Damespraatjes Damespraatjes

Zeer pikante foto van prinses Alexia uitgelekt: hoe kunnen deze ondanks de mediacode toch zichtbaar zijn?

Als ik terugdenk aan mijn tijd als tiener, moet ik hardop lachen. Het was een heerlijke periode waarin in veel sportte, met plezier naar school ging, plenty vriendinnen had en ik heel wat experimenteerde op het gebied van kleding, uitgaan, make-up en jongens. Regelmatig realiseer ik mij dat mijn tijd als tiener behoorlijk ‘veilig’ was. Ja, we hadden wel Hyves en Facebook maakte net zijn opkomst, maar zo’n grote rol als sociale media nu spelen in het leven van tienermeisjes? Dat was zeker niet aan de orde. Want probeer dat maar eens te combineren: onbezorgd experimenteren én de druk om alles te delen op sociale media. Ben je dan ook nog eens een publiek figuur? Dan hoop je als ouder al helemaal op een goede afloop… 

Steeds vaker komen er pikante, ongepaste of in een andere vorm onwenselijke beelden van koningshuizen naar buiten. Zo hadden we een aantal jaar geleden de topless foto’s van Kate Middleton, de foto waarop onze Koning en Koningin geen anderhalve meter afstand bewaarden tot een restauranteigenaar en de TikTok video waarin prinses Alexia kittig in de camera keek. Allemaal dingen die ‘normale’ mensen ook zouden kunnen doen, maar die voor de media van waarde zijn omdat het om royals gaat.

Pikante foto van prinses Alexia

Afgelopen weekend ging er wéér een door de RVD niet-goedgekeurde foto rond op internet. Dit maal van een schaars geklede Alexia, die momenteel momenteel op het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic) woont en lessen volgt. Volgens de Nederlandse mediacode, die in het leven werd geroepen door onze koning, mogen foto’s van leden van het Koningshuis niet zonder toestemming worden gedeeld. In dit geval is dat wel gebeurd en de mediacode dus gebroken.

Niet delen

Wat gebeurt er eigenlijk als de mediacode wordt gebroken? Indien media zonder toestemming beelden van leden van het koningshuis verspreiden, zijn ze daarna niet meer welkom bij de officiële fotomomenten. De meeste serieuze mediabedrijven, kranten en journalisten vinden deze momenten belangrijk en zijn hier graag bij aanwezig. Een beeld zoals dat rondgaat van prinses Alexia, zullen zij dan ook niet delen.

Geen sancties

Maar waarom deelde Ditjes en Datjes deze foto dan wel? Royalty verslaggever Rick Evers legt bij Libelle uit dat er beelden zijn gedeeld die weliswaar niet zijn goedgekeurd door de RVD, maar het wel beelden zijn waarvan de prinses wel wist dat ze bestonden en dus ook dat er een kans bestond dat ze gedeeld zouden kunnen worden. Rick tegen Libelle: “Het was heel anders geweest als er een beeld was gemaakt door een fotograaf van de roddelpers bijvoorbeeld. Maar nu stonden de beelden al online. Het is niet netjes van Ditjes en Datjes maar ik denk niet dat er echt sancties komen, nee. Ze kunnen misschien wel een mail van de Rijksvoorlichtingsdienst dat ze het artikel offline moeten halen, maar verder niet.”

Volgens Rick zal prinses Alexia daarentegen wél een telefoontje van haar ouders kunnen verwachten.

Wat vind jij ervan dat er een pikante foto van prinses Alexia is uitgelekt? Zou Alexia net als ieder tienermeisje moeten kunnen experimenteren of dient ze rekening te houden met haar positie? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. 

Lees ook: Hoeveel calorieën verbrand je op een elektrische fiets?


Reageer ook