Vrouwen werken: is dat belangrijk?

taskforce.jpg
Vrouwen werken: is dat belangrijk? Ja, dat vind ik nu van wel. Ik ben zelfs van mening, dat wij vrouwen zoveel als mogelijk zoveel moeten werken. Je leven loopt vaak anders dan je denkt en dan is het van belang om in je eigen onderhoud te voorzien. Dit betekent naar mijn idee, dat ook als een vrouw even “kiest” om niet of minder te werken, zij zelf verantwoordelijk blijft voor haar marktwaarde op de arbeidsmarkt.

Ik weet het, de arbeidsmarkt is nu heel beroerd en als je wat ouder bent zelfs zeer uitdagend. Maar ik ken ook veel vrouwen, die zelf nooit de verantwoordelijkheid nemen om zichzelf te ontwikkelen. Dat kan op allerlei manieren en op diverse niveaus. Werken is ook leuk en kan je veel plezier, zelfvertrouwen, geld en energie geven.

Je leven kan soms opeens erg veranderen. Doordat je echtgenoot/vriend zijn werk verliest, overlijdt of van je scheidt, kan je leven er echt opeens heel anders uitzien. Het is meestal een erg trieste situatie. Dan is het wel prettig, als je op een of andere manier zelf je brood kan verdienen. Natuurlijk heb je ook bepaalde rechten, maar bijvoorbeeld bij een scheiding heb je toch ook je trots? Als je zelf een andere leven wilt, begin je dat makkelijker, wanneer je, eventueel na een opstarthulpje, je zelf kunt redden.

Natuurlijk pleit ik er niet voor, dat je nooit steun krijgt, maar naar mijn idee zouden we ons zelf en onze dochters moeten opvoeden in een besef van een economisch zelfstandig leven.

Daarom volg ik ook al een hele tijd de inspanningen van Pia Dijkstra en haar Taskforce Deeltijdplus. Toen ik net weer aan het lezen was op hun site, dacht ik: “Daar moet ik voor de Damespraatjes ook maar eens een stukje over schrijven. Ik ben ook benieuwd naar reacties van jullie.”

Sinds het najaar van 2008 is de Taskforce al actief. Hun visie is:

taskforce2.jpg
Wij vinden dat vrouwen in grotere mate deel moeten kunnen nemen aan het arbeidsproces. Omdat ze daar zelf voor kiezen en bij die keuze gestimuleerd worden, omdat werkgevers dat mogelijk maken en omdat de overheid daar prikkelende regelingen voor heeft. Hiervoor is een cultuuromslag nodig bij de vrouwen zelf, de werkgevers en de samenleving in haar geheel. We zijn ons ervan bewust dat cultuurveranderingen langzaam tot stand komen en niet in onze bestaansperiode van twee jaar gerealiseerd kunnen worden. We willen wél de cultuurverandering in gang zetten, een belangrijke stap maken. Die vervolgens door andere partijen wordt voortgezet en in praktijk gebracht. Daarom willen we dat er in de media, op het werk, aan de keukentafel, op school en in de politiek besproken wordt wat het voor iedereen persoonlijk betekent om meer uren te werken. Het doel is niet dat alle vrouwen fulltime gaan werken, maar nadenken over een grote deeltijdbaan van meer dan 24 uur per week.” (http://www.meerurenwerken.nl/overons/#feiten_en_fictie )

Ik onderschrijf deze visie van harte. Dit is leuke en voorkomt veel onnodige problemen op de kruispunten van onze levens. Hoe zien jullie dat?

Kerensa van der Douw
Lees ook: http://levenvankerensa.blogspot.com  


Reageer ook