fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: Mijn vriendinnen maken de naam van mijn dochtertje belachelijk

Drie jaar geleden werden mijn man en ik de trotse ouders van een dochtertje. Het bedenken van een naam was voor ons niet moeilijk, als opera-fanaten wisten wij al voor de zwangerschap dat ons kind een opera-gerelateerde naam zou krijgen. Toen we wisten dat we een meisje zouden krijgen, waren we snel uit haar naam. We vernoemden haar naar de opera Lakmé. 

Lakmé

Wij vonden de naam prachtig en hebben hem de hele zwangerschap stiekem al gebruikt als we met z’n tweeën waren. Tijdens de zwangerschap luisterden we vaak naar de opera en de kleine Lakmé werd er in mijn buik al rustig van. Ook na de geboorte vond ons dochtertje de muziek mooi en kon er  vanuit haar box uren naar luisteren. Wij dachten echt dat we een goede naam hadden gekozen!

Groepsapp

Ik was dan ook erg gekwetst toen ik in een groepsapp met vriendinnen las: ‘Jezus, wat is Lakmé nou weer voor een naam. Snapt ze niet dat Lakmé hier later echt mee gepest gaat worden?’ Mijn vriendin verwijderde het berichtje snel weer – vermoedelijk omdat ze het per ongeluk in deze groepsapp had gezet – maar ik had het al gezien. Ik viel kei hard van mijn roze wolk…

In tranen

Mijn man trof mij in tranen met Lakmé in mijn armen. Ik was zo verdrietig dat ik hem niet eens kon vertellen wat er aan de hand was. Toen ik was rustiger was, vroeg ik hem of de naam Lakmé echt zo vreselijk was. Hij zei van niet en zei dat ik de mening van mijn vriendinnen naast me neer moest leggen. Wij vonden het een mooie naam en daar ging het om.

Vreselijke naam

Die avond heb ik die vriendin gebeld. Ik zat nog vol emotie en ben heel erg boos op haar geworden. Ze zei dat het dom was om het zo in de groepsapp te zetten, maar dat als ze eerlijk was, ze Lakmé echt een vreselijke naam vond. Volgens haar vonden ook onze andere vriendinnen het zielig om je kind zo te noemen.

Veranderen

Al drie jaar lang maken mijn vriendinnen grapjes over haar naam. “Je kunt het nog veranderen voordat ze naar de basisschool gaat”, zei een van hen laatst nog.

Wat moet ik doen? Moeten we haar naam veranderen? Of hem zo laten? Ik ben zo bang dat ze echt gepest gaat worden. Dat zou ik mezelf voor altijd kwalijk nemen.

Deze lezeres is op zoek naar de adviezen van andere lezeressen. Wil je op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

Lees ook: Welke babynaam is populair bij jou in de buurt? Doe de check

81 reacties

Romy -

Wat een nare mensen. Dat zijn geen vriendinnen. Ik zou de naam niet veranderen. Lakmé is een unieke naam die niet vaak voorkomt en daarom juist mooi is. Beter dan een naam uit de jaarlijkse top 5. Jouw dochter is Lakmé en geen Kelly, Mila, Julia, Destiny of Diana. Laat je zogenoemde vriendinnen voor wat ze zijn en neem afscheid van ze. Twijfel niet, Lakmé is een hele mooie naam van jouw prachtige dochter die haar naam ongetwijfeld heel trots zal dragen.

Floor -

Ik vind de naam Lakmé helemaal niet raar.
Wel uniek.
Maar als elke unieke naam meteen een reden is om te pesten, dan zijn we in de nieuwe generatie flink zoet met pesten.
Het is tegenwoordig een sport om een zo uniek mogelijke naam te vinden en dan vind ik Lakmé echt nog heel erg normaal klinken.

Buiten dat.
Wat voor naam je ook kiest, jullie vinden hem prachtig en deze naam past ongetwijfeld bij haar. Ik zou het dus absoluut niet veranderen.

Ik zou jouw vrienden lekker de deur wijzen als ze hun eigen mening belangrijker vinden dan jouw gevoelens.
Dit zijn geen vrienden, maar pesters en jij verdient echt beter dan dat.
Ik hoop dat je weet dat er op deze wereld heel veel mensen zijn die wel respectvol naar jouw en je dochter zullen zijn, ongeacht wat je mooi vindt.
Sluit deze mensen in je hart, dat verdien je.

Anoniem -

Heel leuk dat jullie haar allemaal zo steunen maar probeer het ook vanuit het kind te bekijken. Ik heb zelf een bijzondere naam (ook 2e naam) en had graag een alternatief gehad door bijvoorbeeld een wat meer standaard 2e naam te hebben zodat ik deze kon omruilen.
Ik heb geen hele lelijke naam en ben ook niet gepest maar toch vind ik het niet fijn om dusdanig af te wijken van de standaard en er altijd zo gedwongen uit te springen.
De keuze van mijn ouders zou niet ten koste moeten gaan van mijn eigen voorkeur. Een wat gebruikelijkere 2e naam zou een uitkomst zijn geweest die niet meteen heel invasief is.

Tiany -

Lakmé is een mooie, originele naam met een belangrijke betekenis voor jullie. De oplossing is simpel: zoek nieuwe vriendinnen! Want mensen die zo reageren zijn geen echte vrienden. Je kan een naam niet mooi vinden, maar daarom moet je niet onrespectvol zijn en iemand kwetsen met idiote uitspraken!

