Vrouw Van der Douw, dàt heb je nu geleerd!

vrouwvanderdouw.jpg
Een aantal jaren terug keken we met zijn allen naar Meneer Kaktus. Daarin speelde mevrouw Stemband, die soms dingen onhandige en/ of domme dingen deed. Meneer Kaktus vroeg haar na zo’n aktie dan “Vrouw Stemband, wat heb je nu geleerd?” Op momenten dat ik me heel bewust ben van een leerervaring schiet dit gedeelte van dat programma nog regelmatig door mijn hoofd. Zo ook vanochtend.

Ik liep weer eens naar mijn postbus en genoot, ondanks de kou van de prachtige lenteochtend. Ik kon zojuist de heerlijke tinteling van de lente weer goed voelen. Dit zijn van die heerlijke momenten, waarop je als mens soms getrakteerd wordt op een waardevol, helder inzicht. Dit gebeurde me ook deze ochtend.

Terwijl ik liep te genieten van de lente, besefte ik welk groot verschil er voor mij zit tussen mijn huidige en mijn vorige relatie. Mijn leven is niet anders dan van anderen, dus ook ik moet wel eens mijn best doen in een relatie. Dat vind ik niet erg en voor iets goeds doe ik graag mijn best. Natuurlijk vraag ik me bij dat geknok ook weleens af, of het het allemaal waard is. Dat komt ook wel voort uit het feit, dat ondanks het goede gevoel dat er onderling ook in de eerste relatie was, mijn inzet deze relatie nooit echt kon laten slagen. Dat geeft mij soms een onzeker gevoel over mijn nieuwe relatie, als ik me er voor in moet zetten. Eigenlijk wil ik dan graag een soort “het gaat lukken”-garantie weten/hebben/voelen.

Vanochtend kreeg ik een soort “het gaat lukken”- garantie. Natuurlijk zullen mijn vriend en ik ons net als anderen moeten inzetten voor onze relatie. Dat doen we ook allebei. Maar ik weet opeens zeker, dat het zeker de moeite waard is, doordat de basis er is om het te laten lukken. In mijn vorige relatie zat een element, waar we beiden niets aan konden doen, maar dat er voor zorgde dat het voor mij nooit de 100% relatie zou worden, die ik wilde voelen. Die relatie was niet slecht, want hij heeft 23 jaar geduurd en het heeft me ook deels gemaakt wie ik nu ben.

Maar het waardevolle inzicht dat ik vanochtend kreeg is, dat ik nu in een relatie zit, waar die langzaam helder wordende blokkade van de vorige relatie absoluut niet in zit. Waardoor het ook zin heeft om te bouwen aan mijn relatie, doordat het fundament solider is.

Dit besef heeft een enorme rust in mij gebracht. Het basis gevoel, dat het goed zit, maakt me erg gelukkig. Doordat de ervaring van mijn vorige relatie, bouwde ik een soort reserve in in mijn huidige relatie. Het leek wel of ik steeds meer dan anders van slag was, als iets niet helemaal goed dreigde te gaan. Ik had niet altijd het vertrouwen, zal ik maar zeggen.

Het inzicht van vanochtend geeft me dit vertrouwen en het voelt heerlijk. Dus Vrouw Van der Douw heeft geleerd, dat deze 2de relatie, met alle uitdagingen die er bij horen, vanuit een goede basis helemaal gaat lukken.

Kerensa van der Douw
Lees ook: http://levenvankerensa.blogspot.com
 


Reageer ook