Waarom een passe-partout gebruiken in een fotolijst?

Heb je nog een hoop leuke vakantiefoto’s thuis liggen? Of wil je die ene speciale foto graag een mooi plekje geven in het interieur? Als je een foto wilt tentoonstellen, plaats je deze in een fotolijst. Maar toch vergeten veel mensen een passe-partout toe te voegen. Dit is een kartonnen rand die tussen een foto of poster en de lijst wordt geplaatst. Je hoeft niet per se een passe-partout te gebruiken, maar het kan wel voor een (nog) mooier effect zorgen. In dit artikel vind je redenen om een passe-partout te gebruiken in een fotolijst. 

Waarom een passe-partout gebruiken?

Een passe-partout is dus een omranding die je in een fotolijst plaatst. Misschien heb je het wel eens gezien, want deze wordt vaak standaard geleverd bij een fotolijst. Maar waarom zou je deze omranding gebruiken? Een passe-partout zorgt voor ruimte tussen het profiel van de lijst en de afbeelding. Hierdoor wordt de foto beschermd tegen beschadigingen, maar ook komt de afbeelding nog beter tot zijn recht. De foto wordt namelijk nog meer uitgelicht en zal sneller de aandacht trekken.

Redenen om een passe-partout te gebruiken:

  • Foto komt niet direct in contact met het glas en blijft er daardoor altijd mooi uitzien.
  • Een passe-partout creëert een optische illusie: de foto springt er nog meer uit.
  • Het is ideaal als opvulling als een foto niet in de lijst past.
  • Perfect om afbeeldingen met een afwijkend formaat in te lijsten

Hoe kies je de juiste omranding?

Wil je graag een passe-partout gebruiken om je dierbare foto in te lijsten? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Want welke maat heb je bijvoorbeeld nodig? Net zoals fotolijsten komen omrandingen in alle soorten en maten. Welke maat je kiest, hangt af van het effect dat je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een kleine foto in een grote lijst plaatsen? Dan heb je een passe-partout in een grotere maat nodig. Het advies luidt om minimaal een rand van 3 tot 5 centimeter rondom de foto aan te houden, maar dit kun je helemaal zelf bepalen.

Verschillende kleuren en vormen

Het vinden van de geschikte passe-partout is heel eenvoudig. Je kunt namelijk selecteren op maat, vorm en kleur. Uiteraard is het kiezen van de maat het belangrijkst (je wilt namelijk wel dat de omranding in de lijst past), maar ook speelt de kleur een grote rol. Zorg ervoor dat de kleur past bij de foto én bij de fotolijst. Heb je bijvoorbeeld een donkere fotolijst? Dan past een donkere rand hier het beste bij. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar door de juiste kleur te kiezen, zorg je ervoor dat er een mooi geheel wordt gecreëerd.

Daarnaast zijn er ook meerdere vormen beschikbaar. Je hoeft helemaal niet voor een rechthoekige omranding te kiezen. Rond, ovaal of vierkant kan ook gewoon!

Een passe-partout op maat

Heb je een foto thuis liggen? Maar heeft deze een afwijkend formaat? Geen zorgen, want passe-partouts kunnen op maat worden gemaakt. Hierdoor hoef je geen nieuwe lijst aan te schaffen, maar kun je de foto gewoon plaatsen in de fotolijst die je al had liggen. Als je kiest voor een passe-partout op maat kies je zelf de kleur, het materiaal en de vorm. Bovendien is het ook mogelijk om een naam of symbool in de rand te laten snijden. Zo maak je het geheel uniek.

Een tip van ons: het is ook erg leuk om een fotolijst met gepersonaliseerde passe-partout cadeau te geven!


Reageer ook