Jeanette -

Het is een bijzondere naam, dat is leuk voor haar als zij daar van houdt. Als ze het niet leuk vindt dan kan ze toch haar roepnaam veranderen? Dat doen zoveel pubers of jonge adolescenten. Ik ben ook leerkracht geweest maar zie het pestgehalte van deze naam niet, het rijmt niet op iets waarmee je kunt uitlachen of schelden (bijvoorbeeld Annelies Kattenpies). ’t Net zoiets als Esmee, zo klinkt het ook een beetje (voor de niet operakenner). Daarnaast in grote steden zijn de meeste namen tegenwoordig bijzonder, vaak om multiculturele redenen. Ik zou er direct aan wennen als juf en zie niet in waarom kinderen het een gekke naam zouden vinden.

Esmee -

Je hebt een geweldige naam gekozen! Ja het is apart, maar damm jouw dochter kan alleen maar heel ver komen in de wereld met zo een naam, ik bedoel maar hoe cool zou het zijn als ze opera zangeres wordt en dan zo een naam draagt (ik ben opera zangeres en ik weet dat dit geweldig is voor haar! Alleen al omdat het zo uniek is zal ze niet snel vergeten worden). Vooral eervol laten staan dus die naam en je vriendinnen eens flink op hun donder geven dat ze zo vreselijk asociaal tegen je doen. Waardeloos gedrag.

LoWie -

Haar naam is prachtig, als je weet waar het vandaan komt. :
Godin van licht, rijkdom en geluk, en tevens van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde ·

Zelf heb ik ook een vrij unieke naam en werd er om gepest soms.
Totdat ik zelf de achtergrond van mijn naam ging waarderen. Toen kon het me niet meer raken en werd ik trots.
Ik ben blij dat ik die les geleerd heh.

Leer haar zo vroeg mogelijk de schoonheid van haar naam , zodat ze mag stralen .
Ik vermoed dat ze dan gelijk minder gepest zal worden of dat het minder zal raken .

Zoë -

Hoi

In de tijd dat mijn mama mij Zoë noemde, hoorde je dat hier bijna nergens. Mijn grootmoeder vond het verschrikkelijk. Daarna kwam mijn zus Yentl. Mijn mama kreeg de verwijten waarom ze geen gewone normale Vlaamse namen kon kiezen. Ik ben altijd trots geweest op mijn naam, mijn zus minder. Ik ben leerkracht en heb heus al vreemdere zaken dan Lakmé gehoord. Kinderen pesten altijd. Is het haar naam niet, dan iets anders. Maar geloof me, ik heb zelden nog klassen zonder speciale namen. Ik sta in het secundair, dus ik heb elk jaar veel klassen 😉

Joris -

@Bernice “Lakme is inderdaad een naam waar ze veel last van kan gaan hebben”. Datzelfde geldt voor Bernice. Noemt u zich vanaf morgen dan ook even Joke, dan blijft uw officiële naam gewoon in het paspoort staan. Prima toch?

Vlaeminck -

Wees fier op haar naam, dan zal ze dat later ook zijn. Dat iedereen een mening heeft, is heel normaal, maar dat jouw vriendinnen er blijven op aandringen vind ik heel onrespectvol. Ik zou ze zeker eens op hun plaats zetten.
En kinderen vinden altijd wel iets hoor om elkaar mee te plagen.. het zijn kinderen. Aan ons om onze kinderen te leren omgaan met “pesters” en met kinderen die wat “anders” zijn.

PS: Lakmé klink voor mij niet heel bizar of onlogisch.. 🙂

Veel succes, en wees niet zo onzeker.

Bernice -

Ik denk dat je vriendinnen je alleen maar proberen te waarschuwen uit voorzorg en je niet bewust kleineren. Lakme is inderdaad een naam waar ze veel last van kan gaan hebben. Als jullie hem zo mooi vinden kun je hem als 2e naam geven, dat het alleen op het paspoort te zien is.

Senta -

Ik weet als geen ander hoe het is om op te groeien met een speciale ‘opera’-naam.
SENTA
Mijn hele leven kijkt iedereen vreemd als ik mijn naam zeg. Altijd moet ik uitleggen van waar mijn naam komt, en hoe je hem schrijft!
Ook alle vervormingen heb ik moeten doorstaan, ‘centje, centwafel, Cynthia, Silvia…
Als kind vond ik dit soms vervelend maar nooit dramatisch. Vroeger had ook niemand een speciale naam, nu hoor je echt vanalles.
En ik ben blij met mijn unieke naam.
Dus, niet getreurd. Komt helemaal goed met Lakmé.

Lenya -

Volgens mij pesten kinderen elkaar omdat ze thuis iets missen. De kinderen van jouw vriendinnen worden er kennelijk niet op gewezen respectvol om te gaan met dingen die anders zijn dan ze gewend zijn. Heel naar voor je.
Maar dat heeft niets met Lakmé te maken. Als ik eerlijk ben ken ik zelf 2 andere meisjes die zo heten. Het is speciaal in Nederland, maar ook weer niet zó erg. En in Azië is het een gewone naam. Lekker houden en genieten van je kindje.

Sunita -

Ik vind het een heel bijzondere naam .
Jou dochtertje zal een mooie unieke naam hebben.
En ze zal niet gepest worden op school door haar naam , maar eerder door je vriendinnen die toch best kinderachtig zijn !! Je kan / mag je mening uiteraard altijd geven maar om daar zo blijven op in te gaan zegt meer over hun ..

Nadia -

Een unieke naam. Wat rot dat jouw ‘vriendinnen’ daar zo mee omgaan. In plaats van te twijfelen of jullie het nog moeten veranderen, zouden jullie er trots op moeten zijn en jullie dochter ook trots maken op haar naam. Want als zij deze naam met zelfvertrouwen draagt, zal ze minder vatbaar zijn voor eventuele rotopmerkingen van anderen.

