We vergeten het niet, Giselle over haar oom Boy Ecury

We vergeten het niet

Giselle-Ecury-herdenking-Boy-Ecury-dp
we vergeten het niet
je moed en heldendaden
je verdriet
zodra je wist: Ik word verraden

we vergeten het niet
je drang dóór te gaan,
het plichtsbesef
student nog en toch:
één Arubaan voor ons allen – wat een lef

we vergeten het niet
de vrijheid
waarin we dankzij jou mogen leven
daar heb jij je voor gegeven,
vastberaden, expliciet

we vergeten het niet
de eenheid
met de mensen van ons koninkrijk
je kon toen niet weten en wensen
hoe je ons allen
ook nu jaar na jaar bindt

nee. we vergeten het niet
maak alsjeblieft
dat ieder van ons jou altijd weer vindt
in zo’n diepe verbondenheid met elkaar
één voor allen, allen voor één

Boy Ecury
we vergeten het niet
we vergeten jou niet

copyright © 2012 giselle ecury

Boy Ecury was een jongere broer van mijn vader.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij student in Nederland. Hij was zich er als Arubaan zeer bewust van, dat er door deze oorlog onrecht gedaan werd aan alle mensen die deel uitmaakten van ons Koninkrijk, of ze nu woonachtig waren op de zes eilanden in de Caribische Zee of in het thuisland aan de Noordzee. Boy verzette zich tegen dit onrecht. Ofschoon hij als gekleurde medemens opviel tussen de overwegend blanke landgenoten, weerhield dit hem er niet van in Het Verzet te gaan en later zelfs deel uit te maken van een Knokploeg. In Rotterdam werd hij begin november 1944 verraden. Kort daarna werd hij gevangen genomen in “Het Oranjehotel” te Scheveningen en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hij was slechts 22 jaar.

Op 4 mei heeft Het Kabinet der Gevolmachtigde Minister van Aruba hem daar herdacht in het bijzijn van een aantal Arubaanse studenten, die een krans hebben gelegd ter nagedachtenis aan hem en allen die vielen.

flyer_boy-ecury
Voorafgaand daaraan werd in het Museon te Den Haag de film “Boy Ecury, een Antilliaanse jongen in het Nederlands Verzet” van Frans Weisz vertoond. Arthur Japin schreef het scenario op basis van de gelijknamige biografie, die mijn neef Ted Schouten maakte aan de hand van onder meer brieven en herinneringen van de mensen die Boy gekend hebben.

Eerst hield Jeroen Recourt, lid van de Tweede Kamer namens de PvdA, nog een mooie, reële toespraak: wat zou jij doen, wanneer zich zoiets vandaag de dag zou voordoen. Reageer je vanuit je hart en buikgevoel, zoals Boy deed en kom je tot actie? Of bewandel je de mogelijkheden die onze democratie biedt en hopelijk voor altijd zal blijven bieden?

Cleo Abath, dochter van de Gevolmachtigde Minister van Aruba, sprak op ontroerende wijze haar trots uit, Arubaanse te zijn en als Arubaanse deel uit te mogen maken van ons Koninkrijk en er volwaardig voor te gáán en staan, zoals ook Boy Ecury deed. Hij inspireert haar dit uit de dragen. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Het was aan mij om (in Caribisch Blauw) een overgang te maken naar de film aan de hand van drie gedichten. Deze column ben ik met dat gedicht begonnen, want: We vergeten het niet.

Met elkaar legden we ten slotte een krans bij het monument op de Waalsdorpervlakte voor Boy en voor allen die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al die mensen in totale stilte, vol eerbied. Jong en oud. Het doet ons elke keer, ook in lengte van dagen, ook al maakten we het niet lijfelijk mee, stilstaan, dat de dingen niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken. Dat we dankbaarheid tenminste eens per jaar moeten laten zien, voor alles wat er is in onze democratie, in onze landen die deel uitmaken van ons Koninkrijk. Eén moment van verbondenheid, terwijl de grote bronzen klok indringend beierde en de fakkels brandden. Nee. We vergeten het niet.

Copyright © 2013 Giselle Ecury

 

giselle portret
“Vogelvlucht” is de laatst verschenen dichtbundel van Giselle Ecury (2011). Eerder verschenen “Terug die tijd” (gedichten, 2004/2005) en de romans “Erfdeel” (2006) en “Glas in lood” (2009). Giselle schrijft regelmatig voor Damespraatjes. In  de loop van september 2013 verschijnt haar nieuwe roman, De rode appel.

Een gedicht uit  “Vogelvlucht” werd onlangs opgenomen in het boek “De 100 beste gedichten”, dat uitkwam ter gelegenheid van de VSB Poëzieprijs.

Lees ook de andere columns van Giselle

 


1 reactie

Helma Ketelaar -

Giselle, wat mooi en rakend om dit gedicht en bijbehorende verhaal van je te lezen.
Lieve groeten
Helma

Reageer ook