Vijf tips om je bloemen langer mooi te houden

Bloemen kunnen je huis écht wat extra’s geven. Zelf heb ik bijna altijd een grote bos witte lelies op tafel staan, maar als ik in een ‘gekke’ bui ben, wil ik het ook nog weleens afwisselen met witte rozen. Bloemen zijn niet alleen heel mooi, maar ze kunnen je huis ook net een andere sfeer geven. Een stuk handiger dan je hele huiskamer verven. Het enige nadeel van verse bloemen is alleen dat ze niet onbeperkt houdbaar blijven. Maar, er zijn wel manieren waardoor je veel langer meegaan. Hier 5 tips om je bloemen langer mooi te houden:

1. Schuin afsnijden 

De meeste mensen weten dit al wel, maar het is toch goed om te benadrukken hoe belangrijk dit is. Door de bloem aan de onderkant schuin af te snijden neemt de bloem meer water op en blijft hij dus langer leven. Heb je een bloem met een lange steel? Snijd hem dan zo kort mogelijk, hierdoor verkort de weg van onderkant naar bloem en krijgt de bloem zo meer vocht. Altijd afsnijden trouwens, ook als ze er al schuin afgesneden uitzien.

2. Schoon water

Drink jij graag een glas vies water? Nee! Net als dat mensen geen vies water willen drinken, doen bloemen dat liever ook niet. Er zitten meer bacteriën in en die maken de bloem ziek en zorgen ervoor dat hij eerder doodgaat. Ververs het water dus regelmatig.

3. Geen bladeren in de vaas

Verwijder altijd de bladeren van de steel die in de vaas hangen. De bladeren zorgen voor meer bacteriën in de vaas en die zorgen er weer voor dat de bloemen gaan rotten. Zoals aangegeven in punt 2 is dit niet de bedoeling.

4. Kies de juiste bos

Ja, een volledig bloeiende bos ziet er prachtig uit… Maar als je er langer van wil genieten is het slimmer om een bos te kiezen waarbij de bloemen nog (net) niet uitgekomen zijn. Zo duurt het een paar dagen langer voordat ze dood gaan!

5. Frisdrank in het water

Heb je geen speciaal boemenvoedsel tot je beschikking? Doe dan een kleine hoeveelheid frisdrank in je vaas. Door de suikers en zuren in de frisdrank blijven je bloemen langer mooi. Kies wel voor een doorzichtige drank, zoals Sprite of Seven-Up. Je kan je vast wel voorstellen dat Cola er niet helemaal lekker uitziet…

Lees ook:


Reageer ook