Leen -

Vriendinnen?? Zij zijn de echte pestkoppen door een baby/peuter al zolang te oordelen!
De tijden dat elk kind “Kaat” of “Jan” heet is al lang voorbij. Ik sta in het onderwijs en ik heb al heel wat leuke, unieke namen zien voorbij komen.
Pestgedrag komt helaas vaak voor, dit kan zijn om de domste reden. Zelf iemand met een doodgewone naam kan gepest worden met zijn naam “Leen met de scheve teen”. “Lisette heeft geen tette”… Kinderen weten niet wat een “standaard” naam is en wat een speciale naam is. Het zijn vaak de ouders dat er een groter probleem van maken!!!

Als ik aan de oudere kinderen (vanaf 14 jaar) met een unieke naam vraag vanwaar hun naam komt, leggen ze dit vaak heel graag en met grootste trots uit! Ik vind de achterliggende betekenis van haar naam prachtig! Laat haar er zo trots op worden zoals jullie zijn! Wie de naam raar vindt of het niet begrijpt, heeft een gat in zijn cultuur 😉

Chan -

Nee lekker laten zoals het is. Sorry maar persoonlijk vind ik niet dat het goeie vriendinnen zijn als ze erover blijven praten. Dat ze het al zeggen vind ik al gek , het is jullie kind en jullie trots. Daar hebben jou vriendinnen niks mee te maken. Dat ze er steeds over door gaan en grapjes erover maken kan echt niet. Ik ben zelf ook net moeder geworden en mijn kring zou niks over zijn naam moeten zeggen.

Als u en uw man het een mooie naam vinden lekker houden zo!! Ik zie ook niet wat er mis is en waarom ze door haar naam gepest moet worden later.

Succes x

Gordon -

Nee, dit is geen normale naam en zeker iets dat leuk voor jullie is (vooral voor de moeder 100000% dat deze niet door de vader uitgekozen of verzonnen is). Lijkt me zeker de moeite waard om niet alleen aan jullie zelf te denken, maar vooral aan het kind. Pesten lijkt op dit moment nog ver weg, maar gewoon nog een paar jaartjes wachten totdat de hersenen zich beginnen te vormen en men naar elkaar gaat kijken en bekritiseren… vanaf 5..6 jaar.. Dus maakt je borst maar nat. All in all, leuk dat jullie hier achter staan, maar niet iets waar je dochter trots al zijn, wanneer ze online voor van alles zal worden uitgemaakt…

Rieneke -

Ik zou mij niet zo druk maken om de naam. Jullie hebben met liefde voor deze naam gekozen. Dit past bij jullie en aangezien jullie kindje uiylt jullie DNA bestaat ook bij haar…Maar……Om 1 ding zou ik mij persoonlijk wel druk om maken en dat is om die mensen “vriendinnen” die zulke opmerkingen maken.Ongeacht wel/niet in jou bijzijn het is gewoon respectloos. Ik zou mij eerder druk dus daarom maken want zijn dit wel de soort zogenaamde vriendinnen waarmee je om wilt gaan? Ik wist het wel…Geniet lekker van je gezinnetje en trek je niets aan van jaloezie,domheid of negativiteit van anderen. Die zijn jou het niet waard…

Kat -

Nooit iets veranderen voor een ander! Deze naam hebben jullie heel zorgvuldig gekozen, blijf bij je eigen gevoel. Smaken verschillen nou eenmaal en dat is alleen maar goed, want anders zou iedereen dezelfde naam dragen. En daarbij, je ‘vriendinnen’ zijn bang dat jullie dochter hiermee gepest gaat worden? Wat doen ze nu al 3 jaar bij jou? Persoonlijk vind ik dat geen grapjes meer.. ik zou eerder goed nadenken of dit nog wel echt vriendinnen zijn.

S.b. -

Laten zoals het is! De meningen van zogenaamde vriendinnen die je over een aantal haten toch nooit meer ziet of spreekt doen er echt niet toe. Hebben zij zelf uberhaupt wel kinderen?
Mooie naam en alles behalve standaard. Gepest wordt je kind helaas toch wel, of het nou om je naam gaat, je ras, geloof, huidskleur, graardheid, etc etc. Ieder kind krijgt er wel eens mee te maken. Het gaat erom hoe ouders dit oppakken en hun kind daartegen weerbaar maken. Dat gaat jullie vast wel lukken!
Doe jezelf een plezier en beëindigde vriendschappen. Immers, als ze al over de naam van je dichter vallen, zal er wel meer zijn.

Lydia -

Met liefde gekozen. Mooie bijzondere naam. Goed gekozen. Respectloos zijn de vriendinnen. Geniet van jullie dochter.

Ilse -

Als je vriendinnen er nog “grapjes” om maken zelfs nadat je er een in tranen/boosheid hebt opgebeld, klinkt voor mij niet als een grap. Of je een naam nou mooi vindt of niet, je hebt er niks mee te maken. Dit is een kwestie van smaak. Als je kind een naam zou hebben die je kan associëren met een vreselijk persoon, dan kan ik me nog enigszins voorstellen dat je hier een opmerking over maakt als advies maar flauwe grappen over de rug van je kind, schandalig! Wel vraag ik me af waarom je het zover laat komen. Indirect pesten ze jou en/of je kind, kom voor jezelf maar zeker voor je kind op!!

ES -

Ik vind het ook een vreselijke naam, en zou er iets beter over nagedacht hebben van wat als zij naar school gaat of ouder word of solliciteert. Maar jullie vinden het mooi en dat is dan toch prima

Steffi -

Veranderen van vriendinnen ipv veranderen van naam!

