. Niks leek te helpen en mijn stress eromheen maakte het alleen maar erger. Er kan dus van alles achter schuilen waarom het niet lukt. Wij hebben ook een tijdje gedacht dat het luiheid was bij haar. Ik bedoel hiermee te zeggen dat er ook een hele andere reden achter kan zitten. Je stress snap ik helemaal maar probeer het toch los te laten. Pas toen ik het los liet, zag ik bij haar een hele ommekeer. Heel veel succes ermee!!

Debby -

Hi Hanneke,
Wat ontzettend vervelend. Ik lees dat je er heel veel aan hebt gedaan, maar misschien heb je wat aan de tips die ik heb geschreven op; http://www.spelendzindelijk.nl Zelf ben ik moeder van zes kinderen, die alle zes met 1,5 jaar dag en nacht uit de luiers waren. Bovendien hadden mijn kindjes plezier in het zindelijk worden. Ik hoor dat deze aanpak ook helpt bij kinderen met de leeftijd van jouw zoon.
Ik wens je sterkte en hoop dat het op een prettige manier snel lukt om je kindje zindelijk te krijgen.
Warme groet,
Debby

Eline -

Vraag om een doorverwijzing naar de plaspoli aan de huisarts, dan kijkt er een kinderarts mee. Vaak als een kind op die leeftijd nog niet zindelijk is, kan het een medisch probleem zijn. Ja, ik spreek uit ervaring en heb goede ervaring met de plaspoli voor kids..

N. Jetten -

Hier ook dat probleem (gehad). Bij start groep 1 was ons zoontje ook nog niet zindelijk voor het poepen. We waren al bij de poeppoli geweest. School weigerde hem in eerste instantie, maar hij mocht toch gaan als iemand kwam verschonen. Zelfs mijn ouders moesten we hiermee belasten op mijn werkdagen… Hie meer druk van school, hoe slechter het ging. Hij is ook een tijdje halve dagen geweest. Het hielp allemaal niet. Nu eindelijk een jaar later lijkt de knop op. Hij had gewoon tijd nodig, maar die werd hem/ons niet gegund. Met 4 jaar naar school, dus moet je zindelijk zijn. Maar dat geldt niet voor alle kinderen…

Cat -

Stiefzoon had dit ook zijn we mee naar de plaskleniek geweest zelfs mijn zoon had dit hebben we zindelijk gekregen met een onderbroekje onder zijn pamper aan te doen zodat dat natte gevoel hem iriteerde grote boodschap heeft lanher geduurd tot hij op een gegeven moment naast de zetel zijn …. Liet valle en sints yoen ging hij op het potje

Friedel -

Wat heftig voor jullie allemaal! En bijzonder dat school verschoont, dat doen ze bij ons niet.
Alle stress om het zindelijk worden heen helpt waarschijnlijk ook niet mee. Heb je er wel eens aan gedacht dat je zoontje hoogsensitief zou kunnen zijn? Zoek maar eens op hoog sensitief en zindelijkheid- vermoed dat je er wel wat in gaat herkennen.

Veel sterkte in ieder geval! Ons matra is altijd “het is een fase” – tot nu toe ook altijd waar gebleken 😉

Jokw -

Vervelend is het maar wees trots op je zoon en prijs hem extra om wat hij wel kan

Joris -

Voor het eindkamp van groep 8 is ie vast zindelijk.

Jnz -

Hallo,

Het is zeer herkenbaar dit. Ik hoop dat jullie inmiddels geholpen zijn ? En anders… hier heeft de osteopaat ontzettend goed geholpen. Succes ♡

Mar -

Mijn zoon had dit ook. Plasbroekje (als er plas in dit broekje komt gaat er en geluid af: je kunt zelf het geluid kiezen en instellen) aangeschaft. Was binnen 1 week zindelijk. Werkt perfect.

H. -

We zijn met mijn zoon naar poep- en plaspolie geweest. Toen dat ook niet hielp doorverwezen naar het Wilhelmina kinderziekenhuis. Waar ze door een simpele echo erachter kwamen dat mijn zoon een flinke vernauwing in zijn plasbuis had. Iets wat daarvoor door geen enkele arts was gezien! Kleine ingreep, daarna weer met de zindelijkheidstraining begonnen en dit keer mét resultaat! Uiteindelijk ging mijn zoon zindelijk naar groep 4. Jammer dat er niet vlugger doorverwezen wordt, dat je eerst jaren moet aanmodderen.

Miranda -

Heel herkenbaar! Mijn dochter word in september 6 jaar naar groep 3 in de luier
Gelukkig is ze heel zelf standig.. Maar idd.
Tot waanzin drijft je dit.

Anne -

zo herkenbaae maar onze zoon mocht niet met luier om naar school. Hij plaste wel op de wc maar grote boodschap nier dus were elke dag gebeld dat ik naar school moest om te komen verschonen. Nu is hij bijna 7 en ik kan zeggen hij is eindelijk zindelijk. Geef niet op mijn zoon is naar de poep en plas polie gegaan in zkh. En dat heedt ons enorm geholpen. Sterkte

Heidie -

Ik lees dat hij een slim kind is, inmiddels 6 jaar die al veel kan en weet voor zijn leeftijd.
Dan vind ik het eigenlijk niet meer nodig dat de juf de luier verschoont als er een ongelukje op school gebeurd. Als ouders kun je hem dan leren om zich zelf te verschonen/schoon te maken. Makkelijke broek aandoen zodat hij de broek makkelijk aan en uit kan doen. Dat moet vast wel lukken dan. En wellicht stimuleert het in het zindelijk worden als hij er zelf veel werk mee heeft. De juf kan dan ook fijn in de tussentijd op de kinderen in de klas letten. Ik kan me voorstellen hoe vervelend voor jullie het ook is, dat het voor de juf ook echt heel erg vervelend is.

Reageer ook