Wisseldag

Het is vrijdagmorgen. Voor de deur van ons appartement op Schier is de bushalte. Om 10 uur gaat de boot naar het vaste land. En omdat toeristen geen auto mogen meenemen naar Schiermonnikoog, verzamelt iedereen zich bij de bushalte voor het tweede ritje van het retourtje: “Naar de Boot”.

Het is deze ochtend druk op de Badweg. Om de haverklap rijdt er een bus voor om zijn passagiers in te laden. Mijn lief constateert: “Wisseldag”.

En zo is het. Waar ook in Nederland, je hebt van die dagen, die bestempeld zijn tot ‘wisseldag’. Heb je wel eens een huisje gehuurd, dan ken je de spelregels: Om tien uur er uit en pas na drieën er in. Tussentijds wordt er schoongemaakt. De wisseldag trekt zijn sporen door de hele samenleving. De dagen voor vertrek wordt er voorbereid, iedereen staat in de startblokken en zelfs Rijkswaterstaat past zijn wegwerkzaamheden aan.

Op de dag zelf heb je hopelijk vrij genomen. Omdat de wisseldag meestal op vrijdag valt, is dat in de meeste huishoudens geen probleem: Pap en mam organiseren het werk meestal dusdanig, dat de vrijdag tot de derde weekenddag is geworden. Je kunt dus vroeg vertrekken en dat is maar goed ook, want ‘wisseldag’ betekent files! Onderweg worden de pompstations extra bemand, worden er extra broodjes gereed gehouden en zijn alle koffieautomaten nog even geserviced.

Gemeentelijke diensten legen de afval- en glascontainers. Wasserijen draaien overuren om al het schone wasgoed tijdig aangeleverd te hebben, werksters maken overuren en receptionistes staan in rotten van drie opgesteld om iedereen vriendelijk doch snel in te checken.

De ‘wisseldag’ is daarmee een gebeurtenis van niet geringe economische betekenis geworden.

Het is strikt georganiseerd en tot een hoogst efficiënt proces gemaakt, waaraan je je hebt aan te passen. Afwijken kan natuurlijk wel. Dat heeft de vrijetijdseconomie weer handig opgepikt door er een speciale aanbieding van te maken: Luxe. Maar ja je begrijpt, daar moet je wel wat extra’s voor betalen!

En zo draaien we met z’n allen mee in het ‘economisch product’ vakantie. We wisselen de vertrouwde patronen waar we juist even afscheid van wilde nemen, ongemerkt in voor nieuwe en passen ons binnen no-time weer aan. En hoewel het ongelofelijk burgerlijk en klein van geest klinkt, is het niet erg. Integendeel: Het is goed voor de economie èn goed voor jezelf. Want van vakantie moet je geen stress krijgen, zeker niet op je wisseldag!

Lief en ik zijn luxebeestjes, we hebben geboekt tot maandag. En zo zwaaien we aan de Badweg alle vertrekkers uit. Tot maandag, als we zelf met plezier uitgezwaaid zullen worden: “Naar de Boot”!

Paul is loopbaancoach en mindfulness trainer.

Zie voor zijn voorjaarsprogramma www.eykenduyncoaching.nl

Lees ook de andere columns van Paul

 

 

var uri = ‘http://impnl.tradedoubler.com/imp?type(js)g(16124534)a(1506742)’ + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write(”);


Reageer ook