Marian -

Lakmé , ik vind het een prachtige naam.Wees trots op jullie meisje en…. op haar naam .

Joke -

Kan nog erger: een kind van jezelf vernoemen naar je eigen vader die je zelf niet eens kent en ik de naam daarvan nooit mocht weten. Ben nu 73 en weet t nog niet. Vader onbekend staat bij mijn inschrijving geboorteregister.En dan nog zeggen: is t jullie dan niet opgevallen dat ik jullie tweede nooit bij zijn naam zeg. Tja: ik kan er toch ook niks aan doen dat hij de verantwoording voor mij niet wilde nemen….ze vierden n bevrijdingsfeestje. Mooiste is…vinden wij zelf , dat ik werdt “opgericht” tijdens vieren van bevrijdingsfeestje op 8 mei 1848: de geboortedatum van mijn man. En dan daarna die heisa als je gaat trouwen waarbij dat op je geboorteakte staat die ik bij kantoor rechtbank op moest vragen….ging t hele gemeentehuis door, en zelfs n architekt van gemeente kwam op kantoor bouwbedrijf waar ik werkte aan mij vragen hoe dat in elkaar zat !!! Nou: die kreeg dat antwoord niet.

Liv -

Ten eerste vind ik het al te gek voor woorde dat je vriendinnen er grapjes om gaan lopen maken.
Het is jullie keus en jullie moeten je er goed hij voelen.
Tegenwoordig maakt het niet eens meer uit hoe je heet of er uit ziet want mensen hebben er altijd wel wat op aan te merken.

Lekker de naam houden ! Zeer uniek ik heb hem
Nog nooit gehoord in elk geval ☺️

ED -

Lakmé is een unieke en prachtige naam! Ik hoor deze trouwens voor het eerst (geen operakennis)., en ja, je went er misschien net daarom eventjes aan en dan is het gewoon ‘goed’, en is het kind dat je voor je hebt ‘Lakmé en niet anders, toch? Mijn lkinderen hebben ook bewust zeldzame, aparte, namen meegekregen die we erg mooi vonden en die een verhaal vertellen die bij onze familie past. Die krijgen ze ook mee met veel liefde en met de nodige basis voor zelfvertrouwen en zelfliefde, om echt zichzelf te kunnen zijn mét hun naam. Als iemand dat misschien niet zo vindt is dat maar zo. Het is dat deze ‘vriendinnen’ zich net zélf helemaal schuldig maken aan langdurig pestgedrag achter jullie rug (dat op een dag uitkomt) naar jullie toe, naar jou, je man en vooral je kind! Daar zou je instinct moeten zeggen: zij zijn het niet waard! Echt niet! Twijfel zeker niet aan jezelf of aan de naam van je kind, daar ligt het probleem niet! Misschien denken ze er niet zo bij na, maar dit gedrag maakt net de weg vrij voor hun eigen kinderen om pestgedrag oké te gaan vinden. Gevaar voor pesten voorkom je niet door deze mooie en unieke naam van je m
kind te veranderen. Wél door respectvol te zijn naar anderen toe en een voorbeeld te zijn foor middel van je eigen respectvolle waarden en gedragingen. Sommige vriendinnen komen en gaan, je kind is uniek en is er voor het leven!

Lauren -

Ik vind het een prachtige naam. Ook geen heel gekke naam, daar gaat ze echt niet gepest mee worden. Ik zou vooral andere vriendinnen zoeken…

Anita -

Dit zijn geen vriendinnen. Respectloos vind ik het. Kinderen worden niet gepest om hun naam tenzij er ‘rare’ dingen op kunnen rijmen. Ik zou net als jij heel verdrietig zijn om hun reactie. En al drie jaar grapjes erover maken? Dan zijn het geen grapjes meer. Straks nieuwe leuke moeders leren kennen op school. Veel liefs

Karin -

Verschrikkelijk zeg! En dat noemen zich vriendinnen. Je mag alles denken maar niet alles zeggen!!! Ik zou op zoek gaan naar andere vriendinnen! Op http://www.mommyfriends.nl vind je allemaal mama’s die in contact willen komen met andere moeders!

Lamyrah -

Ik vind dat je vriendinnen geen vriendinnen zijn als ze een lachertje maken om je dochters naam en erover door blijven gaan dat je het moet veranderen. Ieder z’n eigen smaak. Ik zou afstand doen van die vriendinnen en trots zijn op de naam van je dochtertje want jullie hebben die niet voor niets gekozen. Kinderen zijn genadeloos en vinden altijd wel iets om mee te pesten als ze dat écht willen.

Celesta -

Wat vreemd dit. Ik hoor ook echt wel eens namen die ik zelf niet zou kiezen. Maar iedereen moet dat toch zelf weten. Ik heb mijn kinderen de namen gegeven die ik mooi vind en bij hun vind passen. Heeft iemand daar een andere mening over is helemaal prima. Maar laat dat 1 keer weten en dan is het klaar. Die grapjes slaan nergens op. Ik had die vriendinnen al lang genegeerd. Is absoluut niet respectvol.

Jeannette -

Ik ben al een oma en vind veel “moderne” namen tegenwoordig best raar. Maar Lakmé vind ik prachtig!!

Laura -

De naam Lakmé vind ik best wel mooi! Ook niet super raar/bijzonder. Ik ben zelf leerkracht en weet haast zeker dat het kinderen ook echt niet boeit dat zij zo heet. Pesten om een naam gebeurd überhaupt niet vaak. Er moet dan al iets raars op rijmen, dan kan het wel eens gebeuren, maar in de naam Lakmé zie ik niets verkeerd!

Danishia -

Wat een rare reactie van je “vriendin”
Misschien een keer een flinke sneer terug geven.

Sb -

Als jullie het een mooie naam vinden blijf daar dan bij. Vriendinnen of niet zij beslissen dat niet en zij zouden als ze volwassen zijn toch ook wel beter moeten weten. En gepest worden om haar naam?? Als je het veranderd kan ze toch ook om iets anders gepest worden? Zo gaat dat met kids … in dit geval ben ik het eens met jouw man. Jullie dochter jullie keuze!

Yvonne -

Dit zijn geen vriendinnen. Het is een prachtige naam!

Danielle -

Prachtige opera, een van mijn favorieten. Afwijken van de norm is belangrijk. Ook voor je dochter. Dat leert ze al heel vroeg. Die vriendinnen zijn geen echte vriendinnen, door jouw keuze moeten ze hun eigen keuzes betwisten. Goed dat jij het anders doet!

Irma -

Het maakt niet uit wat wij van de naam vinden. Wees trots op de naam die je gekozen hebt, en straal dat ook uit naar je dochter. Zodat zij er ook trots op kan zijn. Dan zal er ook minder gepest worden denk ik. En wijs je vriendinnen terecht. Zolang jij onzeker bent over de naam, zullen zij doorgaan en blijf jij daar gevoelig voor.

Anneke -

Zoals nu ook maar weer blijkt zijn het de ouderen (ouders) die de aanzet geven tot eventueel pesten. (Vriendinnen toch???) Ik ben niet thuis in de opera wereld, dus de naam zegt mij wat dat betreft niets. Ik vind het een prachtige bijzondere naam!!!

Danielle -

Ik zou zelf niet deze naam hebben gekozen. Maar kinderen kunnen heel hard voor elkaar zijn. Alle vrouwen welke hier hebben gereageerd zijn volwassen reapectvolle vrouwen. Maar kinderen moeten dat nog leren. En helaas pesten komt heel vaak voor met soms destrastreuze gevolgen. Als ouders zijnde vind ik dat je daar rekening mee moet houden. Maar een naam hoeft geen reden te zijn om gepest te worden. Waarom kinderen nou juist dat ene kind uitkiest. Ik weer t ook. Zo kan t zijn dat een kind die wat dikker is of een bril heeft of rood haar heeft meer kans hebben om gepest te worden. Maar er zijn ook kinderen met deze kenmerken die juist heel popular zijn. Dus t zegt allemaal niks. Denk dat de combi net iets anders dan de rest zijn en een heel rustig karakter, slecht voor jezelf op kunnen komen risocofactoren zijn om gepest te worden. Maar de naam zou ik als ouder rekening houden dat t geen naam is waar mijn kind makkelijk mee gepest kan worden.

Edel -

Lieve mama en papa van Lakmé,

Wat een bijzondere unieke naam! Jullie hebben deze gekozen en als jullie hem prachtig vinden dan is de kous af. De vriendinnen mogen hun mening hebben maar als ouders kiezen jullie toch.
Ikzelf heb ook een niet alledaagse naam: Edel. Ik kreeg daar best veel reactie op. Ik heb dat niet altijd even leuk gevonden en soms wou ik ook dat ik een gewone naam had. Maar… no way dat ik dat nu nog wil. Ik ben er echt niet mee gepest geweest. En ondertussen ben ik supertrots op naam! Hij heeft een heel verhaal en ik koester dat.
Lieve mama en papa, hou haar naam maar, ze is Lakmé en laat haar maar opgroeien in jullie liefde!

Tabita -

Jullie hebben die naam gekozen en dat is niet voor niets. Je vriendinnen hebben geen respect voor jou als ze er nu nog over doorzeuren. Ze mogen het niet mooi vinden, is hun goed recht. Maar zo met jou omgaan vind ik niet getuigen van goede vriendschap.

Liesbeth -

Een naam kiezen behoeft geen referendum. Behoud de naam en verander van vriendinnen. Een beetje respect opbrengen lukt ze blijkbaar niet.

Jeanine -

Ik zou andere “vriendinnen” zoeken. Het is een prachtige naam en goed over nagedacht. Ik vind het respectloos dat er zo op wordt gereageerd. Al vind je een naam niet leuk je zegt zoiets niet. Dan nog sta achter je keus je maakt m niet voor niets.

Daphne -

Dit is jullie naam en jullie keuze. Het past bij jullie. Als een ander daar problemen mee heeft is dat hun probleem en niet die van jullie of Lakmé.
Ik zou niets veranderen aan de naam, dan verlogen jullie jezelf. Je zou kunnen overwegen in de dagelijkse omgang een makkelijke roepnaam te kiezen. Toch zou ik dat niet doen. Dit is wie jullie zijn en wees daar trots op. Beter een mooie bijzondere naam dan dat jullie dochter Sofie 5 is in de klas. Om maar in een hokje te passen. Nu weet iedereen gelijk om wie het gaat.

Anneke -

Ik vind het een prachtige, originele naam.

CAROLINA -

Misschien een late reactie maar ik vind het een prachtige naam.

Rosy -

Jullie kozen bewust deze naam die jullie speciaal vonden voor jullie kleine schat. Dat je vriendinnen het te speciaal vinden is hun probleem. Dat ze dit aan jou zeggen en er 3 jaar lang over blijven doorgaan vind ik meer over hun zeggen dan over jou of je dochter.
Wel vind ik dat je voor jezelf en je keuze moet opkomen. Zo laat je je dochter zien hoe je zelfverzekerd moet leven, en zal ze later stevig genoeg in haar schoenen staan dat de andere het wel laten haar te pesten… Pesters zoeken zwakke plekken, geef haar kracht en zelfvertrouwen, en natuurlijk jullie onvoorwaardelijke liefde. (Ook als dat betekent dat je van bepaalde mensen wat meer afstand moet nemen)

Herlijne -

Je zult maar Sophie, Nina , Kim of Jeffrey heten. Dat vind ik vreselijke burgelijke namen. Lakme is prachtig en chique. Beter dan Kim.

Hinde -

Wat een vreselijke vriendinnen. Ik vind Lakme persoonlijk prachtig. Ik zal hem onthouden voor mijn wensenlijstje als ik ooit nog zelf moeder wordt.

Gerlieke -

Mooie naam! Het lijkt op Esmee of Lakschmi, dus ik vind het zoveel vertrouwd als bijzonder klinken. Mooi ook dat het een link heeft met jullie en met opera. Ik zou me geen zorgen maken dat ze ermee gepest kan worden. Dat kan met alles en heb je bijna niet in de hand, en deze naam geeft daar ook niet in het bijzonder aanleiding toe. Voor alle ouders is het denk ik belangrijker om je kind zelfvertrouwen, goede familiebanden en de kans om relaties aan te gaan met leeftijdsgenoten mee te geven, en een balans tussen eigenheid en besef van sociale normen. Ik zou met vertrouwen de toekomst in gaan. Kritiek op de kindernamen van vrienden/ familie en dat ook nog bespreken binnen de groep vind ik zelf best wel een ‘no go’ trouwens, dan ga je wel heel erg uit van je eigen belevingswereld. Er zijn natuurlijk namen die verboden zijn of heel extreem, dan kun je een eerlijk gesprek aangaan, maar deze naam komt absoluut niet in de buurt van die categorie en is gewoon een erkende meisjesnaam. Veel geluk samen!

R -

Nee natuurlijk niet!
Jij en je partner hebben met liefde een naam gekozen die bij jullie past en veel voor jullie betekent. Dat is het enige wat telt. Ongeacht welke naam je kiest er is altijd wel iemand die het niet mooi vindt.

Marilen Coenen -

Trek je er niet van aan wat je vriendinnen zeggen.Je hebt die naam gekozen omdat jij het een mooie naam vond. Niet omdat je vriendinnen het een mooie naam vonden.
En anders kun je ook nog een koosnaampje bij doen. Bijvoorbeeld Akkie ofzo. En voor je dochtertje: draag je naam met trots!!
Liefs Marilen ( mijn naam word ook niet goed uit gesproken of geschreven)

Wilma Beuker -

Wat een mooie en bijzondere naam. Ik zou echt niet meer met zulke mensen om willen gaan als ze je zo behandelen. Dat zijn echt geen vriendinnen. Mijn dochter heeft ook een naam die bijzonder is voor een blonde meid maar dat heeft mij er niet van weerhouden om haar zo te noemen. Jou dochter heeft nou eenmaal een bijzondere naam en daar moeten die vrouwen maar aan leren wennen

Lisette -

Wat ontzettend jammer dat je vriendinnen erover bezig blijven. Natuurlijk heeft iedereen een andere smaak. Dat maakt niet dat jouw gekozen naam verkeerd is, en al helemaal niet dat je de naam hoeft te veranderen. Tenzij je daar zelf blij van wordt natuurlijk, maar naar wat ik ervan begrijp ben jij gewoon helemaal blij met de naam, en dat is het belangrijkste. Er is ook een simpele en prachtige uitleg voor de naam, waar die vandaan komt. En tieners zullen altijd rot doen tegen elkaar, met welke naam dan ook. Op die van mij was genoeg te rijmen. Mijn ouders hebben me daar weerbaar voor gemaakt, door te bedenken wat ze zouden kunnen zeggen, en meedenken hoe je daarop kunt reageren en waar het vandaan komt. Dat zou je ook kunnen doen als je denkt dat het nodig gaat zijn.
Ik kan me ook voorstellen dat het voortkomt uit iets anders bij je vriendinnen, verdriet, boosheid, angst uit hunzelf (waarvoor weet ik natuurlijk niet). Waarom zouden anders zo rot doen over de naam van jouw kindje. Je kunt wel aan je vriendinnen vragen of ze er nu een keer over willen ophouden, je hebt de boodschap nu wel ontvangen. Ik vind het een prachtige naam met nog mooier verhaal erachter. Ik wens jou en je gezin het allerbeste!

Sandra -

Als jij en je man de naam mooi vinden van je dochter mooi zo laten het is jullie dochter en niet die van je vreselijke vriendinnen die zo neerbuigend doen .. sorry maar dat zijn dan geen vriendinnen in mijn ogen .. lekker dumpen die dames .. genoeg dames die respect hebben voor jou keuzes welke naam je ook aan je kind geeft … ze horen gewoon blij te zijn .. dat je een mooi lief dochtertje hebt … en je daar niet zo belachelijk om te maken .. ik vind dit echt zeer laag hoe oud zijn ze 13 of zo … zoek echt andere vriendinnen die zich wel volwassen kunnen gedragen dan zo laag ..

Elaine -

Ik heb het idee dat hier iets anders speelt.. Jaloezie wellicht? Of het klassieke ‘de ander kleiner maken’ uit eigen tekorten.. wat anderen van de naam vinden doet er simpelweg niet toe. Draag hem met trots en niemand zal er naar omkijken. Het is een sierlijke naam met zorg uitgekozen door 2 liefhebbende ouders met een gedeelde passie.. Dát is goud!

Kim -

Lakme vind ik ook echt een vreselijke naam. Maar het gaat niet om wat ik vind… of iemand anders. Jullie hebben deze naam met zorg uitgekozen dus ze zal het ermee moeten doen.
Mocht je echt ongerust zijn dat ze ermee gepest wordt dan kun je altijd nog een koosnaampje verzinnen op basis van haar naam. De kinderen uit haar klas kunnen haar dan zo noemen of gewoon Lakmè gebruiken en buiten school gebruikt ze haar eigen naam.

Malissa -

Ik vind het een erg mooie naam. Jammer dat je vriendinnen het zo hebben gebracht. Niets mis met eerlijkheid, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Wel is het wenselijk om zoiets voorzichtig aan te geven. Helaas zijn er bij veel namen ‘pestnamen’ te bedenken. Bij Lakmé kwam al snel iets heel schunnigs in mij op wat ze als tiener misschien wel eens te horen kan krijgen. Toch denk ik dat als je kind stevig in d’r schoenen staat het weinig uit zal halen. Laat haar de naam met trots dragen.

Deb -

Wij krijgen ook altijd te horen dat wij bijzondere kindernamen hebben. Lekker boeiend! Wij vinden ze mooi en ze hebben een mooie betekenis. Echte vriendinnen lachen je niet uit om de naam van je kindje. Ja, ze mogen het geen mooie naam vinden maar een naam groeit mee met het kindje, let maar op. Lekker uniek blijven!

karin de graaf -

Het is niet een naam die ik zou overwegen. Ik hou van lekkere simpele namen.
Zo heeft iedereen een andere smaak. Beetje jammer dat je er zo hard op aangevallen wordt.
Ik vind dat je iedereen in zijn/haar waarde moet laten. Jij moet doen wat goed voor jou voelt.

[email protected] -

Lakmé ….. ik vind het mooi klinken en ik ben al een oudje ( bijna 70 ) . Jammer genoeg geen Oma .

Mushanga -

Ikzelf heet Mushanga. Geen standaard naam voor een blanke blonde meid met blauwe ogen. Of ik blij ben met mijn naam? Ik ben volwassen en dit is mijn naam, ik kan hem veranderen, maar dat ben ik niet.
Of ik anders had willen heten? Eerlijk? Ja. Ik hoop niet dat 1 van mijn ouders meeleest, maar ik had liever een naam gehad die minder vragen oproept. Continu krijg ik de vraag waar mijn naam vandaan komt, en waar mijn ouders geboren zijn. Mijn naam wordt fout geschreven, verkeerd uitgesproken, en als mensen mij nog niet hebben gezien, maar wel bijv. Een mail van mij hebben ontvangen en mij daarna ontmoeten, krijg ik weer vaak de opmerking dat ik ‘er anders uitzie dan ze hadden verwacht’. Had ik bij wijze van gewoon Eline geheten, was mij dit allemaal bespaard gebleven. En ook heb ik continu: Wordt je vaak gevraagd naar waar je naam wegkomt? Erm ja. Dat vind je niet erg toch? Nee hoor (Natuurlijk wel, maar ik geef een sociaal wenselijk antwoord). Bedenk je dit te moeten doen bij elke sollicitatie, iedere nieuwe collega of wanneer je een nieuwe sport gaat beoefenen.
Ik vond het vroeger juist altijd erg leuk, een aparte naam, dat geeft eigenheid. Maar nu wil ik om bovenstaande redenen juist een simpelere naam voor mijn toekomstige kinderen, die je niet zo snel verkeerd uitspreekt als je de naam op papier leest.

Er zijn altijd mensen die eerlijk zullen zeggen wat ze van een naam vinden, dit maakt naar mijn idee niet dat ze slechte vriendinnen zijn, het had zeker wel anders gebracht mogen worden.
Dat je dochter er mee gepest gaat worden geloof ik niet, ik ben ook niet gepest met mijn naam, hooguit plagerijtjes.. maar noem je kind jeroen en je krijgt ‘jeroen poep aan de schoen’, dus als men wil wordt het hoe dan ook wel gepest met de naam, ongeacht de naam.
Ik vind de naam zelf niet mooi, dit is puur en alleen omdat het mijn smaak niet is, ik ben meer van stoere korte engelse namen. Op basis van mijn voorkeuren vind ik het wel een hele prettige naam, met 2 lettergrepen en op basis van spelling is het duidelijk wat de uitspraak is.
Het belangrijkste blijft dat jij en je partner de naam mooi vinden.

Ireen -

Laat je niet gek maken hoor!! Dat zijn geen vriendinnen. Vriendinnen hebben respect voor jou en je kindje. Ik vind het een super mooie naam. Heel veel liefde en geluk voor jullie ❤️

Claudia -

Mooie naam! En kan niet tot nauwelijks iets op gerijmd worden. Juist in deze tijd zijn er vele bijzondere namen dus zou het lekker omarmen. Beetje zelfvertrouwen, je mooie meid mag trots zijn! Net als bv lakshmi de zangeres. Haalt haar kracht uit de naam. Juist bijzonder toch! Daar heb je het voor gekozen!

Dorethé -

Hoi,
De naam van jouw keuze hoeft niet die van je “vriendinnen” te zijn. Gelukkig niet, want anders had jij jouw “vriendinnen” hun kinderen ook wel andere namen gegeven. Van iedere naam valt wat te zeggen en wat van te maken als iemand wil. Zelfs van die van mij, terwijl mijn ouders deze ook met zorg uitgekozen hebben. Je hebt hier al die maanden dat jouw kindje in je buik zat een goed gevoel over gehad samen met je man. Dus je moet je zeker niet af gaan vragen of je de naam van je kind wilt veranderen. Je moet je wel af vragen of je deze “vriendinnen” wilt behouden. Ik zou het wel weten. Dit blijft toch altijd tussen jullie in staan.

Karima -

Kinderen pesten door dat ze merken dat een ander kind kwestbaar is, weinig zelfvertrouwen heeft. Ze zoeken dan steeds iets bij die persoon. Lakmé, ik vind het heel mooi. Ik zou iets tegen het geplaag van je vriendinnen doen. Dat is niet normaal.

Linda -

Lieve mama,

Ik zou andere mensen om je heen verzamelen. Ik vind dat je lekker zelf moet weten wat je doet. Net als Heidi snappen je vriendinnen het niet helemaal. ‘’’ Je moet niet alleen een naam kiezen die jij mooi vindt maar een naam waarvan je denkt dat het een fijne naam voor je kind is. ’’ ten eerste je MOET helemaal niets. Het is jullie kindje en een naam krijg je met een reden. Als je later met Lakmé hier over praat vind ze het vast heel gek want voor haar is dit haar naam en haar leven. Ik zou trots blijven en dat je vriendinnen vertellen, als ze dat niet begrijpen, is hun leef wereld wel erg bekrompen en heb ik eigenlijk best een beetje medelijden met ze!

Liefs, Lin

Sylvia -

Hai mams, allereerst wil ik zeggen dat Lakmé een prachtige naam vind. Luister alsjeblieft niet naar die vrouwen, want vriendinnen kan ik het niet noemen. Ik wordt hier echt boos en verdrietig om.
En wat dat pesten op school betreft: kinderen vinden als ze dat willen, altijd wel wat om te pesten. Een naam, een bril, kleur haar, niet voor je zelf durven opkomen.. Ik weet er alles van als moeder van een gepest kind. Luister naar je hart, jullie hebben die naam gekozen met een reden. Je zegt het zelf al: ze werd rustig als ze de opera hoorde… Verander alsjeblieft niet haar naam km wat anderen er van Vi den. Met een naam als marie of wat wordt er ook gepest… (ik ken deze opera trouwens niet, terwijl ik er best veel gehoord heb bij mijn ouders????)

Joyce -

Lieve mama,
De naam hebben jullie gekozen Met liefde en dat is een prachtig iets! De naam ook trouwens. Als het niet bij je dochter had gepast had je dat geweten voor ze was geboren en had je iets anders gekozen.
Daarbij wil ik je graag meegeven:
Pesten doen kinderen niet gebaseerd op een naam en zal hier niet de aanleiding van zijn, als kinderen willen pesten vinden ze wel iets, wat dan ook. Hoe klein of onwaar ook.
Wellicht is het een idee, als je er klaar voor bent, je vriendinnen aanspreken dat het nu wel genoeg is met de plagerijtjes. Want dat is het duidelijk voor jou niet en als jullie niet erom kunnen lachen is het geen plagerijtje, maar pesten ze zelf.
Ik wens je heel veel strekte en liefde. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn als je vrienden je teleurstellen en kwetsen vanwege je kind.
Heel veel liefs
joyce

Els -

Lieve mama
Het is jullie keuze geweest deze naam…
Ik vind hm prachtig…
Zelf ook een aparte naam voor onze dochter.
Vind het van vrij weinig respect getuigen dat deze door je “vriendinnen” belachelijk wordt gemaakt…
Maar ken t probleem…
Er lopen al genoeg liesjes en lotjes rond geef mij maar ééns in de zoveel een naam waar je een beetje van opkijkt ( in positieve zin)

Natasja -

Het is een prachtige naam!! Onze oudste dochter heeft ook een naam die je niet vaak hoort. Ik zou eerder andere vriendinnen kiezen in plaats van een andere naam voor je dochter! Wat zijn dat voor vriendinnen die ten eerste jou en jullie dochter belachelijk maken, en ten tweede dat zo schijnheilig zijn om achter je rug om zo over jullie te praten!! Als het echte vriendinnen waren, hadden ze je op een subtiele manier verteld dat ze jullie naamkeuze ‘vreemd’ vinden.. maar meid, het is een prachtige naam en daar moet je zeker niet aan twijfelen, het hoort bij jullie en het allerbelangrijkste ZIJ hoort bij jullie!!????

Vb -

Ik vins het een bijzondere en mooie naam. Met een prachtig verhaal erachter! Wees er trots! Niet veranderen!

Yvonne -

Lakme lijkt op Lakshmi. In Hindi. Dat is in India de godin van het licht, rijkdom, geluk. En tevens de godin van schoonheid, liefde, moed en vruchtbaarheid. Mooi gekozen! ????????

Sanne -

Ik zou die naam niet kiezen want ik vind ‘m niet mooi. Maar gepest worden…zal best meevallen, er komen zoveel bijzondere namen voorbij.

Lisette -

Ik vind het een prachtige naam, bovendien hoor je in onze huidige multiculturele samenleving zoveel ‘ongewone’ voornamen dat ze echt niet opvalt daarmee. Je kind weerbaar maken en een goed zelfbeeld meegeven is altijd gewenst nietwaar ?

Heidie -

Heeft ze geen extra namen? Dan kan deze wellicht gebruikt worden. Ik zou persoonlijk niet snel een hele aparte naam als enige naam kiezen. Je moet niet alleen een naam kiezen die jij mooi vindt maar een naam waarvan je denkt dat het een fijne naam voor je kind is. Want die moet het daar een leven lang mee doen.
Overigens vind ik het niet netjes dat de vriendinnen hierover appen/lachen. Een kennis van mij heeft haar kind een naam gegeven die ik zelf echt niet leuk vind maar dat ga ik niet uitspreken.

Antonia -

Wat zijn dat voor vriendinnen?
Ze hebben geen respect voor jou naamkeuze!

Reageer ook